PS3 gry instalacja

QWEQ

New member
Mam takie pytanie do was drodzy forumowicze chciałem się zapytać czy na PS3 trzeba koniecznie instalować gry na dysku twardym mam wersję konsoli z dyskiem 40 GB oraz mam już sporą biblioteczkę gier na PS3 i tak ile gra zajmuję miejsca na dysku twardym informuje nas informacja z tyłu pudełka z grą na żółtym pasku więc np. Pro Evolution Soccer 2009 zajmuje mi na dysku niecałe 4 mega na pojedyncze save game data ale np. Killzone 2 zajmuje mi 50 mega na dysku twardym na save game data. Są takie wyjątki jak MGS 4 ,DMC4 ,RE5 co trzeba przerzucić 5 giga na dysk twardy. I teraz powiedźcie mi tak czy tylko w tych 3 przypadkach trzeba sporo przerzucać na dysk konsoli czy we wszystkich grach trzeba instalować 5 giga a to co pisze z tyłu pudełka z grą informuje nas tylko o tym ile trzeba przeznaczyć na zapis stanu gry.

Mam naprawdę dużo gier na PS3 a z 40 GB zostało mi minus to co bierze konsola na system plus te zapisy stanu gier nie mam żadnej muzyki,zdjęć ani filmów na dysku jedyne informacje które mam na HDD to te save game a mam wolne 29 GB kiedyś pytałem się znajomka on ma więcej gier ode mnie i jemu za każdym razem jak włoży płytę z grą po raz pierwszy do napędu to gra mu się instaluję obowiązkowo na HDD i zajmuję dużo miejsca na dysku PS3 a wszystkie informację o instalacji są w XMB w GAME DATA UTILITY.
I musiał zmienić dysk 40 GB na 320 GB a ma wolne jakieś 100 GB również tak jaj nie ma żadnej muzyki ,zdjęć,filmów, same zapisy stanu gier i DUŻE instalki wszystkich gier.

A jak ja włożę po raz pierwszy grę do napędu PS3 to od razu mi się uruchamia i po upływie 2-3 sek. mogę rozpocząć grę. O żadnej obowiązkowej instalacji gier nie pisze a jak nie pisze to po co robić z konsoli komputer ja jestem ogromnym fanem w graniu na konsoli
i nie chcę aby ta przypominała mi komputer PC.

Więc nie rozumiem mojego znajomego jak on może robić to konsolom przecież głównym atutem konsol vs. PC był właśnie brak instalacji
instalowanie gier na konsoli w tym przypadku na PS3 jest według mnie profanacją grania na konsoli. A tak na boku to te instalki w MGS 4 RE5 I DMC4 coś dają szybszy loading no śmiech na sali przecież jak gra bez instalki będzię się wczytywała 5 sek. dłużej to chyba nie jest to pół dnia dla mnie może się i nawet 30 sek. dłużej wczytywać jak gra jest świetna to mogę dłużej poczekać z loadingiem a co wy o tym myślicie ?

MMrozo

New member
Nie mam zbyt długo plejaka ale chyba większość gier (szczególnie nowych) nie wymaga kopiowania dużej ilości danych na dysk konsoli. Jeśli chodzi o Killzone 2 to za pierwszym razem jak grałem to płynnie przechodziło się dalej jednak po jakimś miesiącu (w miedzy czasie zgrywało się na dysk jakieś dema albo filmiki) już się zatrzymuje na kilka sekund właśnie coś około 5-7s. Wydaje mi się, że jest to zależne od dewelopera i jego podejścia.

QWEQ

New member
Klisman1987 napisał:
Nic nie zrobisz. Trzeba instalować i koniec. Inaczej nie zagrasz. Kup sobie większy twardy dysk.

A wyobraź sobie że mam dużo gier na PS3 i żadnej nie trzeba instalować jedyne co mi zajmują to save game po około 3 MEGA NIE GIGA
a na szczęście nie mam takich rodzynków jak MGS 4 DMC 4 czy RE5 bo chyba tylko te 3 pozycję obowiązkowo trzeba zainstalować 5 GB a reszty to nie trzeba instalować.

ps_user

New member
Bez reklam
Nie ma również obowiązku żeby po przejściu gry i odłożeniu na półkę, dalej taką instalkę trzymać. Chyba że grasz codziennie w inną grę ze swojej kolekcji.
To ja lecę odinstalować MGS ;)

Maxavelli

New member
ps_user napisał:
Nie ma również obowiązku żeby po przejściu gry i odłożeniu na półkę, dalej taką instalkę trzymać. Chyba że grasz codziennie w inną grę ze swojej kolekcji.
To ja lecę odinstalować MGS ;)

Dodam tylko ze odinstalowanie GameData MGS 4 powoduje utrate DLC - dodatkowych kamuflazy i piosenek do iPoda...

kasztelan85

New member
instalki do ps3

:pJa mam bardzo spora biblioteke gier na ps3 i wiekrzosc trzeba instalowac tez mialem na poczatku twardy dysk 40 GB ale zmienilem na 500 GB i teraz nie mam problemu z grami bo nie musze ich usowac i spowrotem instalowac i duzo gier potrzeboje instalek na twardy np Racedrier Grid,Ghost Recon2,Alone in the dark,Far Cry2,The Darkness,Terminator Salvation,Blacksite,Fear 1 ,2,Spider Man3,Bourne Conspiracy.Resident evil5, MGS 4,Siren Blood Curse,Turning Point, Medal of Honor,Pirates of the Caribbean,Uncharted 1,2,Frac Ture , Rainbowsix Vegas2, Star Wars Unleashed,Assassins Creed 1,2 ,Price of Persia jest kilka gierz z mojej biblioteki ktore trzeba instalowac tak ze na twojm miejscu zaopatrzyl bym sie w wiekrzy dysk jak jestes milosnikiem gier bo takto bedziesz musial usowc z twardego instalki zeby zainstalowac nastepna...:p:D

Do góry