Ps 50A656

BeyerBrown napisał:
(...)

PS. Kto nie wierzy bądź nie dowierza moim (i nie tylko) słowom, niech odpali sobie grę Far Cry 2 - przy 50Hz (włączone automatycznie 100Hz) i 60Hz (wył. 100Hz) - grafika przy 50Hz wygląda KOSZMARNIE!!
Nie muszę chyba dodawać, że mam bardzo mocny sprzęt PC...

Nie wypowiadam się co do szczegółów, zainteresowani sprawdzą sobie osobiście, jednak będzie bardzo OK. jak podasz parametry twojego PC i typ połączenia z TV. Pozwoli to osobom zainteresowanym znaleźć punkt odniesienia, co z kolei może zaowocować zweryfikowaniem twojej opinii.

Pozwolę sobie podzielić się poniższym wnioskiem.
Ja używam tego urządzenia jako TV. Kupowałem go jako TV i to jest wiodąca funkcja tego urządzenia. TV posiada tryb PC. Podkreślę, ta plazma to nie monitor komputerowy z kartą TV posiadająca możliwość podpięcia PC. To nowoczesny TV plazmowy z możliwością podłączenia PC/laptopa. Oczekiwania, że za „jedne” pieniądze, obecnie ok. 4500 zł, kupi się 50” TV plazmowy i 50” monitor komputerowy w jednym, moim zdaniem nie do zrealizowania w tym roku. A nawet gdyby, to co by to było? Na marginesie. Domyślam się że w/w gra ma spore wymagania sprzętowe i prawdopodobnie znalazłby się niejeden monitor PC, o mniejszej przekątnej ekranu, który miałby problemy z przesłanym obrazem z karty grafiki PC dedykowanej do tej gry. Podsumowując, nawet zakładając że twój egzemplarz TV faktycznie nie radzi sobie z tą grą, to i tak jest nieźle.

klaus71

New member
Bez reklam
ludzie o czym wy gadacie.
samsung ps656 właśnie w trybie 60hz (a więc komputerowym) działa jak żyleta.
natomiast w trybie telewizyjnym 50hz ma spieprzone przetwarzanie.
i o tym pisał BeyerBrown.

BeyerBrown

New member
@Smok Wawelski:

Jest dokładnie tak jak napisał mój przedmówca.
W sterowniku karty nie ma problemu by ustawić sobie 60Hz (nawet przez HDMI) i mieć poprawny obraz. Schody zaczynają się przy 50 (i niższych) częstotliwościach odtwarzania, przy których to TV załącza dodatkową obróbkę wizji. A ta gra ewidentnie to pokazuje, niezależnie czy będzie to silny czy słaby komputer, z kartą A czy kartą B, prockiem X czy Y. I czy to będzie rozdzielczość 1920x1080 czy 1280x720. Bez znaczenia.
Na monitorze CRT (Sony FW900 24" - też FullHD) nie ma takich problemów.

Niestety ja problem tego telewizora widzę również w normalnym przekazie telewizyjnym (a do tego celu został kupiony) - przy szybko poruszających się elementach na obrazie. Wiem, że można nabyć konwerter 50->60Hz (ew. kupić amplituner z taką funkcją) - jednak prostszym rozwiązaniem byłoby po prostu wyłączenie tego niedorobionego 100Hz systemu. Taka opcja powinna być. LCD-ki Samsunga ją mają. Dlaczego nie ma jej ich PDP?...

PS. Podaję konfigurację mojego komputera:

CPU: Intel Core2Duo E8400 (3GHz)
GPU: nVidia 8800GT 512MB RAM
RAM: 4GB DDR3 1600MHz
APU: Sound Blaster X-Fi Elite Pro
Płyta gł: EVGA nForce 790i Ultra SLI
OS. Windows Vista 64bit
Wszystkie stery najnowsze (to i tak nie miało znaczenia)

Komputer spięty z TV kablem HDMI marki "hama" (poprzez przejściówkę DVI-HDMI dostarczaną z kartą).
Wejście: HDMI 2

Ostatnia edycja:
Wyjaśniło się zatem. W trybie PC urządzenia podpinać w trybie 60 Hz i "wygląd bajka" lub "działa jak żyleta". O dzielenie się takimi opiniami właśnie chodzi. Czyli jak zrobić by było lepiej.

BeyerBrown napisał:
znn:

Z całym szacunkiem - nim zaczniesz krytycznie się wypowiadać nt. techniki cyfrowej w kinie wpierw ZOBACZ jak to wygląda osobiście. Piszesz, że na B-R i odbiorniku HD masz lepiej... Nie wiesz na 100% czy masz, bo nie widziałeś wszystkiego...

Na stronie internetowej Multikina jest co nieco o tej technologii. Podałbym link, ale nie mam takiej możliwości :/ Trzeba poszukać na ich stronie :)
Z ciekawostek - każdy film wyświetlany w technice cyfrowej zajmuje ok. 60GB (!!!) - z kolei na Wikipedii piszą, że film wraz z reklamami i paroma innymi dodatkami może zajmować nawet 370GB... .
Rozdzielczość obrazu to 2048x1080 a nawet 4096x2140 (standard 2K lub 4K). Możliwe jest też NATYWNE (nie jakieś inteligentne interpolacje) wyświetlanie 48kl/sek. Bitrate na poziomie 250Mbit/s.
Jak na tym tle wypada B-R?... Oj, coś słabiutko...

PS. W Wikipedii wystarczy wpisać hasło "kino cyfrowe" :)

Zacytowałem jeden post, ale jest ich więcej odnoszących sie do poruszanej problematyki. Tak dla przypomnienia. Do tych wszystkich uwag należy jeszcze zdać sobie sprawę z odległości w jakiej się siedzi czy to w domu przed TV czy to w kinie przed ekranem. Odległość zawsze będzie. Kiedyś jak szedłem na film to z kolegami, jak do kina to z koleżanką i bez względu na to z kim szedłem najlepszy zawsze był ostatni rząd. Oglądało się jak leci. Była to epoka sprzed VHS, cokolwiek "szło" w kinie to się oglądało. VHS a potem DVD (w mniejszym stopniu) pogrzebało frekwencję w polskich kinach. Trzeba jeszcze zaznaczyć jaka to jakość VHS była - 3 kopia wykonana na magnetowidzie w domowych warunkach z "oryginału" wykonanego przy pomocy kamery VHS w kinie w Hong Kongu. Jestem w kinie 2-3 razy w roku i musi to być naprawdę niezły tytuł żebym się skusił. Teraz mamy do dyspozycji panele plazmowe o przekątnej 50" a nawet więcej. Osobiście wolę moją 50" plazmę z odległości 3,4 m niż ekran kinowy z 34 m.

gadzeciaz

Member
Bez reklam
Mam to samo!

Yes! Yes! Yes!:D
Kino w domu i o to chodzi! Lepsze we wszystkim!:D
W końcu po to wymyślili te wszystkie wynalazki!!!
No i dobrze!:D

mokry

New member
Witam mam takie pytanie Mam podłączoną N- ke pod 50A656 ale jak właczm dekodrer to mi się wyswietla komunikat ze telewizor niez apewnia ochrony przed kopiowaniem HDCP i że mam podłączyć przez component czy da się coś z tym zrobić Pozdrawiam

gadzeciaz

Member
Bez reklam
tak już jest......

Cześć,choć wyda się tobie to dziwne ale to jak na razie normalne.
Włącz N-kę i w tv wybierz wejście hdmi pod które podpiąłeś N choć powinien hdmi sam znaleźć,czekaj chwile. Telewizor powinien zobaczyć sygnał.
W N-ce trzeba ustawić wyjście sygnału hdmi.
Nie zdziw się też jak będziesz chciał posłuchać stacji radiowych z N-ki i wyłączysz telewizor,od razu tuner wejdzie w tryb hdcp i figa z makiem,trzeba wyjąć przewód hdmi i połączyć w zależności od potrzeb kablem euro lub optykiem.
Tak już jest:(
Wpisz w google
Problem bład HDCP (kabel HDMI) podłącz komponent - n telewizja ...

Ostatnia edycja:

BeyerBrown

New member
Co do kina vs. TV 50" (i więcej) w domu - każdy woli to co lubi :)
Dla mnie niestety taka przekątna obrazu (oglądana również z odległości ok. 3.5m) jest za mała by stworzyć poczucie przytłaczającej wielkości obrazu. A przyznam się, że to jest to, co mi się najbardziej w kinie podoba - choć bynajmniej nie siadam w pierwszych czy nawet środkowych rzędach.
1.5 - 2 metry już by to zapewniło. Problem tylko w tym, że w takiej odległości od TV mam ustawioną ławę na której kładę różne czasopisma, jedzenie i... napoje chłodzące :grin:
Dobry projektor i ekran o przekątnej 200"... to jest jak dla mnie jakieś rozwiązanie :rolleyes: Tylko czy ma to "podejście" do kina w jakości cyfrowej... osobiście śmiem wątpić.
Póki co telewizor 50" u mnie w domu sprawdza się idealnie jako zwykły odbiornik TV z funkcją oglądania filmów wysokiej rozdzielczości na kanałach HD :)

Tak. Kino to kino a TV to TV.

Z innej beczki. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem PS3. Powiem wręcz bluźnierczo, kupiłem bardzo dobry odtwarzacz Blue Ray. Teraz już wiem dlaczego warto było kupić PDP 50A656. Na jednym z filmów zobaczyłem odblask białego światła na czarnych oprawkach okularów. Mozliwości tego TV są naprawdę znakomite. Filmy z Blue Ray, to nawet trudno opisać, nowe kolory, szczegóły, odcienie. Jednym zdaniem można powiedzieć że to takie "oglądanie od nowa".

znn

Member
Tak tak smoku:) Ja od kolegi czasem biorę ps3 i ogladam to co w Video world sie pojawia na br. Wygląda to świetnie. Ale częściej oglądam HD na c+hd i hbo hd, taniej i wiecej filmów jest. A jakościowo poszli bardzo do przodu na tych kanałach i w sumie ok 14 nowych filmów co miesiąc w HD jest do zobaczenia. Mimo problemów z FC, plazma 656 naprawdę potrafi wyświetlić kapitalny obraz z masa odcieni.

Co do kosztów to masz rację. Mam pakiety premium Canal+ i HBO w UPC jedyne co mnie irytuje to fakt że nie jestem w stanie trwale archiwizować. Nagrywarka ma zadaną pojemność dysku i w pewnym momencie muszę dokonywać trudnych wyborów. Faktem jest że oglądana po raz kolejny seria Alien na Canal+ w HD to było "nowe" oglądanie. Oglądałem to na VHS, na DVD. W HD Samsung wyświetlił mi taki obraz że zastanawiałem się gdzie były wcześniej te wszystkie szczegóły, kolory, odcienie. Co do mojego odtwarzacza Blue Ray (PS3), powiem tak. Pomimo tego że faktycznie jakość kanałów HD w Canal + i HBO jest OK a nawet bardziej niż OK, to jednak odnoszę wrażenie że dla mojego oka Samsung wyświetla żywszy obraz z płyty BR niż ten z kablówki HD.

gadzeciaz

Member
Bez reklam
cud kurde cud....

A jak o tym pisałem to nie wierzyli,że od nowa i obraz i dźwięk jak by nowe to wszystko i o O WIELE LEPSZE!!!:)
Kino,cóż jak dla mnie szkoda kasy!!!
Za to moje kino domowe JAZDA NA MAKSA!!!!
Obcy w hd już na jakimś forum w komentarzu wyraziłem swoje spostrzeżenia,też byłem pod wrażeniem!!! O.K.
Blu ray no tak,jak by to ujać
po prostu zajebisty!!!!!!!!!!!!!!!:p
Ale żeby w to wszystko uwierzyć modlitwa to za mało!!!
Niestety trzeba wydać kasę i to często nie wąską.....
ale co tam dla prawdziwego (słuchaczo-oglądacza):mrgreen::mrgreen::mrgreen:
to pikuś:D
-raty 0%-powinienem się nazwać pan RATA sra ta ta ta...
żarcik taki zarcik
a tak poza tym wszyscy zdrowi !:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Ostatnia edycja:

znn

Member
smok-wawelski napisał:
Co do mojego odtwarzacza Blue Ray (PS3), powiem tak. Pomimo tego że faktycznie jakość kanałów HD w Canal + i HBO jest OK a nawet bardziej niż OK, to jednak odnoszę wrażenie że dla mojego oka Samsung wyświetla żywszy obraz z płyty BR niż ten z kablówki HD.
Masz rację z BR obraz jest żywszy, strumień też jest jednolity i wysoki, natomiast z satki strumien ma zmienny bitrate i zazwyczaj niższy niz z płyt.

jacky-x

New member
@znn
Między satka czy kablówka HD a Blurayem jest jedna zasadnicza róznica (pomijajac wspomniane bardzo ważne bitrate), mimo że te źródła wyświetlają obraz w rozdzielczości full czyli 1920x1080 to satka i kablówka nadaja obraz z przeplotem (1080i) a bluray jako obraz progresywny, czyli bez przeplotu (1080p) i stąd jakies tam dostrzegalne ogólne róznice, choć nie jest to według mnie róznica powalająca na kolana jak to niektórzy lubia w rozpędzie napisac bagatelizując sygnał 1080i, jest raczej tak jak koledzy pisza, czyli umiarkowane dostrzeganie różnic dla wprawnego oka, przypadkowy oglądacz przy dobrym bitrate nawet nie zauwazy różnicy. Pozdr

gadzeciaz

Member
Bez reklam
ale....

Co do kablówki i sygnału 1080i to o ile się nie mylę to kanały HD nadają 720p,a ustawienie tunera na 1080i powoduje taki odczyt na ekranie telewizora,ta informacja jaką odczytuje i pokazuje menu.
Czytając o standardach emisji kanałów hd w europie tak to zrozumiałem że obraz z satelity 1024 na 720p.
No chyba że już taki postęp i nie jestem na bieżąco;)

znn

Member
Nie wiem jak w kablu ale z obecnie satki Cyfra+ C+, HBO. Nat GEO, MTVHD, Eurosport na 100% idzie w 1080i. O ile pamiętam w N też tak było.

Do góry