Przewody w scianie kolumny/projektor

kampers

Member
Witam, przymiżam się do renowacji pokoju i bede chciał schowac kable głosnikowe w ścianie. Czy ktos juz to przechodził jakies propozycje ? i przymiezam sie do montazu okablowania do projektora.

- kolumny będą wisiały na b tech bt77 (mysle nad zamontowaniem gniazda z wtykami bananowymi, szukam czegos sprawdzonego)

- do projektora chcialbym puscic kabel hdmi na suficie pod gipsem i zamontować gniazdo HDMI w odleglosci np 4m od ekranu. i obok projektora gniazko elektryczne. Czy ma ktos jakis system jak puscic ten kabel ? w peszli czy sam do puszki ?

- Router bedzie schowany w scianie za dzwiczkami rewizyjnymi od ktorego pujdzie tunel wentylacyjny 55x100m i bedzie trujnik by podlaczyc amplituner i wszystkie kable w do tv.

Pozdrawiam

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jak bawiłem się w kino domowe kilkanaście lat temu miałem przewody głośnikowe schowane w ścianie ,w takim przypadku dobrze aby przewód miał izolację zewnętrzną .W większości przypadków dielektryk jest zarazem izolacją zewnętrzną .Ja miałem Techlink ,to dobry kabel w normalnych pieniądzach
Inna możliwość to puścić kabel w listwie przypodłogowej ,są też kable o bardzo płaskim profilu ,kiedyś takie oferował Qed ,można go wtedy schować pod dywanem lub wykładziną

Odnośnie montowanych gniazd w ścianie ,nie jestem ich zwolennikiem ,ponieważ są to dodatkowe koszty ,a ponadto zapewne nie przyczyni się to do poprawy transferu sygnału .W przypadku długich kabli wizyjnych powyżej 5 metrów warto pomyśleć o czymś lepszym

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Kable zawsze warto puścić w peszlu lub nawet w specjalnym korytku. Jeśli zdecydujesz się na takie "korytko" to kup jak najszersze - łatwiej manewrować.

Co do gniazd - jak napisał przemko77 - im więcej połączeń tym niby gorzej, ale nie sądzę że jest to do wyłapania. Jeśli ważniejsza jest dla Ciebie estetyka, to kup takie jakie Ci się podobają.

Jeśli chodzi o głośnikowe, są dwa rodzaje:

- sprężynkowe - i tu zazwyczaj jest kiepsko, kabelek wchodzi max 1.5mm2, jeśli chcesz mieć grubsze kable, to w takim przypadku musisz zaopatrzyć się we wtyk typu szpilka.
http://cdn22.pb.smcloud.net/t/files/ff/f4/2e/e39dd36afb/gniazdo-glosnikowe-ospel-gg-1g00.JPG

- typowe gniazdo do wtyku typu banan, takie jak w kolumnach.
http://www.taniegniazdka.pl/elektro-plast-nasielsk/115710.jpg

I tu też po drugiej stronie są to nadzwyczaj kiepskie materiały i rozwiązania (mam cały czas na myśli gniazdka ze znanych marketów za ok 50 zł, a nie takie
http://sklep1625504.home.pl/pl/p/S-120-BP-Single-Terminal-z-gniazdami-T6s/126).
Niemal wszystkie gniazdka (na wtyki bananowe) zamontowane fabrycznie w takim tańszym gniazdku ściennym są dość płytkie, co skutkuje tym, że wtyk bananowy nie przylega pewnie, nie sprawia to wrażenia solidnego połączenia. Najlepiej podejdź sobie to jakiegoś sklepu i zobacz jak to wygląda, wg mnie poniżej przeciętnej. Nie wiem jak to jest u Ciebie, bo widzę, że Norwegia w awatarze ;) Może lepiej niż u nas?
Zawsze jednak można, a nawet powinno się wymienić w takim przypadku samo gniazdo wtykowe w takim gniazdku głośnikowym na lepsze. Wtedy kabel głośnikowy jest porządnie przymocowany i na pewno ładniej wygląda.

Natomiast wg mnie jeśli chodzi o gniazdko sieciowe (230V) czy HDMI w suficie do projektora to mi osobiście nie podobają się takie rozwiązania - nie lubię gdy z sufitu zwisa dużo kabli lubię mieć to wszystko ładnie pochowane. Osobne gniazdka obok projektora to dodatkowy, zbędny element estetyczny ;) Ja akurat mam wszystkie kable do proja pociągnięte nad podwieszanym sufitem. No ale to moje zdanie, to Tobie ma się podobać ;)

Ostatnia edycja:

kampers

Member
Witam dzieki za odp. No tutaj walory estetyczne no wiadomo ale niestety nie bede mogl tak kabli sobie poscic poniewaz przepisy zabraniaja wiec gniazdko musi byc :/ na suficie. No to moze jakas fotorelacje zrobie co wymysle :D

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Mógłbyś rozwinąć co to za przepisy w Norwegii, które nie pozwalają ciągnąć kabli w suficie?
Edit: Doczytałem, ale jaja :D

Ostatnia edycja:

kampers

Member
No niestety wszystko musi byc w peszli a malo tego trzeba miec np skrzynki na ledy jesli sa w suficie (mowimy o suficie a nad nim folia i izolacja ) jesli zrobil bym jeszcze 1 sufit pod plytami gipsowymi mogl bym tak zrobic tak jak pisales :) za 2 tyg ruszam z pracami :D

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
A Propos gniazdek głośnikowych, sorki, jakość telefoniczna...

Attachments

• Gniazdka glosnikowe (2).jpg
    Gniazdka glosnikowe (2).jpg
    18,4 KB · Wyś: 1576
Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Każdy lubi coś innego :D
Kilka postów wyżej pisałem o jakości. Ten pierwszy to zwykły sprężynkowy - szkoda pisać,zmięścisz tam najwyżej 1.5m2. Ten w środku - niewiele lepiej - wtyki równie podłe, a ich głębokość do banana nie sięga 1 cm zwyczajnie wypada.
Ostatnie to zamówione wtyki, rodowane, w karbonowej osłonie, pewnie się trzymają, z tyłu porządne mocowanie kabla, tak to powinno wyglądać. Banan wchodzi sztywno jak w dobrej kolumnie. Wkręcone w płytkę imitującą szczotkowane amelinium. Już od dwóch tygodni zamontowane w komplecie z widełkami. Na żywo znacznie lepiej się prezentują ;)

Attachments

• Gniazdka glosnikowe (1).jpg
    Gniazdka glosnikowe (1).jpg
    13,3 KB · Wyś: 136
Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Będzie wszystko w osobnym temacie, ale dopiero gdy rozwiążą się problemy, że znikającymi niebezpiecznymi wątkami ;)
Nawrzucam fotek i wszystko pójdzie do kosza? ;)

Caparzo

New member
Bez reklam
Nie musi być płytka nawet, są zaślepki w których można nawiercić dziury i dać gotowe wtyki.

Też bym chciał zobaczyć co krzysiek ma tam zbudowane. Szkoda że nie uświadcze tego :/

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Czyli nigdy nie bedzie twojego watku, za duze masz wymagania co do forum.
Aż tak źle życzysz :)
Wkleiłem wyżej jak to wygląda od tyłu. Nie wiem tylko dlaczego taka kompresja. Wkleiłem duże foto, ale wychodzi mocno pomniejszone i skompresowane..., g...o widać...
Nie musi być płytka nawet, są zaślepki w których można nawiercić dziury i dać gotowe wtyki.
To jest właśnie płytka-zaślepka, tylko trochę ładniejsza, a otwory sam nawierciłem.
Free Shipping, Kempinski Luxury Wall Switch Blank Panel, Champagne Gold, AC 110~250V, C31 series-in Switches from Home Improvement on Aliexpress.com | Alibaba Group
Też bym chciał zobaczyć co krzysiek ma tam zbudowane. Szkoda że nie uświadcze tego
Się rzekło to będzie ;)

Ostatnia edycja:
Do góry