No dobra a teraz wrażenia po tygodniu użytkowania tej plazmy:
Towar dostarczony ze sklepu nienagannie. Sklep osiedlowy. Towar z dystrybucji oficjalnej. Cena z rabatem porównywalna z ceneo.
Oglądam z odległości 3,5 - 4m. Sygnał to C+ (na razie SD) po euro złączu.
Plazma wg ustawień z tego wątku. (ale na fabrycznych też spoko). Na razie tryb FILM (docieranie
) ;dynamiczny wali po gałach, standard zbyt jasny - ale zależy od oświetlenia pomieszczenia. W dzień przy nasłonecznionym pokoju faktycznie tryb FILM odpada, (ale Standard już ok) bo nie widać szczegółów, zwłaszcza w ciemnych scenach. Wiedziałem o tym przed zakupem, że plazma sprawdza się najlepiej przy niepełnym oświetleniu (wybór więc świadomy, a ponadto chyba każdy ogląda w większości po południu i wieczorem - dzień jest dla ludzi pracy).
Oglądając palzmy w marketach, spodziewałem się gorszego. Ale powiem krótko - OBRAZ REWELACJA. Wygląda jak na moim poprzednim Panasonicu 32 cale 100Hz, (A tego bałem się najbardziej tzn. że będzie syf), tylko oczywiście dużo większy. Chciałbym zaznaczyć, że oglądam z odległości 3,5 - 4m, z bliska oczywiście łatwo ocenić , która TV jak nadaje i z jaką jakością - ale powtarzam - TYLKO Z BLISKA.
Stwierdzam nawet, iż w porównaniu do Panasonica ma dużo lepsze kolory.
Czarny jest czarny i tyle w temacie. Oczywiście nie jest taki jak ramka TV, ale na CRT też nie jest jak ramka TV. Jeśli ktoś chce mieć megaczarny to niech go po prostu wyłączy (a i tak nie jest czarny
).
Biały jest jakby to powiedzieć stonowany, i nie w ujemnym tego słowa znaczeniu. Po prostu jest OK. Można go regulować podświetleniem i tonami kolorów, więc każdy sobie jest w stanie dopasować do swoich upodobań. Dla przykładu - Eurosport i puchar w super gigancie mężczyzn. Biały wydawał mi się wpadający w niebieski. Ale tak samo wyglądał na telewizorze CRT, więc trzeba przyznać, że zależy to od nadawcy i programu. Ale na Samsungu mogłem go sobie wybielić, a na CRT już nie.
Kolory - I tutaj mogę powiedzieć, że ta Plazma na moje laickie oko jest pod tym kątem super. Żadnych przebarwień, wszystko takie jakieś naturalne. Eurosport Australian Open (Federer vs Nadal), po prostu miód. I to na trybie FILM.
Efekt tęczy - U mnie nie występuje opisywany tu efekt tęczy, co oznacza, że tego nie widzę.
Green Ghosting - Podłączyłem Xboxa360 i oczywiście GOW tak jak na youtube pokazują Panasoniki. Zauważyłem duszki przy obracaniu kamerą, ale:
primo - trzeba się wpatrywać bo są takie marginalne
secundo - w ogóle nie przeszkadzają w graniu.
Zresztą to zjawisko jest tylko wtedy kiedy duży biały obiekt przemieszcza się szybko po całym ekranie. POWTARZAM: W ogóle nie przeszkadza w graniu. Zresztą to zjawisko występuje w każdej plazmie. Tutaj jestem bardzo zadowolony bo jest takie marginalne, a nie jak na youtube w Panasoniku. Ponadto ja tego szukałem, gdybym nie siedział tyle na forum to pewnie w ogóle bym tego nie zauważył.
Sport - Piłka nie smuży, publiczność nie klatkuje. Wszystko jak na CRT, a właściwie to lepiej bo na moim starym Panasoniku 100 HZ schodkowało mi na lini środkowej boiska przy wykopie bramkarza a na Samsungu nic a nic..
DVD (przez component - moduł) - ta wielkość ekranu pokazuje nam, że jakość DVD również jest różna, ale generalnie OK. Myślę, że po zakupie DVD ze skalerem do 1080 będzie Super.
Sygnał z dachu - OK
Dźwięk - Do oglądania normalnego TV i grania w zupełności wystarcza to co jest fabrycznie zamontowanie, a jeśli ktoś oczekuje po TV superdźwięku to wg mnie niech oczekuje po kinie domowym superobrazu. Pewnie Samsung mógłby się ścigać z innymi w strefie dźwięku ale TV byłby dużo droższy. A i tak każdy ma już albo kino dom. albo ampli w pokoju-salonie.
No nie wiem co jeszcze, jakby były pytania to dawać.
Obrazu przez HDMI nie sprawdzałem, dopiero w marcu albo w kwietniu będę miał C+ HD to dam znać.
Ale przez Xboxa360 przez component Film Shrek Trzeci w 1080 (mkv) wygląda przecudownie. No i gry oczywiście też.
Ogólnie - POLECAM TEN TV. Jestem mile zaskoczony, bo myślałem że SD będzie dużo gorzej. Gry Xbox360 i film HD ekstra. Aha, dodam że nic nie piszczy (TV wisi na ścianie), no chyba że się ucho przyłoży z tyłu do obudowy to słychać pracę elektroniki, ale to normalne.
Wniosek końcowy - KUPIĆ, NIE SZUKAĆ PROBLEMÓW (tzn. nie siedzieć tyle na forum), GRAĆ, OGLĄDAĆ, CIESZYĆ OCZY.
A żeby nie było zbyt miło:
Zauważyłem, że np.: TVN24 jeśli w okienku informacyjnym na dole (białym) jest napis niebieski to od końca napisu w prawo leci sobie ciut ciemniejszy biały pasek do końca tego białego okienka. Ale nie zawsze.
Widać to tylko z bardzo bliska (z odl. siedzenia już nie) i moja opinia jest taka: po prostu taki duży ekran uwypukla wszelkie zakłócenia i nidoskonałości nadawanego sygnału (lub kabli, lub zakłóceń w sieci naszej lub u nadawcy) i jeśli ktoś kupuje TV, żeby potem z odległości 20 cm wyszukiwać takie bzdety to życzę powodzenia. Nigdy nie dojdzie do dokonałości.
Pozdrawiam i jeszcze raz gorąco polecam ten TV.