Przejściówka usb 3.0 do 2.0

Czarnin

New member
Witam. niedawno kupiłem dysk twardy 3tb USB 3.0. W domu mam telewizor samsunga 7 generacji na którym wcześniej moglem oglądać filmy z dysku twardego lub pendrive. Okazało się jednak że o ile z USB 2.0 telewizor radzi sobie świetnie to niestety urządzenia z USB 3.0 nie są przez telewizor rozpoznawane.
Moje pytanie brzmi. Czy istnieje adapter który zamieni mi sygnał z dysku z 3.0 na USB 2.0?
Z góry dziękuje za odpowiedzi

witusb24

New member
Nie wiem .i nie chce mi sie sprawdzać co to samsung 7 generacji.W domu mam dwa samsungi tj.Le40c6500(2007rok?)oraz Ue46d8000(2011/2012 rok)i na obu dysk usb 3.0 działa .Dysk jest o pojemności 1TB podzielony na dwie partycje . I czy film ma 35 giga czy 700 mega to idzie na obu tv.

Prokop

New member
Bez reklam
Nie ma czegoś takiego. Urządzenia w standardzie USB 3,0 są kompatybilne z USB 2,0 i odwrotnie. Czasami tak bywa, że urządzenia nie rozpoznają niektórych dysków lub pamięci z USB 3,0 jak i 2,0. Czy można coś na to poradzić, tego nie wiem, przeszukaj fora.

bourbon

New member
Bez reklam
A czy ten dysk, przypadkiem nie ma jakiegoś systemu zabezpieczającego w postaci szyfrowania sprzętowego partycji, np. WD Security?

davidsmart

New member
Tak jak kolega wyżej napisał jest problem z wielkością dysku, której tv nie obsługuje.
Przydałaby się informacja czy Twój dysk jest zasilany oddzielnie zasilaczem podłączonym do gniazdka czy posiada tylko wyjście USB? To może być problem, dysk dostaje za mało prądu po USB...
Jeżeli chodzi o to czy jest to USB 2.0 czy 3.0 to nie powinno mieć to znaczenia gdyż USB 3.0 jest kompatybilny z wersją 2.0 tak jak już inni wyżej napisali.

Czarnin

New member
Witam ponownie. Sorry ze nie odpisałem ale miałem sporo na głowic. Dla tych którzy piszą ze nie ma różnicy miedzy usb 3.0 a 2.0 (oczywiście poza prędkością) dodaje link ze stracony producenta tv w którym potwierdza on ze ich tv nie wspiera usb 3.0
niestety nie mam uprawnień do dodawanie linków

Dysk jest firmy Toshiba z zasilaniem zewnętrznym wiec nie ma problemów z zasilaniem. Nie ma żadnych zabezpieczeń gdyż był już kilka razy formatowany na rożne sposoby by określić czy zmiana formatu wpłynie na to czy będzie on widoczny przez tv

MKa11

New member
Obawiam się, że to nie jest wina USB tylko wielkości dysku, powyżej 2TB jest inny format partycjonowania, nie MBR tylko GPT. Jeżeli jest jedna partycja 3TB to TV nie go rozpoznaje. Możesz zrobić podgląd partycji na komputerze i sprawdzić typ partycji?

prezy

New member
Bez reklam
Rzeczywiście dziwna sprawa. Ja mam USB 3.0 bez zasilania i wszystko śmiga.
Wygląda na to, że dysk jest za duży. Spróbuj go podzielić na partycje może wtedy go wykryje.
Pytanie ile masz wejść USB?
Czy inne peny i dyski się odpalają?
Podajesz że masz samsunga 7 generacji, w samsungu masz linie i serię, może warto doprecyzować.

v1ck

New member
to ze Twoj TV nie współpracuje z usb 3.0 oznacza to tylko tyle, że jak podłączysz dysk który pracuje na usb 3.0 to pod TV będzie działał ale wyłącznie z prędkością usb 2.0

Jak wyżej - podziel dysk na partycje.

Czarnin

New member
Witam. Dysk jest w MBR. Co do podziału na partycje jeszcze nie ogarnąłem jak to się robi (większość programów obsługuje dyski do 2tb).
Na telewizorze inne dyski i peny działające na usb 2.0 działają bez zarzutu.
Telewizor ma trzy wejścia USB a dokładny model to UE46D7000LUXXU.
Jeśli wiecie jakiego użyć programu do podziału dysku 3tb proszę o info. Pozdrawiam

prezy

New member
Bez reklam
Klikasz prawym klawiszem myszy na ikonę Komputer na pulpicie
Komputer>>Zarządzaj>>Zarządzanie dyskami
i masz cały panel do swoich dysków, wybierasz ten który cię interesuje i formatujesz, dzielisz itp.
Wszystkie operacje są dostępne na pewno w Windows 7

Czarnin

New member
Wiec zrobiłem jak mi doradził Prezy i podzieliłem dysk na partycje. Tyle że nadal pozostało 700gb których nie mogę ruszyć. wszelkie akcje sa dla tej przestrzeni nieaktywne.

Czarnin

New member
zapomniałem wspomnieć ze rzeczywiście tv wykrywa w końcu dysk wiec to w wielkości był problem a nie w usb 3.0. Nadal pozostaje kwestia 700g niezagospodarowanych 700 gb

mx0

Banned
Panel Sterowania - narzędzia administracyjne - zarządzanie komputerem - zarządzanie dyskami

najeżdżasz na swój dysk zewnętrzny i robisz partycje z formatowaniem w wybranym systemie plików :
- NTFS
- exFAT

po usuwaj wszystkie partycje i jeszcze raz zacznij wszystko od nowa dzielić :wink:

Do góry