No to ja też skrobnę coś w temacie. Jestem posiadaczem PS50A551S3R od około 2 tygodni. Moje dylematy opisałem w pierwszym swoim wątku (dział inne - dobór zabawek do nowego salonu) . Zakup tv był wynikiem impulsu (wyprzedaż w MM - 3299PLN). Opinie na forum i wcześniejsze oględziny innych typów oczywiście też miały wpływ... Ale wyszło jak wyszło
Tv po przywiezieniu odpaliłem na zwykłej antenie pokojowej, ale okazało się że tv lepiej odbiera na kawałku drutu
I tu pierwsze zaskoczenie. Sygnał SD z takiego "źródła" daje zdecydowanie lepszy obraz niż ten oglądany w sklepach dla idiotów itd. Spodziewałem się totalnej porażki jeśli chodzi o jakość obrazu. Tymczasem da się to oglądać.
Na drugi ogień poszło DVD transformers -odtwarzane na jakimś samsungu za 250pln ze skalowaniem do 1080i. Efekt był taki, że szczękę zbierałem z podłogi. Naprawdę przeszło to moje oczekiwania. Oglądanie na nim obrazu hd z odległości 3 m to jest to! Efekt był taki, że na następny dzień zakupiłem n-kę. Oglądanie discovery HD czy HBO HD daje naprawdę mnóstwo frajdy, nawet filmów których nigdy bym nie oglądnął (romansidła itd). Jeśli chodzi o samą n-kę czekam na więcej programów hd, te które są też są różnej jakości (takie mam wrażenie).
Odpaliłem też parę divx-ów i pewnie dzięki skalowaniu obraz wygląda lepiej niż na matrycy 15'' laptopa.
Wczoraj miałem okazję wypróbować xBoxa na tym Tv (kung fu panda, forza 2, Pes200
- na mój gust (i 8 kolegów) jak najbardziej ok
Aczkolwiek fanem "pudła" nie jestem i uważam że grafika (w tych grach przynajmniej) jakoś szczególnie nie powala.
Dla wachających się czy aby 50'' to nie za dużo, powiem że miałem dwie opcje ustawienia tv w pokoju (patrz link powyżej) i wybrałem tą z TV w odległości 3 m od kanapy i jest super (mówię o sygnale hd a oglądanie go uzależnia).
Teraz trochę o wadach bo ideałów nie ma. Brak automatycznego skalowania obrazu. Wk*** sprawa. Przy użytkowaniu n-ki dekoder zapamiętuje rozciągnięcie czy powiększenie obrazu dla każdego z kanałów indywidualnie... ale co z tego skoro każdy z programów co chwilę nadawany jest w innym formacie? Gdyby programy były nadawane jak należy problemu by po prostu nie było.
Sprawa druga dźwięk. Uważam się za osobę która umie rozpoznać sprzęt marny od średniego (zarówno jeśli chodzi o tv jak i o hifi) i w związku z tym śmiem twierdzić że głośniki to żenada. Jeśli o obrazie można powiedzieć wszystko co najlepsze (kolory, kąty itd) to o dźwięku nic dobrego już się nie da. No może oprócz tego że w ogóle jest. Podłączenie zestwu głośników creative inspire t3100 daje dużo lepsze efekty. Kino domowe obowiązkowe (nawet byle jakie).
Sprawa trzecia. Tv nadaje się tylko do oglądania wieczorem, przy brzydkiej pogodzie lub zaciągniętych roletach zewnętrznych (mam takie na wyposażeniu na szczęście). W środku dnia widać cały pokój w ekranie.
Kurzenie. Pięknie wygląda lśniąca czarna obudowa... i pięknie ściąga kurz.
Czerń. Podobno w tym tv jest ona prawie rewelacyjna - cieszę się zatem że nie kupiłem czegokolwiek innego. Spodziewałem się po prostu lepszej.
Ogólnie z tv jestem bardzo zadowolony. Robi wrażenie. Szczególnie przy sygnale hd