Przejście sygnału HDMI bez właczenia amplitunera

KrisGdynia

New member
Witam w nowym roku.Mam sporą zagwozdkę siedzę już 2 dzień głównie na naszym forum i czytam jestem w trakcie noworocznych porządków i zmiany tv oraz sprzętu ze względu na koszty planuję zmianę mojej Yamahy rx-v540 na coś nowszego z hdmi. Z brzmienia mojego zestawu-Yamaha B&W 603 na przedzie, sub Yamahy, centra przód i tył samorobne, tył Wharfedale, pokój około 20m bez zasłon dywanów tylko półki z książkami - wszyscy znajomi(no ja też)zachwyceni brzmieniem sprzęt dużo gra więc nie jest zastały. Jak już pisałem z brzmienia jestem zadowolony więc logicznie powinienem zostać przy Yamaha biorę pod uwagę w moim budżecie Yamaha RX-V471 ale się nie upieram i tu zaczyna się problem chciał bym mieć możliwość np.puścić dzieciom bajkę bez właczenia ampli z tego co wyczytałem w opisie PIONEER VSX-821 (podobna półka cenowa) jest opcja przejścia sygnału przez ampli bez włączenia,nie wiem czy to wina złego marketingu ale nie mogę znaleźć instrukcji do tej Yamahy więc nie mogę tego zweryfikować. Poza tym z postów na naszym forum widzę że jest problem z ustawianiem takiego przejścia w wyższym co prawda modelu Pioneera ale jednak jest to nowa funkcja więc pewnie nie dużo osób testowało. Zacząłem wątek który jak myślę zainteresuje nie tylko mnie:
1.Które z obecnych modeli amplitunerów mają opcję przejścia sygnału HDMI przez ampli bez włączania?
2.Jak bardzo jest to przydatna funkcja?(mogę po analogu podłączać innymi kablami ale chcę ograniczyć ich ilość).
3.Dotyczy tylko mnie-czy podobne do starego brzmienie na nowym ampli jest możliwe do osiągnięcia(podejrzewam że zmieniło się wiele w technologii produkcji np.sekcji zasilania albo mocy)czy ograniczenie ilości kabli i uproszczenie obsługi(nic nie wiem o przetwornikach obrazu zastosowanych w tych amplitunerach a pewno i to ma znaczenie?)jest warte dopłaty do nowego modelu?(nie ukrywam że port USB i muzyka z niego też ma znaczenie).
Nadmienię że jak w przypadku obrazu tak i dźwięku każdy ma swoje osobiste preferencje proszę nie pisać w odpowiedzi-Pioneera nie bierz w ogóle pod uwagę bo miałem i była kiszka-każde wnętrze,kolumny, a nawet nasze ucho inaczej słyszy ale fachowe porady-u nas w sklepie stoi obok siebie sprzęt A+B i mamy takie wrażenie...
Biorę pod uwagę te dwa wymienione modele ale proszę o sugestię tylko błagam nie piszcie dołóż jeszcze 200-500 i będzie super.

Monkin

New member
Bez reklam
Pamiętaj tylko , że twoja stara 540 gra w 6.1, a RX-V471 o ile dobrze kumam jest 5.1. Czyli opada ci tylny centralny. O pass through się nie martw, ta yamaha ma tę funkcję . Przydaje się ona codziennnie, bo nie musisz włączać ampli, żeby coś pooglądać. A nie zawsze wiadomości muszą wszyscy słuchać w systemie wielokanałowym. Żródła sygnału po hdmi możesz sobie spokojnie przełączać. To się sprawdza w praktyce.
Nie mam yamahy, ale skoro ci pasuje jej brzemienie, to ja bym na twoim miejscu został przy tej firmie. Użytkownicy tego modeklu nawet z tego forum są z niego zadowoleni. Przetworniki yamaha zawsze stosowała dobre. Najlepiej idź do jakiegos salonu, zobacz i odsłuchaj.

Slawko1

New member
Bez reklam
Yamaha ma najlepiej zaimplementowaną obsługę HDMI przy wyłączonym amplitunerze.
Ma nawet możliwość zmiany wejścia HDMI w trybie gotowości.
Bierz Yamaha RX-V471.

dragon79

Member
Yamaha RX-V471 jest najtańszym na rynku polskim amplitunerem, który obsługuje (do tego bardzo poprawnie) tryb standby HDMI Pass Through oraz kanał zwrotny audio (ARC).

KrisGdynia

New member
Dzięki już wiem wszystko o przełączeniu też myślałem o yamaha, tylnego centralnego nie bedzie mi brakować bo przez lata miałem 3-4filmy w dts w których dźwięk był nagrany tak poprawnie że było to słychać w większości filmów dźwięk 5.1 czy 6.1 a w szczególności dolbysourround jest nagrany byle jak. W koncertach z tyłu z reguły publika i echo.Prosił bym jeszcze waszą opinie n/t blueray na razie odtwarzam z ps3 czy warto inwestować w stacjonarny odtwarzacz z niskiej półki czy to będzie to samo(z najnowszym softem wspiera 3D)i czy w przypadku ps3 przetworniki obrazu w tej Yamacha są lepsze czy dać ją na krótko i tylko dźwięk przez ampli?

Do góry