Otóż to szkoda 1300PLN. Nie popadłem jeszcze w paranoję i uważam, że 4000PLN i tak dużo za telewizor a co dopiero 5000PLN, przecież to tylko telewizor, za taką kasę można już samochód kupić
.
Ale wracając do tych 100Hz, marketingowcy z Samsunga opisują to tak, cytuję:
real 100 Hz
Standardowe telewizory wyświetlają obrazy z częstotliwością 50 Hz, co oznacza, że wyświetlane jest 50 obrazów na minutę (ps. oczywiście na sekundę
). Jednak w przypadku szybko zmieniających się scen, może wystąpić rozmycie obrazu.
Technologia Real 100 Hz firmy SAMSUNG umożliwia odwzorowanie ruchu w bardziej płynny sposób, bez rozmycia, dzięki:
• Podwojeniu liczby klatek na sekundę, z 50 do 100 (panel LCD o częstotliwości odświeżania 100 Hz)
• Niewyświetlaniu tego samego obrazu, w celu zwiększenia ilości klatek. Zamiast tego obliczany jest obraz pośredni pomiędzy klatką A i B (A+) a następnie umieszczany pomiędzy tymi dwiema klatkami.
Chodzi głównie o drugi punkt, Real 100Hz to wyliczanie pośredniej klatki w celu poprawienie płynności a nie wyeliminowaniu migotania.
Być może 551 ma jakieś zwykłe powielanie klatek, to może sugerować napis "dual scan" z tabliczki znamionowej (a właściwie naklejki reklamowej z przodu) 551, zmniejszające jedynie efekt migotania a nie zwiększające "płynności".
Znając wybiegi marketingowców wcale bym się nie zdziwił, zwykłe 100Hz i lepsze/prawdziwe 100Hz to może być te stopniowanie pomiędzy serią 5 a 6.
I to by mnie ostatecznie przekonało do 551 ale tego nie wiem ...