PS3 jako odtwarzacz filmów Matroska (.mkv)?

houdini2008

New member
Witam, od paru dni robię sobie filmy AVCHD USB, i dotąd nie było problemu, ale nigdy nie może byś za pięknie. Wczoraj zrobiłem update do wersji 2.4.3 i zabrałem się za film Full Hd, na początek miła niespodzianka, proces odrazu wskoczył na muxing i trwało to ok 15min. Niestety, najpierw po podpięciu dysku konsola nie widziała nic, ok przeprowadziłem proces jeszcze raz->kopia na dysk, i tym razem widzi, właczam film i mam piękny pas na samym dole ekranu na którym pokazują się napisy i do tego obraz położony nieproporcjonalnie, po dotarciu do materiału bezpośrednio, czyli Display All...., wszystko jest w najlepszym pożądku, obraz ułożony tak jak powinien, no ale nie ma dźwięku i napisów.Po chwili próbuję jeszcze raz odpalić film i pas zmienił się na zielony, coś jest nie tak. Wszystko mam ustawione na auto, i zaznaczone tylko zaciągnięcie napisów z srt. Przed tym filmem zrobiłem dwa w 720p i było ok z tym że, robiłem je na wersji programu 2.4.2, no i materiał był transkodowany. Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam

lighthammer

New member
Mkv2vob w wersji V2.4.3 poradziła sobie bez problemu. Audio/Video w Hellboy'u są zsynchronizowane po konwersji (x264 High Bitrate), chociaż plik wynikowy jest większy - ma 6.8 GB, wersja 2.4.2 po konwersji tym samym algorytmem tworzyła plik o rozmiarze 4.6 GB.

Pozdrawiam

EBORE1

New member
napsisy do mkv

witam nagrywam filmy na DVD mam dźwięk wszystko ładnie, ale nie mam napisów a dogrywam je na płytę,czy te napisy srt.trzeba wgrać w film....i jak to trzeba zrobic bo nie mogę pomocy

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Jednemu "takiemu" już tu napisałem dosadnie co myślę o leniach patentowanych. Poczytaj łaskawie księciuniu, mój królu ten topic to się dowiesz. Możesz to zrobić? Potrafisz? Dasz radę się tak wysilić?

Masta_J

Active member
Bez reklam
ps_user napisał:
(...)Pozostaje czekać, na upgrade.(...)
Obawiam się, że upgrade nic tutaj nie da - to nie jest problem M2V tylko jak rzekłeś kontenera.
M2V obecnie robi do MPEG-TS, można jeszcze wybrać stary format M2TS - oba te kontenery jednak w przeciwieństwie do MKV nie obsługują ścieżek audio i video w innych "framerate'ach". Podobnie jest z AVCHD wnioskuję skoro nie piszecie, że działa :)

@houdini2008
Cały wypas polega właśnie na tym, że to ma tak działać!
PS3 nie centruje obrazu, który nie ma pełnej rozdzielczości i tyle.
Zamiast zielonego pasa jest czarny, o ile z zielonym nie da rady oglądać tak z czarnym mogę zyć.
Dodam, że wersja 2.4.3 nie ma tutaj nic do rzeczy.
Jeśli odpalisz sam materiał z folderu stream to odpalasz plik a PS3 nie wspiera soft subów z pliku nie obsługuje DTSu z pliku. Natomiast obraz byłby wycentorwany.
Jeśli dałeś stop i potem ponownie play to konsola zaczęła odtwarzać od momentu zatrzymania i wrócił zielony pas, trzeba uruchomić film od początku i będzie w porządku (można też wybrać Top Menu ale wtedy chyba też zacznie odtwarzać od początku podobnie jak Play form Begining).
Jeśli chcesz mieć wszystko czyli center, DTS i soft suby to musisz niestety transkodować - wtedy będzie OK ale i poczekać na to będziesz musiał odpowiednio długo.

Pozdrawiam,

Ostatnia edycja:

Forest89

Active member
Bez reklam
Ponawiam pytanie. Dlaczego nie mogę przekonwertować pliku MKV w tym programie MKV2VOB, wykakuje info "Insufficient Disk Space on Drive E, You have 26GB you need 32GB" Nawet jak stworzyłem więcej miejsca na dysku to wyskoczy, że potrzebuje 50GB...
Plik który chcę przerobić ma 16GB.

Masta_J

Active member
Bez reklam
Jaką masz wersję programu i w jakim systemie plików masz partycje w komputerze?

lighthammer napisał:
(...) zaraz sprawdzę jak wygląda sytuacja z wersją V2.4.3, która pojawiła się przed chwilą - LINK). (...)
Ta wersja na stronie producenta pojawiła się już wczoraj :)
A dokładnie ta sama wersja ale w wersji beta jeszcze wcześniej ;)

Jakiego innego konwertera używać dla releasów z polskim audio, żeby po konwersji dzwięk się nie rozjeżdżał? MKVtoPS3?
Poczytaj w tym wątku co to jest kontener bo mylisz pojęcia.

lighthammer napisał:
(...) po konwersji (x264 High Bitrate), chociaż plik wynikowy jest większy - ma 6.8 GB, wersja 2.4.2 po konwersji tym samym algorytmem tworzyła plik o rozmiarze 4.6 GB.(...)
A ile miało źródło?
W opcji wysokiego bitrate'u plik wynikowy praktycznie zawsze będzie wiekszy bo po to ta opcja właśnie powstała :)
Dodam, że może zrobić się nawet 4 razy większy niż źródło.

Pozdrawiam,

Ostatnia edycja:

Masta_J

Active member
Bez reklam
Pobierz najnowszą albo powinna Ci się zresztą sama zaktualizować.
Po drugie przy M2V korzystaj z partycji NTFS i będzie OK.

Pozdrawiam,

Masta_J

Active member
Bez reklam
Ten komunikat mówi, że foldery źródłowy i docelowy nie mogą być takie same - ustaw na (inny katalog) inną partycję i pójdzie.

Pozdrawiam,

Masta_J

Active member
Bez reklam
Nie znam angielskiego bo pomyliłem docelowy z temp - tak temp to trudne słowo.
Zasugerowałem się Source file i destination directory.
Ile bierzesz za korepetycje z angola to wpadne.

Pozdrawiam,

Forest89

Active member
Bez reklam
Ustawiłem na C i nadal to samo :/

EDIT.
Dobra już ok. Mimo aktualizacji programu nadal mi wyskakuje, że niby za mało miejsca czy coś... :evil:

Masta_J

Active member
Bez reklam
Nie jest wskazane korzystanie z katalogów głównych dysków, zrób sobie np. folder temp i wskaż na niego c:\temp - ale to musi być partycja NTFS!

Pozdrawiam,

Forest89

Active member
Bez reklam
Sorka! System plików jaki mam to jest jednak NTFS!

To już niewiem czemu nie chcę przerobić tego filmu :/

Masta_J

Active member
Bez reklam
No to chłopie jak jedziesz na High Bitrate to plik wynikowy może być nawet 4 razy większy niż wejściowy czyli z Twoich 16 GB może zrobić się 64 GB - masz tyle wolnego na dysku docelowym i co równie ważne na dysku z katalogiem temp? Czy porwałeś się z motyką na słońce? :)

Pozdrawiam,

Do góry