Proszę o ukierukowanie

SeboZakret

New member
Zamierzałem złożyć sobie jakiś zestawik do kina domowego, brałem pod uwagę:
-K/H AVR-255
-Onkyo 606 / 607
-Denon AVR-1910

Po głębszym przemyśleniu doszedłem do wniosku, że chyba lepszym wyjściem będzie kupić nieco może lepszy sprzęt aby mieć zarówno dobrą jakoś obrazu do kina przez ampa (jakieś wzmacnianie sygnału i tego typu bajery ;)) jak i muzykę do kina i znośne stereo.
Pomyślałem, że najpierw kupie jakiś w miarę "znośny" ampik a potem do niego dopiero będę dobierał odpowiednie kolumny.

I zacząłem się zastanawiać nad ampami w granicy 3,5 tyś +- parę stówek ale myśle że nie więcej niż 4 tyś i myślę o:
-h/k 355 może 460
-Onkyo 805 może 807
-Denon 2809
-może coś innego polecicie z tych stajni a może z innej ???

Moje preferencje to przede wszystkim filmy, BD, PS3, N-ka i trochę muzyki i to raczej radio i MP3 bo żeby słuchać dobrej jakości muzyki stereo to nie tylko trzeba mieć dobry sprzęt ale też ścieżki muzyczne dobrze nagrane a ja raczej na MP3 bazuje i radio.
Zatem przede wszystkim stawiam na filmy, PS3 i N-kę czyli kino domowe (ważne dobre basiki) ale nie chcę tym kosztem mieć całkowite dno w dziale stereo.

I teraz moja gorąca prośba do was abyście ''pchnęli'' mnie w konkretnym kierunku (chodzi o wybór ampów) - bo się wybieram do sklepu na odsłuch i zależy mi żeby mieć jakąś nie za długą listę ampów do odsłuchu i to najlepiej na jednym zestawie kolumn żebym mógł wyłapać co jest dla mnie lepsze.

pejotpe

New member
Bez reklam
Najpierw kolumny, potem amplituner. Jakie planujesz? Jakich słuchałeś? To w końcu 90% efektu (razem z pomieszczeniem), wzmacniacz z kablami to pozostałe 10% (poza tym, jedne kolumny wymagają prawdziwej elektrowni, a drugie zadowolą się nawet lampowcem)...

SeboZakret

New member
W sumie macie rację, najpierw trzeba się zdecydować na jakieś kolumnę bo niektóre na prawdę potrzebują niezłego "reaktora" a inne nie koniecznie.

Na początku chciałem Jamo S606HCS3 bo bardzo sobie wszyscy tu na forum polecają i chwalą, o choć jak najbardziej biorę je pod uwagę to coraz bardziej skłaniam się ku czemuś lepszemu np:
-Quadral Quintas 5000

-Kef C7+C3+C6LCR

-JBL ES80+ES20+ES25C+ES150P

-Klipsch F2-C2-B2

a ostatnio to nawet super wypasik w postaci

-MA RX6 / RX-LCR / RX-FX / RXW12

a używać będę tak jak wcześniej pisałem 90% filmy, BD, PS3, N-ka i 10% muzyka

co do poszczególnych głośników zaproponujecie z naciskiem raczej na nieco lepszy amp żeby kiedyś zmienić ewentualnie na wymienione głośniki MA jak teraz finansowo nie wydolę

SeboZakret

New member
kiki napisał:
No to Marantz 6004 + MA RX 6 i klękajcie narody :D
Wieże Ci na słowo :D:D No i jak widzę po specyfikacji nie bedzie problemu z wyjściami HDMI i wyborem co podłączyć projektor czy TV w danym momencie
A co ewentualnie jeszcze do tych głośników - w końcu jak pojadę w końcu posłuchać to muszę mieć jakieś porównanie do np. Denona, Onkyo lub H/K

A jak funduszy nie wystarczy to co polecił byś do pozostałych czterech zestawów głośników??

Ostatnia edycja:

SeboZakret

New member
No z tego co się naczytałem to ma się rozumieć, że się wie gdzie i do kogo uderzać po dobre ceny :D

Tylko nawet jak już się prawie zdecydowałem na RX6 to trzeba je jeszcze odsłuchać i korzystając z okazji że jestem jeszcze 2 tyg w Wawie chciałem to zrobić.
Wcześniej się tak nie interesowałem za bardzo sprzętem wiec o tyle o ile marki takie jak Onkyo, Denon czy H/K obiły mi się o uszy to o Marantz 6004 w ogóle nie słyszałem- pewnie jest z nich najlepszy no ale jak człowiek wcześniej tego sam nie "obmacał" to chcę posłuchać i innych zestawów- głównie dla porównania.
A i może głośniczki wybiorę inne bo mi te MA nie będą leżeć.
Zależy mi dla tego żeby poznać modele z czym warto podłączyć te MA RX6 ale i te wymienione zestawy Jamo, JBL, Kef, Klipsch i jak znajdę to co dla mnie będzie "miodzikiem" w uszach to wówczas dopiero wejdę w temat negocjowania cen :D
Oczywiście inne propozycje konfiguracji zestawów chętnie też wezmę pod uwagę.

Czy ktoś jest może z Wawy i jest w stanie podać namiary na kilka dobrych punktów gdzie można odsłuchać ww. sprzęt??
Najchętniej to bym wpadł do was blackninja ale do Olsztyna to trochę nie po drodze
:(

Ostatnio edytowane przez moderatora:

SeboZakret

New member
blackninja napisał:
W Warszawie spokojnie obsłuchasz, tylko nie zajedź sprzedawcy.

No tak myślałem ale nie jest tak łatwo. Dziś pokręciłem się po stolicy i głównie w korkach stałem :(

Czy ktoś może mi polecić przynajmniej ze dwa sklepy gdzie mogę odsłuchać ww. kolumny i ampy (może być na pw)?
Jestem w Wawie tylko w delegacji i nie za bardzo orientuję się do kogo warto się udać, a gdzie mnie od razu oleją.

Udało mi się dziś po kilku godzinach jeżdżenia odsłuchać jedynie kolumny
-JBL ES80+ES20+ES25C+ES150P ale przynajmniej z trzema ampami: Onkyo 607B, H/K 255 i H/K355 choć warunki były dalekie od ideału

Jakoś ok ale nadal chciałbym posłuchać na dobrych kolumnach H/K 460 i Marantz 6004 ale to chyba będzie bardzo trudne tak jak MA RX6.

SeboZakret

New member
No i już się zde4cydowałem :)
Będę brał H/K AVR 460 bo na prawdę świetnie gra.

Teraz pozostają tylko głośniki do wyboru.

Dziś udało mi się posłuchać Jamo 606 w porównaniu do do JBL JBL ES80 (ES Pack) i na prawdę te drugie fajnie grają ale na deserek sobie zostawiłem Monitor Audio RX6 i masakra jaki to sprzęcik - tak wiem, wiem inna półka cenowa ale są miodzio, pięknie grają są na prawdę ładne i "zdgrabne" chyba o połowę mniejsze niż ES80 a na dodatek miałem okazje obmacać z każdej zstrony w tym nowym malowaniu i to białe - po prostu piękne.

Szkoda, że nie udało mi się jeszcze odsłuchać Klipsch F2-C2-B2 i Kef C7, choć jeśli Klipsch F2 są tak wielkie jak F3 (bo dziś je widziałem ale nie udało mi się jeszcze ich odsłuchać - może jutro) to odpadają bo te F3 to są olbrzymy w porównaniu do RX6

Jeszcze muszę posłuchać C7 i F2

gorylla

New member
Bez reklam
To koniecznie posłuchaj i opisz jak to wyszło, bo Twoje wybory bardzo mi się podobają, gdyż w dużej mierze pokrywają się z moimo preferencjami.

Szczególnie jestem ciekaw, jak wypadną Ci na tle RX-ów te Kefy C-7. Są sporo tańsze od RX, ciekawe tylko, czy różnica w brzmieniu uzasadnia różnicę cenową.

gorylla

New member
Bez reklam
Z pewnością masz rację, ale RX-y to jednak kupa szmalu, a np. takie Kefy reprezentują bardzo przystępny cenowo poziom. Za ceny frontów RX można już kupić cały zestaw kina z Kefów C.

Jeśli różnica w graniu nie byłaby jakaś druzgocąca dla Kefów, to może być to bardzo dobry, budżetowy wybór. I tylko o to chodzi, a nie o porównanie tych modeli. Pozdr.

SeboZakret

New member
Ja z kolei słuchałem RX6 w porównaniu z Jamo 606, Kef C5 (nie mieli na miejscu C7), JBL ES80 a to wszystko na jednym amie H/K 460 i koncertem nagranym na BD
Jeśli chodzi o basy to faktycznie ES80 miał nieco wyższe od RX6 ale ja specjalnie słuchałem samych frontów (nie było możliwości do każdego zestawu dołączyć suba z danej firmy) ale to była jedyna przewaga, pod każdym innym względem RX6 był lepszy, milszy w słuchaniu, lepsza góra a basy to ma sub generować - ja sobie tak przynajmniej tłumacze :razz:, to nie znaczy że nie było basów w ogóle tylko po prostu dźwięk był bardziej rzeczywisty, naturalny

Nie miałem okazji posłuchać RS6/8 ani RX8 wiec nie powiem co gra lepiej albo czy jest duża różnica między nimi.

Ja się tam napaliłem na RX6 :D tylko cena z subem "troszkawu" wysoką mi zaproponowano ale bez suba już lepiej to wygląda

A tak na marginesie podobały mi się bardzo RX6 do czasu jak miły sprzedawca nie podłączył mi dla porównania serie Gold bodajże były to chyba GS60 i masakra - "orgazm" gotowy po paru dźwiękach jakie z nich popłynęły a potem szybki mało przyjemny ochładzający prysznic (z dodatkowymi kostkami lodu) - czyli sprzedawca powiedział mi ile kosztują :shock: - chyba wole pozostać przy moim zestawie RXów :cool:

Na koniec na pytanie czy jest duża różnica to tak jest duża różnica choć jak pisałem wyżej słuchałem C5 bo nie było C7 na stanie ale podejrzewam że między C5 a C7 nie ma wielkiej różnicy znaczy się charakterystyka jest dość podobna.

Powiem tak: wszyscy mi sugerują żeby kupić lepsze głośniki to mi dłużej posłużą i prędzej zmienię ampa niż głośniki i po odsłuchu bardzo się skłaniam ku takiemu podejściu :D

Do góry