Przełączanie wyjść PS3

kack

New member
Witam,
Jestem posiadaczem PS3 dopiero od kilku dni.
Nie posiadam całego systemu kina domowego itp. Na razie nie mam takich możliwości.

W tej chwili moje PS3 działa z projektorem Sanyo Z2000 (kupiłem taki zestaw). Wszystko działa świetnie - projektor naprawdę daje radę nawet przy tak wymagających zadaniach jak wyświetlanie zdjęć (sporo detali nawet w czerniach).

Nie zawsze jednak mogę/chcę używać projektora jako odbiornika sygnału z PS3. W dzień czy do mniej wymagających zadań chciałbym używać telewizora (na razie stary płaski 29" 100Hz).

I po tym przydługim wstępie pytanie zasadnicze.

Czy ktoś zna sposób na szybkie przełączanie wyjścia konsoli? Aby zmienić wyjście z projektora muszę go uruchomić, przejść przez kilka poziomów menu, zatwierdzić itd. Powrót z wyjścia na telewizor jest równie kłopotliwy.

Może jest jakaś możliwość szybkiego i przełączania wyjść konsoli bez konieczności włączania obu odbiorników i przechodzenia przez całe menu?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie...
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Kack

Masta_J

Active member
Bez reklam
Z projektora na CRT możesz zrobić reset ustawień video, przytrzymać power na konsoli przez 5 sekund (jest to dokładnie opisane w instrukcji).
Nie wiem czy tam się jeszcze coś innego nie resetuje przypadkiem - sprawdź dokładnie.

W drugą stronę nie ma chyba innego wyjścia.

Pozdrawiam,

kack

New member
Podobno jeśli się podepnie kabel HDMI to konsola sama wykryje wyjście cyfrowe i się przełączy... dziś to wypróbuję i dam znać.

brx

New member
Masta_J napisał:
Z projektora na CRT możesz zrobić reset ustawień video, przytrzymać power na konsoli przez 5 sekund (jest to dokładnie opisane w instrukcji).
Nie wiem czy tam się jeszcze coś innego nie resetuje przypadkiem - sprawdź dokładnie.

Jak nie wiesz dokładnie, to po co mu o tym piszesz?
Przy "twardym" resecie, konsola wraca do ustawień fabrycznych.

kack

New member
Wczoraj miałem okazję zmierzyć się z przełączaniem wyjść ponownie.

Niestety sukces połowiczny tylko.
Przytrzymanie włącznika do piknięcia spowodował rzeczywiście przełączenie wyjścia na Multi (zgodnie z instrukcją). Nie utraciłem innych ustawień (profili użytkownika itp). Dzięki temu bez uruchamiania projektora mogłem się przełączyć na TV.

W drugą stronę jednak się już nie udało. Samo podłączenie odbiornika przez HDMI nie spowodowało jego wykrycia i automatycznego przełączenia się konsoli. Także przytrzymanie guzika do piknięcia (ktoś to sugerował gdzieś indziej) także nie uruchomiło żadnego kreatora ustawień wyświetlania. Aby przełączyć się na projektor musiałem podłączyć TV, przejść przez menu itd.

Gdyby ktoś miał pomysł jak sensownie rozwiązać ten problem to proszę o info.

Masta_J

Active member
Bez reklam
Hmm, czyli dokładnie tak jak pisałem :)
Ten sposób resetuje tylko ustawienia Video.

W momencie jak działasz na TV musiałbyś wiedzieć do czego będziesz podłączał przy kolejnym uruchomieniu i ustawić odpowiednio :) - raczej ciężka sprawa.

Życzę powodzenia i pozdrawiam,

Ostatnia edycja:
Do góry