Przez pierwsze półrocze na całym świecie zaowocowało sprzedażą 124 milionów telewizorów - czyli zanotowano spadek o 6% r/r.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Przez pierwsze półrocze na całym świecie sprzedano 124 milionów telewizorów - czyli zanotowano spadek o 6% r/r.

Globalna liczba sprzedanych telewizorów w I półroczu 2016 wyniosła 124 mln. Poślizg cyili spadek wynosi 5,9% w skali rok do roku. Zanotowano za to wzrost o 4% średniej wielkości ekranów - Sigmaintell Consulting.

Główni gracze to LG Display, Samsung Display, BOE Technology China Star Optoelectronics Technology (CSOT) i Innolux.

Najwięcej paneli wyprodukowała firma LG Display wykorzystując nowe moce produkcyjnych w fabryce 8.5g w południowych Chinach. Firma zamierza zwiększyć produkcję 65-calowych paneli telewizyjnych, ale zmniejszyć produkcję paneli do telewizorów o mniejszych rozmiarach.
Łącznie LG Display wysyła 26 milionów paneli telewizorów w pierwszym półroczu 2016 r co i tak oznacza spadek o 10% r/r.

Samsung Display zaznaczył duży spadek produkcji paneli TV szczególnie w pierwszym kwartale.
Produkcja to 21 milionów sztuk w pierwszym półroczu 2016, czyli spadek o 14% r/r.

BOE i CSOT wysyłają odpowiednio 22,5 mln i 14,7 mln paneli telewizyjnych w pierwszym półroczu 2016 roku, czyli notują wzrost aż o 47% i 30%, odpowiednio r/r.

Innolux wysyła 20 milionów paneli do telewizorów w pierwszym półroczu 2016 roku, notując spadek o 25% r/r.

Łącznie firmy chińskie maja juz większy udział w rynku produkcji wyświetlaczy do telewizorów.

Średnią wielkość Panela LCD TV w 2016 roku szacuje się na 42,4 cala, czyli zanotowano wzrost o 1,8 cala lub 4,4% w stosunku do 201 5 - informuje Sigmaintell.
Digitimes

collider

New member
Bez reklam
Ciekawe jak to wyglada w samej Europie bo jezeli taka impreza jak Euro nie nakrecila sprzedazy to nie ma powodow do optymizmu w branzy.

venom200

Member
Bo producenci pogłupieli z cenami totalnie.
Jakim prawem jakaś masowka może kosztować tyle kasy żeby płacić12 k za tv to już jest lekka przesada. Nie ma co się dziwić spadkowej w branży

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Dzisiaj już dużo młodszym osobom,wystarczy tablet,laptop czy smartfon podłączony do internetu...
Dodatkowo VR się rozwija...

collider

New member
Bez reklam
Dzisiaj już dużo młodszym osobom,wystarczy tablet,laptop czy smartfon podłączony do internetu...
Dodatkowo VR się rozwija...

W sumie na filmy ludzie zaczeli chodzic do kina a telewizja coraz rzadziej oferuje interesujace pozycje programowe. Dla mlodych faktycznie telewizor nie jest tak waznym urzadzeniem jak dla pokolenia powiedzmy 40 latkow. Chociaz z drugiej strony nadal pozostaje podstawowym wyswietlaczem dla posiadaczy konsol a to nie mala grupa.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Myślę,że z czasem (gdy stara gwardia przechodzi na drugi świat) będzie coraz mniejsze zapotrzebowanie na telewizory :wink:
A go gier,dużo osób wybierze,już dopracowane VR :wink:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Też się jeszcze nigdzie nie wybieram,ale na nowe technologie,jeżeli mają dawać lepsze doznania,jestem otwarty...:-D

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Oby tylko nie zwariować, ostatnio widziałem grupę korposzczurów z aplikacjami pokemon go czy jak to się nazywa - koniec świata.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Łapanie pokemonów,może być fajne.Niby jest to jakieś wyzwanie,że trzeba czasami gdzieś wleźć ale pomimo że nie jestem jakiś ułomny fizycznie,nie chciałoby mi się.
W sumie,gdybym miał 10 lat mniej,to i tak by mi to powiewało :wink:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Piramida
Ja znam jedno miejsce, w któym czasem można złapać 460 pokemonów:D

Ostatnia edycja:
Do góry