PS3 Media Server

cosmo1

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witam,

od ponad roku używam z powodzeniem PS3MS i przy wszystkich problemach jakie napotykałem zawsze dawałem sobie radę, jednak jednej rzeczy rozwiązać nie potrafię... chodzi mianowicie o wyświetlanie filmów HD z napisami. Aktualnie mam obraz płyty BR z dźwiękiem DTS-HD i paroma napisami. PS3 odtwarza film jednak bez dźwięku, więc przerobiłem sobie pliczek m2ts na dźwięk DD i tu już wszystko działa... poza napisami... Dopóki odtwarzam film bez napisów wszystko jest ok, gdy jednak z folderu #transcode# wybiorę odtwarzanie filmu z polskimi napisami mencoder nie wyrabia i zaczyna się odtwarzanie filmu z prędkością około 1 Mb/s (bez napisów leci nawet 40 Mb/s bez żadnego skakania). Próbowałem już chyba wszystkiego, podmieniłem mencodera na najnowszego, przeinstalowałem całe kodeki w systemie itp itd - cały czas to samo...
ma ktoś jakieś pomysły??

DOMEL9

New member
Bez reklam
Transkodowanie w locie wideo HD i napisow do tego tak działa czyli nie działa. Zacznij bawic sie multiavchd - jak masz silny proc to nawet kodowanie do pelnej rozdzielczosci filmow mkv obcietych bedzie mniej meczace a i efekt lepszy. Media serwer to tylko SD wedlug mnie.
Pozdr.

cosmo1

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jesli macie ten problem to polecam ściągnąć z MPlayer on Windows (win32) (link jest podany w w ps3Media w zakładce "o programie" MPlayer's Sherpya Builds) mplayer i cały ten katalog przegrać do katalogu gdzie jest zainstalowany ps3Media. U mnie pomogło i teraz mkv w full HD działa z polską ścieżką dźwiękową.
Teraz działa, można wybrać z transcode wersję z pl i nie wyrzuca błędu.

Ciekawostka - po tej operacji HD leci mi jak burza bez najmniejszego problemu z transferem na wysokości 50Mb/s :) Heh... gdyby jeszcze DTS HD-MA działało :)

ramik143

New member
Witam, mam pytanie odnosnie serwera PS3 Media Serwer ver 1.20.412. Moj sprzet to komp stacjonarny z win7, router d-link 524, wszystko podpiete na kablach, tv TX-P46G20 i już zgłupiałem i nie wiem o co chodzi. TV widzi katalogi i serwer, a nawet dwa, czyli komputer jako serwer i PS3 media serwer. Po wejsciu w "Komputerowy" serer widzi udostepnione pliki i odtwarza je ale sa to domyslne pliki które byly w WIN7. Jak wchodze na PS3 serwer to rowniez widzi wszystkie pliki a raczej foldery ktore udostepnilem i wskazalem w ustawieniach PS3 serwer, ale nie moge nic odtworzyc, widzi tylko katalogi jezeli chodzi o filmy jak wchodze do katalogu to zadnego pliku juz nie widzi jednak jak film jest w glownym katalogu a nie w dalszym to go widzi (ale tylko mpeg a x264 juz nie), wciskam zeby odtworzyl i wyskakuje komunikat prosze czekac, a pozniej plik nie do odczytu, natomiast niektore mp3 widzi i nawet je odtwarza ale co dziwne zaden transfer w PS3 Serer nie pokazuje jest tylko przesyl danych 57 bajtow i na tym koniec. Wiec wydaje mi sie ze nawet jak w TV wcisne PS3 serwer to i tak jest to streamowane prze win media player czyli przez serwer ktory jest komputerem a nie PS3. Jestetm w tym temacie zupelnie zielony wiec moze ktos pomoze bo juz 3 dnien siedze ;(. W statusie na PS3 serer mam "Another media render has been detected" ale jest trojkat z wykrzyknikiem, pod spodem Wykryte odtwarzacze: Unknow Render a w logach przewaznie " New I/O media serwer worker #5-1 Trace (godzina) Media render was not recognized. HTTP user agent: Panasonic MIL DLNA CP Upnp/ 1.0 DLNADOC/1.50" ale pojawia sie tez windows media player zamiast panasonica ale tez jest not recognized. POMOCY!!! :)

ramik143

New member
juz wylaczylem teraz TV widzi i tak kompa i PS3 ale do serwera win nie moge wejsc a do PS3 tak. Niestety zniknely foldery udostepniane w serwerze PS3 jak wchodze w telewizorze, wczesniej wszystko bylo teraz jest pusto, nie jest to wynikiem wylaczenie serwera Windows bo zniknely juz wczesniej a nic nie przestawialem ;( i teraz to juz w ogole zglupialem.

Czy opcja w windowsie pt. udostepnij media urzadzeniom i opcja do zaznaczenia w okienku " Przeslij strumieniowo moje obrazy wiede etc. wszystkim urzadzeniom w sieci domowej" ma byz zaznaczona czy odznaczona?

Zalczam rowniez screen jak twyglada cala siec, czy to jets ok? Dodam iz jak klikne na ktorekolwiek urzadzenie multimediale zawsze pojawia sie Windows media player a w nim w bibiotece wideo wszystkie dodane filmy ale tylko te ktore WMP umie odtworzyc, wiec jest juz odpowiedz dlaczego TV nie widzi filmow x264 bo udostepnianie jest poprzez WMP a on ich nawet nie widzi wiec nie daje dalej.

Czy w oknie PS3 serwer w zakladce status powinienem miec ikone TV czy moze to dzialac jak bedize unknow Renderer?

Prosze o pomoc w tych kilku zagadnieniach bo zaraz osiwieje i kupie kabel hdmi do podpiecia kompa do TV bo to jest chyba najlatwiejsze rozwiazanie.

Attachments

• Bez nazwy 5.jpg
    Bez nazwy 5.jpg
    72,4 KB · Wyś: 215

ramik143

New member
ok wszystko wiem wszystko dzila, wylaczylem ten windows media server i wrzucilem plik conf do folderu renderers PS3 media ktory zalaczam, trzeba tylko wykasowac rozszerzenie .txt. Plik i instrukcje znalazlem na tym forum dd razu zaczelo wszystko działać . Odtwarza wszystko.

Teraz nastepne pytania ;) jak dolacza sie napisy i co zrobic jak haczy obraz? Nie na kazdym filmie ale jak widac ze jakosc jest dobra to od razu haczy, a jak nie haczy to dzwiek jest szybciej niz braz ;(. Myslalem ze to wina szybkosci lacza bo mam stray router di0link 524 ale podlaczylem wszystko na sztywno kablami (przez router i to samo jest). Mam procek amd duo core 4600+ 2,4GHz, 2GB ramu DDR2 800Mhz dyski podlaczone przez SATAII, grafika chyba nie ma nic do tego ale mam Gforce 8600GT i WIN 7 64 bity. Haczy glownie na plkiach ACHD (chyba tak to sie pisze) i mkv ale to chyba normalne ze tylko na nich bo duzy bitrate musi byc, moze jakies pomysly?

Attachments

• Panasonic.conf.txt
    9 KB · Wyś: 401
Ostatnia edycja:

DOMEL9

New member
Bez reklam
Niestety przy napisach i MKV takim paru gigowym ripHD bedzei ci cielo - jednoczesne transkodowanie i streamowanie to za duzo dla kompa (ewentualnie rob m2ts z wmuxowanymi napisami ale mi tez wtedy cielo tyle ze mam starego lapa to mi tylko SD nie tnie )- niedlugo bede mial core i 5 to posprawdzam jak tam zadziala.
Narazie walczymy z plikami AVCHD z pendriva.A napisy musisz miec srt lub assa chyba jak pamietam o tkaiej samej nazwie jak plik wideo i tam w zakladce transkodowanie -> mencoder jest ptaszek na dole dla subow do zaznaczenia zeby zaciagal. Jak masz po polsku to powoli do wszystkiego dojdziesz poczytaj popytaj i powoli.
Pzdr

Ostatnia edycja:

Napalm

New member
PS3 nie widzi serwera multimediow

Witam.

Mam problem z PS3 który jest polaczony do komputera poprzez router netgear JWNR2000 kablem.
PS3 nie widzi serwera multimediow. Choc z internetem laczy sie bez problemów. Na komputerze mam zainstalowany WMP11 i PS3 media serwer. Wczesniej ps3 byl polaczony bezprzewodowo do routera i nie bylo tego problemu. Notabene TV Panasonic TX-P 46 G 20 E tez nie widzi serwera multimediow. Prosze o pomoc w skonfigurowaniu domowej sieci.

Pozdrawiam

mover2002

New member
Witam, moim problemem jest częsty brak synchronizacji dźwięku z obrazem ( dźwięk jest szybszy o jakies 2 s ) po upływie okolo 15 min filmu. Na poczatku działo się to w dvix ale zaktualizowałem kodeki i jest już normalnie. Problem pojawia się w filmach w HD i nie wiem co mam robić :( Wszystko idzie po kablu więc problemu z prędkością nie ma. Może ktoś wie jakie ustawienia mam zmienić lub coś innego ??

DOMEL9

New member
Bez reklam
ooo jak z lektorem to faktycznie pokombinowac trzeba z ustawieniami. ooglnie defaultowe ustawienia sa prawie ok.
zaznacz alternatrywna metoda synchronizacji AV, odznacz wszystkie 3 opcje w ustawieniach audio gdzie masz do wyboru 2 chanel stereo i bitrate do AC3 ustaw stereo i 384- a najlepiej to porzuc media serwer kup pendriva 8gb minimum i posledz watek AVCHD jesli chcesz filmy hd ogladac- warto pokombinowac

mover2002

New member
Tez tak macie ze musicie zmieniać ustawienia dostosowując opcje do formatu z którego film puszczacie ?? Gdy działały mi filmy HD to przestało odtwarzać RVMB ( znów problem z głosem ). Nie ma uniwersalnych ustawień ?? Trzeba za każdym razem ręcznie zmieniać ??

DOMEL9

New member
Bez reklam
zasadniczo to sa uniwersalne ale nie do konca jak to w sofcie - ale rmvb to nigdy nie ogladalem to nie wiem czy to w ogole pojdzie na Ps3MS i tobie poradze zebys tez juz nie ogladal hyhyhy szkoda oczu :twisted:

mover2002

New member
Niektóre fajne filmy znalazłem tylko w RVMB ale aż tak tragicznie nie jest, oglądać je można.

Są 4 silniki plików, czy to ważne w jakiej kolejności są ustawione?? Używacie któregoś poza MEncoder ??

Do góry