Ps 50A656

pkonrad

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dzisiaj rano zauważyłem taką rzecz przy moim Samsungu PS50A551, mianowicie po ok. 10-15 min od włączenia TV sprzęt wydaje dziwne "trzaski". Można to porównać do dzwięku przeskakiwania ładunków elektrycznych. Występują nieregularnie w odstępach mniej więcej kilku minut. Problem ustępuje dopiero po dobrych 2h oglądania. Przypadłość tą zauważyłem dzisiaj rano. Wcześniej raczej zjawiko to nie występowało. Telewizor mam od piątku. Spotkał się ktoś z Was z czymś takim lub może mi powiedzieć czy to jest normalne?

RheeTCT

New member
Przypuszczam,że to może być nagrzewająca się obudowa,która się rozszerza.
Spróbuj dokładnie zlokalizować miejsce,jeśli się da.

gofer

New member
popmart napisał:
gofer - gdzie widziałeś te 3 tv i czy to był Panas PY800 czy 80?

był to panasonic pz800, a widziałem te 3 tv w Belfaście bo obecnie właśnie tu mieszkam, ale tylko do września
jak wrócę do Polski to kupie sobie na 99% samsunga 656:)

Ostatnia edycja:

RheeTCT

New member
Aha,dzięki za info,ale to trochę daleko.Niestety w Polsce spotkać te 3 razem jest na razie b.trudno.Samsunga jeszcze w ogóle nie widziałem.

pkonrad - ale czy to może być trzask nagrzewającego się plastiku,albo blachy?Jeśli to obudowa,to jest szansa,że się za jakiś czas "uspokoi".

Ostatnia edycja:

gofer

New member
na razie są to nowości ale pewnie za jakiś miesiąc się to zmieni i tego samsunga będzie można spotkać wszędzie jak również panasonica 800

WaJa

New member
jtd napisał:
Plazmy z LED local dimming hahahah :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: tos mnie teraz rozbawil :-D

Mam nadzieję, że dość wyraźnie piszę - cytuję "nowe modele plazm i LCD z technologią "LED Local Dimming".
LCD to nie plazma! Proszę czytaj wolno to więcej zrozumiesz.
Też mnie ubawiłeś :D .

Pozdrawiam :) ,

pkonrad

Klub HDTV.com.pl
VIP
RheeTCT napisał:
pkonrad - ale czy to może być trzask nagrzewającego się plastiku,albo blachy?Jeśli to obudowa,to jest szansa,że się za jakiś czas "uspokoi".

Trudno mi powiedzieć, może i masz rację że to jest nagrzewająca się obudowa, ale mnie ten "trzask" to bardziej przypomina skok ładunku elektrycznego, jak np. otwiera się czasem samochód i nas "kopnie". To brzmi mniej wiecej tak samo.

BTW: Ja to kurcze ostatnio mam pecha do takich dziwnych przypadłości :( W samochodzie od pewnego czasu "cyka" mi przekaźnik pod kierownicą. Nikt nie umie stwierdzic co jest tego przyczyną. Wszystko działa tak jak trzeba, komputer nie rejestruje zadnych błędów a ta franca od czasu do czasu "cyka" :fool:

RheeTCT

New member
Może masz rację,że to iskrzenie -może jest jakieś przebicie?Zorientuj się czy w tym miejscu nie ma np.transformatora.Jeśli nie stwierdzisz,że to mechaniczne i nie ustąpi to chyba będziesz musiał "zaprzyjaźnić się" z serwisem.

pkonrad

Klub HDTV.com.pl
VIP
Już wiem na 100%, że to "strzelanie" to nagrzewająca się obudwa. Myślę, że to powinno ustąpić za jakiś czas. Dzięki za wszelkie pomocne porady i pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:

MAdam

New member
Wielka prośba o podanie szerokości nogi !!!

Bardzo proszę o podanie przez posiadaczy modelu 656 rozmiaru nogi, chodzi tylko o szerokość, ponieważ nie wiem czy wejdzie mi na stolik. Z góry bardzo dziękuję.Byłem na 100% zdecydowany na Panasa 46PY/PZ85, ale teraz chyba zmienię zdanie. Bardzo długo czekałem, aż wogóle będą, teraz też jest problem, więc odpuszczam.

jacky-x

New member
@MAdam
Wymiar podstawy to 32x62cm. Ja też miarzyłem w panasonica ale 800, miałem możliwosć bezpośrednio porównac model 85 z samsungiem z tematu i wybrałem Ps 50A656, no ale wybór to zawsze jednak indywidualna sprawa. Pozdr

Geezer

New member
WaJa napisał:
I następna sprawa - doszły mnie słuchy, że po prezentacji IFA, (we wrześniu) mają wejść na rynek nowe modele plazm i LCD z technologią "LED Local Dimming"
- ta technologia ponoć ma zrewolucjonizować rynek telewizorów.

Rewolucja to będzie LaserTV, jednak na początek tylko USA i ceny lekko zaporowe...
Mitsubishi LaserVue 63" = 4-4.5 tys. $

oraz LCD oparte na LED-ach:
Sony 55X4500 = 20 tys. PLN ??? / w USA Sony KDL-55XBR8 = 6000 $

popmart

New member
witam ponownie

odbicia: są nie wiem jak duże mam okno balkonowe na przeciwko TV nasłonecznione na razie bez zasłon ... remont, czekam na roletki...
znacznie bardziej odbija ramka.. :???: co w sumie daje nieprzyjemny efekt a.... sam ekran no cóż nie mam porównania ale nawet w słoneczny dzień pod odpowiednim kątem daje radę ..

nowe TV (seria 7 samsunga) ...czytałem owe info i coś mi się wierzyć nie chce dopiero wprowadzili serie 6 którą jeszcze cięzko znaleźć na europejskich www, w sklepach dopiero się pojawia... a tu odrazu we wrześniu ma być seria7 5x lepsza ? jeśli już to prawda , poprawa z opisów sądząc dotyczyć będzie paneli LCD a Plazmy... kosmetyka, ale moze ja się nie znam..

nowe TV (laser oled ...) niektórzy całe zycie czekają na jakieś nowsze lepsze ... imo zakres oczekiwania na nowe TV to 2-4 lata :roll:

MAdam

New member
Pytanie do Jacky-x (użytkownicy 656)

O dzięki za wymiary. Stolik mam 61,5 cm ;). Wejdzie, ale chciałem zapytać o ten tv. Do tej chwili wogóle nie myślałem o Samsungu, tylko Panasonic(miałem 42PV80) i koniec. Byłem wczoraj w MM, nie mieli ich jeszcze, ale widziałem inne 50 Samsunga, też wysokie modele(ale i na nieszczęście tylko na nich były wypalone loga stacji canal+). Zapytałem sprzedawcy czy to widzi, powierdził, sprawiał wrazenie, że wie o co chodzi. Na żadnych Panasie nie znależlismy wypolonego logo, a miały podobne przebiegi. Sprzedawca twierdził, że w Samsungach tak się dzieje i bardzo narzekał, że masa idzie na serwis. On nie jest dla mnie autorytetem, ale potwierdził moje dotychczasowe doświadczenia, że Panas to Panas (oczywiście KURO tez ;)). No i dochodze to pytania: Czy użytkownicy zauważyli coś bardzo niepokojącego w kwestii wypalania, no i czy nowa seria 656 jest zupełnie czymś nowym w wykonaniu Samsunga i oderwał się tym modelem od starszych niekoniecznie udanych modelów (chodzi głównie o awaryjność i wypalanie)?? Czy w tym przypadku niższa cena od Panasa nie odbije się na jakości. "Napaliłem" się na tego Samsunga dlatego pytam.

WaJa

New member
Powidoki

Również, bardzo mnie ciekawi sprawa powidoków w plaźmie samsung'a PS50A656.
Szczególnie po wypowiedziach kolegów na wątkach dotyczących nowych plazm
panasonic'a. Częstotliwość występowania tych problemów, bardzo mnie zaniepokoiła.
Proszę szczęśliwych posiadaczy tej plazmy o podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami.

Pozdrawiam :) .

WaJa

New member
Geezer napisał:
Rewolucja to będzie LaserTV, jednak na początek tylko USA i ceny lekko zaporowe...
Mitsubishi LaserVue 63" = 4-4.5 tys. $

oraz LCD oparte na LED-ach:
Sony 55X4500 = 20 tys. PLN ??? / w USA Sony KDL-55XBR8 = 6000 $

Trochę masz racji w swoim stwierdzeniu odnośnie Mitsubishi LaserVue 63" (będą też większe),
niemniej uważam, że bardziej zrobią karierę w USA niż u nas z powodu gabarytów.
Jako TV tylnoprojekcyjne będą miały 20" głębokości, co dla przeciętnego posiadacza M ileś tam,
będzie sporym gratem dominującym w małym pokoju.
Technologia, też różnie jest oceniana (na pewno nie trzeba wymieniać lampy), ale czy podświetlenie
innym źródłem światła aż tak polepszy jakość obrazu?
Ceny też jeszcze nie są ustalone. Przypuszczalnie około 10k baksów a z roku na rok mają znacznie tanieć.

Pozdrawiam :)

enter

New member
Firmware do PS50A656

Na austriackiej stronie samsunga http://www.samsung.com/at/support/d...PS50A656T1F&mType=FM&vType=L&disp_nm=PS50A656
ukazało się najnowsze firmware w wersji angielskiej ,z instrukcją wgrywania z dn 14-07-2008.
Wgrałem za pomocą pendriva i parametry polepszyły się o jeszcze kilka procent.Trzeba tylko poustawiać w menu wszystko od nowa/jest język polski.Pozdrawiam użytkowników /i nie tylko/ Samsunga PS50A656-enter

PS Tak dla przypomnienia jak sprawdzić wersję firmware/podawane było w innych typach/
Do MENU serwisowego wchodzimy tak. ( tylko nic nie ruszać w ustawieniach)

Przy wyłączonym TV należy z pilota wcisnąć sekwencję przycisków:

info -> menu -> mute -> power.

i powinniśmy zobaczyć planszę
Troszkę się pośpieszyłem nie zauważając podobnego tematu w LSC Samsung,tam jest więcej opisane co daje nowe firmware ,odsyłam na stronę Nowy firmware do Serii 5 i 6
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=27603

Ostatnia edycja:
Do góry