Co do telewizorka (niedawno przerabiałem temat):
- w teorii środek ekrany powinien być na wysokości Twoich oczu gdy sobie siedzisz na kanapie

. Wtedy najmniej powinny się męczyć oczy. Jednak tutaj możesz sobie sam ustalić. W zależności jaki (i czy wogóle?) mebel ma stać pod TV itp. Ja osobiście TV mam wyżej niż jak napisałem wcześniej, ale mi to odpowiada.
- co do kabli: to wszystkie możliwe! Po kolei:
+ zasilanie
+ antenowy
+ komponentowy
+ hdmi
+ audio (ja zrobiłem analogowe) Z tv do ampli.
+ ew. inne - np. VGA, 2 głośnikowe - to już zależy od Twego tv, jakie złącza ma, czy chcesz podłączać bezpośrednio do niego też głośniki (a może wiszą przy tv..).
Kable kupiłem w długości 1.8m, u mnie wystarczyło spokojnie.
Komponent i HDMI w założeniu idą do amplitunera, do którego to będą podłączone inne urządzenia - wiadoma sprawa. Jeśli chodzi o złącza s-video i kompozytowe to nie ma większego sensu, gdyż zakładam że ampli każdy z tych słabszych sygnałów upscaluje do komponentowego wyjścia (lub może też do hdmi, ale to co kto woli, i zależy od sprzętu).
Co do samego montarzu kabli to nie ma możliwości u mnie ich wyjęcia, lecz mogą się swobodnie przesuwać - żeby wszystko za tv się ładnie ułożyło. Kable siedzą w zwykłej listwie montażowej (w zasadzie w dwóch podwójnych).
Przez to trzeba było kuć dość szeroko, ale za to płytko (około 2cm).
Najlepiej jak sam sobie wszsystko przemyślisz i kupisz odpowienie kable. Wtedy będziesz mógł dobrać listwy montażowe, pamiętaj żeby kable miały sporo luzu - bo lubią się zaklinować. Kabel zasilający proponuje oddzielnie - tzn żeby nie był razem z sygnałowymi.
Jeśli chodzi o instalacje głośników to ciężko Ci będzie pociągnąć kable (do efektowych) jeśli nie wiesz jakie i gdzie głośniki będą się znajdować. Możesz pociągnąć 2x dwu żyłowe kable na tył pokoju przy podłodze, z tyłu zrobić jakieś gniazdko/gniazdka i do tego podłączyć później tylne głośniki.
Ciężko coś radzić gdy się nie zna kształtu pomieszczenia, sposobu montażu głośników czy nawet ich ilości!