Przewody do jamo s606 + yamaha rx-v473

Mc22

New member
Witam posiadam kolumny jamo s606(5.1) podpięte pod yamahę rx-v473 i gra tych kolumn jakoś mnie nie przekonuje , wiec pomyślałem że może to być wina przewodów które są byle jakie. Wiec zacząłem troszkę zgłębiać temat i z tego co wyczytałem do tych kolumn proponuje się kabelki Melodika MDC2250 a w podobnej cenie są również Profigold PGC7254. A może polecicie coś w cenie tak do 25 zł za m ( przednie i centralny) a na tył myślałem zęby wsiąść najtańszy przewód 1,5mm ofc.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Panowie nie dołujcie chłopaka ,wiadomo że jakość nie rzuca na kolana ,ale trzeba od czegoś zacząć .Nie każdego też stać na drogie klocki
Myślę,że 10zł na metr można przeznaczyć w porównaniu do zwykłego kabla gorzej na pewno nie będzie :)

Mc22

New member
Jak kupowałem ten amplituner rok temu to w przedziałem do 1500 nic innego mi się nie trafiło . A tak na poważnie to ten ampli to aż taki gniot ?
A co do pytania czego mi brakuje w graniu tych kolumn to są one jakoś takie nie wyraźne.

Yamato

New member
w tym przedziale nie znalalbym lepszych kolumn, jezeli je podlaczyl aluminiowym kablem od starej wiezy panasonixa to i moze zle dzialaja, jak na swoj przedzial jest ok, po prostu niewlasciwy dobor ampli do glosnikow, jamo ozywil by harman ew martanz, sproboj po zmianie kabli pobawic sie eq,
inaczej je umiescic (inny kat, odleglosc, zmien miejscami fronty (da Ci to mniej lub wiecej niskich tonow);
moze cos pomoze,
co do kabli sadze, ze takie Przewód kabel głośnikowy MIEDŹ OFC 2x4 1m 4,3zł (3516689662) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. wystarcza w zupelnosci, mam takie kupione do innego zestawu i daja rade i o dziwo to prawdziwa miedz, sprawdzana proba u wujka jubilera :D

swoja droga jezeli masz te kolumny w stereo i uzywasz ich do muzyki to rzeczywiscie nie spisuja sie super ale to sprzet dedykowany do kina ...

Ostatnia edycja:

Mc22

New member
W stereo ich gra to jakaś masakra a w kinie to jeszcze ujdzie. Ale może to wina tego że mam porównanie do kina ojca który na swoje wydał coś koło 4,5 tys zł

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dokladnie o to mi chodzilo, masz porównanie do lepszego sprzętu i co istotne, Jamo 606 same w sobie do stereo średnio się nadaja.
Wazna rzecza jest tez odpowiednie rozstawienie kolumn, akustyka itp. ale zakładam ze to już uczynieles zgodnie z sztuka.
Moim zdaniem, powienies się skupic na sprzedaży i zamianie na cos lepszego/innego, nie sadze ze kable cos zmienia.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
W stereo ich gra to jakaś masakra a w kinie to jeszcze ujdzie. Ale może to wina tego że mam porównanie do kina ojca który na swoje wydał coś koło 4,5 tys zł

Dokładnie jak radzi Armanig. Ja to samo przerabiałem z tymi kolumnami. Najpierw się napaliłem, a po 8 miechach sprzedałem i kupiłem Roth. Teraz to zupełnie inne granie. Jamo s606 w kinie grają ok., ale w stereo to brak kontroli nad basem i zamulenie jak z jakiegoś kiepskiego suba, góra jazgotliwa że po godzinie wyłączałem sprzęt, bo już się słuchać nie dało. U mnie nawet przestawianie nie pomagało.

Yamato

New member
nakrecacie atomsfere az sobie sam zmienie :D ale serio to dla mnie w kd jest naprawde ok, w muzyce zwlaszcza przy niskim poziomie glosnosci i ustawionych frontach na large rzeczywiscie bas nie jest ten

a jezeli nie zestaw jamo to co i za ile? ale bez przesadyzmu?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
To nie nakręcanie:), bo w swoim przedziale są bardzo ok. Sam je wielokrotnie polecałem. Jeżeli ktoś szuka typowo pod kino to spisują się nieźle, są dynamiczne i szczegółowe. Mnie raziły głównie w stereo, dlatego je zmieniłem. Zależy od metrażu, ale za 3 - 3,5k już mozna fajny zestaw wyrwać.

Mc22

New member
Na razie przez 10 m-c jestem zmuszony je znosić(raty) chyba ze ktoś by je kupił za około 2 tys ( kolumny + jamo sub 210). Wiec oponowałbym za zmianą kabli chociaż na fronty(obecne nawet nie ofc) wiec oprócz tych co znalazłem na początku to jeszcze znalazłem te :
1 QED XQ16/2
2 IN-AKUSTIK ATMOS AIR-123
3 CHORD CARNIVAL SILVERSCREEN (najdroższe ze wszystkich które znalazlem)

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Z tych trzech to zdecydowanie Inakustik (dawniej Monitor Audio) sam używam ,nie że mam sentyment do tego producenta bo miałem już ich kilka różnych , ale to bardzo dobry przewód

Do góry