Przedłużacz HDMI przez LAN bez zasilacza!

szeff

New member
Witam. Mam pytanie do fachowców.
Właśnie jestem w trakcie instalacji/organizacji kina domowego. Kupiłem projektor i kombinuje nad okablowaniem.
Ponieważ mój dom nie jest już dawno w budowie nie mam przygotowania pod taka instalacje wiec będę ja tworzył na nowo. Projektor będzie wisiał na suficie. Musze do niego doprowadzić zasilanie i sygnał. Zrobię to przewiercając się przez strop. By nie robic wielkiej dziury na przeciąganie końcówki HDMI planuje użyć extendera. Bardzo pasował by mi "Przedłużacz HDMI przez LAN-(2 PARY) 30M GEMBIRD" - jest na portalach aukcyjnych. Jest bardzo wygodny bo ma juz w sobie wyjścia z wtyczkami HDMI oraz co mnie ciekawi jest "BEZ ZASILANIA" z zewnątrz. I tu moje pytanie : czy to możliwe? Czy to zadziała? Ma ktoś jakieś doświadczenia z takim extenderem?
Prosze o opinie, bo nie chce utopic pieniędzy. Dziwi mnie to, żeinne extendery mają dadatkowy zasilacz...a te nie. Produkt ten jest z GEMBIRD-a - w google wpisać "gembird" i "extender" i wyskoczy to o czym pisze.
Dzięki z góry i pozdrawiam.

Witam. Mam pytanie do fachowców.
Właśnie jestem w trakcie instalacji/organizacji kina domowego. Kupiłem projektor i kombinuje nad okablowaniem.
Ponieważ mój dom nie jest już dawno w budowie nie mam przygotowania pod taka instalacje wiec będę ja tworzył na nowo. Projektor będzie wisiał na suficie. Musze do niego doprowadzić zasilanie i sygnał. Zrobię to przewiercając się przez strop. By nie robic wielkiej dziury na przeciąganie końcówki HDMI planuje użyć extendera. Bardzo pasował by mi "Przedłużacz HDMI przez LAN-(2 PARY) 30M GEMBIRD" - jest na portalach aukcyjnych. Jest bardzo wygodny bo ma juz w sobie wyjścia z wtyczkami HDMI oraz co mnie ciekawi jest "BEZ ZASILANIA" z zewnątrz. I tu moje pytanie : czy to możliwe? Czy to zadziała? Ma ktoś jakieś doświadczenia z takim extenderem?
Prosze o opinie, bo nie chce utopic pieniędzy. Dziwi mnie to, żeinne extendery mają dadatkowy zasilacz...a te nie. Produkt ten jest z GEMBIRD-a - w google wpisać "gembird" i "extender" i wyskoczy to o czym pisze.
Dzięki z góry i pozdrawiam.

polecam bezprzewodowe HDMI jak model WHDI HDV 521- działa na odległość do 30m.

PeteShadow

New member
Bez reklam
A ja bym zrobił dziurę. Zamiast kombinacji, które mogą zaszkodzić temu co najważniejsze, czyli jakości obrazu, lepiej zrobić to standardowo, a otwór w stropie zaślepić przelotką, którą można dodatkowo pomalować farbą w kolorze sufitu. Przelotek jest spory wybór i można znaleźć coś dla siebie: przelotka na kable - Szukaj w Google
Można zrobić też estetycznie podwieszoną pod sufitem poziomą płytę z regipsu, szkła dymnego lub innego materiału. Nadać jej jakiś ciekawy kształt. Można dodać na niej podświetlenie ledowe sufitu.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Zgadzam się, nie ma jak dziura, też po zakupie projektora robiłem dziurę, ktorą pózniej ładnie zamaskowałem i nie ma po niej sladu. ;)

damaioshin

New member
gdzieś widziałem rozbieralną końcówkę hdmi, więc to może być lepsze wyjście.
Jakiej długości kabla potrzebujesz?
Przy okazji - jeżeli chcesz pociągnąć też kabel zasilający, to wtyczka również jest sporych rozmiarów.

szeff

New member
Z wierceniem otworów w suficie nie jest tak prosto. To dom z rynku wtórnego, nie znam właściwości stropu ani układu zbrojeń czy przewodów elektrycznych. Po za tym muszę zrobić 2 dziury - bo wchodzę z sygnałem na strych i zchodze do rzutnika.
Kupiłem extender bez zasilania i powiem, że są cyrki. Raz łapie sygnał raz sie gubi. Używam kina domowego (KD) które zarządza sygnałem HDMI ( wchodzą 2 sygnały do KD a wychodzi jeden i KD nim steruje). Jak puszcze sygnal z N-ki prosto na extender to nie widzi, jak przepuszczę przez KD obraz jest. Ale jak chce wyświetlić menu KD już się gubi i krzaczy.
Zastanawiam sie czy extender zasilany nie był by lepszy. Dodam ze kabel ma jakieś 7-8m tylko. Skretke testuje testerem do skrętek i wszystko jest niby ok. Nie wiem w czym rzecz.
Zastanawiam sie jeszcze czy jest różnica miedzy extenderami na jedna skrętke a na 2 skrętki ?

A zastanawiam sie jeszcze czy nie mozna by użyc kabla micro-HDMI. Ma mniejszekońcówki, łatwiej przepchnąc przez strop. Potem przejściówka do tego...co Wy na to?

Ostatnia edycja:
Do góry