Proszę o szybką poradę przeczytajcie to!!!

wolk13

New member
Szukałem postów które by mi pomogły ale nie znalazłem żadnego który by rozwiał moje wątpliwości. Chcę kupić plazmę 42cale maksymalnie do 4000tyś. Posiadam w domu Polsat cyfrowy oraz kino domowe, za kilka tygodni kupuję Xboxa 360. Co wejdę do sklepu to słyszę że lepiej kupić LCD ale LCD odpada. Jak tu wybrać telewizor jak tam leci obraz albo dema w wysokiej rozdziałce albo telewizja z kabla SD i obraz do kitu. Stoję i patrze jak baran i widząc taką jakość obrazu to mi się odechciewa kupowac plazmy. Mam kilka typów i nie wiem na który się zdecydować.

SAMSUNG PS-42C91H
LG 42PC1RR
LG 42PC51 RATY
PHILIPS 42 PF 5331

Jeżeli możecie to zaproponujcie coś bo ja im więcej czytam na forum opinii to jestem głupszy:hmm:

bor@s

New member
wolk13 napisał:
Stoję i patrze jak baran i widząc taką jakość obrazu to mi się odechciewa kupowac plazmy. Mam kilka typów i nie wiem na który się zdecydować.

pocieszę cię, że jak kupisz dobry telewizor to podłączając go pod telewizję cyfrową będziesz zadowolony. W sklepach jest syf, to fakt.

wolk13

New member
Teraz się wacham pomiędzy samsungiem PS-42Q91H a LG 42PC51. Tylko czytałem na forum że Samsungi często się sypią i są jakieś problemy. Tylko nie wiem teraz który telewizor lepiej swieci czy Lg czy Samsung. Porównywałem w sklepie LG 42PC51 I PanasonicaTH42PV70P i powiem że LG miał lepszy obraz. Piszcie i doradzajcie bo już się nie mogę doczekać zakupu jakiegoś cacka

jtd

New member
Bez reklam
wolk13 napisał:
Teraz się wacham pomiędzy samsungiem PS-42Q91H a LG 42PC51. Tylko czytałem na forum że Samsungi często się sypią i są jakieś problemy. Tylko nie wiem teraz który telewizor lepiej swieci czy Lg czy Samsung. Porównywałem w sklepie LG 42PC51 I PanasonicaTH42PV70P i powiem że LG miał lepszy obraz. Piszcie i doradzajcie bo już się nie mogę doczekać zakupu jakiegoś cacka
jesli chcesz kupic cacko, to polecam pioneera g8 :cool:

tades

Member
dla mnie oba telewizory sa porownywalne, kup ten ktory podoba sie tobie bardziej, mysle o wygladzie obudowy, oraz sprawdz ilosc gniazd i ich rodzaj.

wolk13

New member
Jest kupiony LG LG 42PC51

Jednak się zdecydowałem na LG. Cena z wieszakiem na scianę to 3700zł. Wygląd wcale nie jest zły bo w porównaniu z wczesniejszymi modelami ten wygląda ładniej. Porównywałem oba czyli jak gra Samsung i LG powiem że podobnie z delikatną przewagą Samsunga. Tylko to były ustawienia standard a zawsze jeszcze można coś podkręcić. Dzisiaj wieczorem będę go miał i zobaczymy jak on działa. Ceny Samsunga jednak większe a obraz podobny więc po co przepłacać. Dzięki za odpowiedzi. Temat zamknięty.
Postaram się później coś napisać o tym Tv:)

kalicki

New member
Moj sasaid ma tego LG 42PC51 juz ladne kilka tygodni i musze poweidzec ze jest strasznie zadowolony z niego, zawsze mnie zaprasza na mecze i musze powiedziec ze bardzo ladne kolory obraz! Dzwiek nie wiem bo ma kino domowe LG wiec samego telewizora nie slyszalem;)

timbot

New member
Bez reklam
pc51r to bardzo fajna plazma, co wiecej w zeszlym tygodniu jej cena spadla do 3100 zeta. a pc1rr to starszy model pc1r rozszerzony o TimeMachne - czyli o dysk twardy do nagrywania. wiec jesli chodzi o obraz to pc51, jesli ktos potrzebueje nagrywac to moze brac pc1rr, tez niezly obraz. nie ma za to sensu brac pc1r bez dysku, bo jest w tej samej cenie co pc51r.

Mars

New member
LG v Samsung

wolk13 napisał:
Jednak się zdecydowałem na LG. Cena z wieszakiem na scianę to 3700zł. Wygląd wcale nie jest zły bo w porównaniu z wczesniejszymi modelami ten wygląda ładniej. Porównywałem oba czyli jak gra Samsung i LG powiem że podobnie z delikatną przewagą Samsunga. Tylko to były ustawienia standard a zawsze jeszcze można coś podkręcić. Dzisiaj wieczorem będę go miał i zobaczymy jak on działa. Ceny Samsunga jednak większe a obraz podobny więc po co przepłacać. Dzięki za odpowiedzi. Temat zamknięty.

Mam Samsunga z serii Q i polecam ten model. Zastanawiałem się nad PC 51, bo to bardzo dobry model. Nowe wzornictwo, tryb 100 hz, dużo złącz HDMI, akceptacja sygnału 1080p itd. Bezpośrednie porównanie pokazało jednak przewagę Samsunga. Gdzie tkwi przewaga: jeszcze lepsza detaliczność obrazu i głębsza czerń oraz płynniejszy obraz i to mimo, że LG (chyba na stałe) ma włączony tryb 100 hz.
Co do awaryjności sprzętu, to nie ma telewizorów w 100% niezawodnych. Sypią się czasem i Panasoniki i LG i Samsungi. Pioneery... też, tylko, że z racji cen ma je niewiele osób, stąd i skala usterek niewielka. Poza tym, jak przegląda się forum, to na wadliwe egzemplarze skarżą się te same osoby, co widać po nickach. Setki zadowolonych po prostu oglądają i jest OK.
Życzę dobrego wyboru.

wolk13

New member
Jeszcze czekam na LG mieli dostarczyć wczoraj ale niestety tv bedzie dopiero dzisiaj wieczorem:(. Tak jak pisałem wcześniej widziałem różnicę między Samsungiem a LG ale nie były to takie różnice za które musiał bym zapłacić 500zł więcej. Obraz w LG wygłądał też super i do tego lepiej jak na Panasonicu. Gdyby cena Samsunga była taka jak LG to z pewnością Samsung. Na chłodno napiszę jak działa 42PC51 dopiero za parę dni. Wiadomo pierwsze dni to z pewnością banan na gębie:)

seksista

New member
Pc51 to dobry wybór mam go i jestem zadowolony, a samsung ma ten sam obraz ale lg wszystkie parametry ustawiania wielkości obrazu ma automatyczne a samsung nie pozdrawiam.

wolk13

New member
Pierwsze wrażenia jeżeli chodzi o użytkowanie LG PC51. Obraz jest napradę ładny, oczywiście z odpowiedniej odległości. Umienia jest to 4,5m i jest ok. Czerń jest w miarę ale wiadomo Pioneer to mistrz i tutaj nie ma co sie rozwodzić, ale w końcu cena 3500zł a 6000 to raczej kosmiczna różnica. Samsung świeci podobnie no może jest delikatnie obraz ostrzejszy. Jeżeli chodzi o ustawienia to jest to co w LG lubię najbardziej prostota i bez jakiś napchanych na siłę bajerów. Wszystko można sobię ustawiać każdy parametr nawet XD. Opcji wyświetlania jest dosć sporo i kazdy coś dla siebie dopasuje. Na jednych lepiej oglądać przyrodnicze a na innych mecz piłki nożnej,. Wczoraj oglądałem programy i film przez 4 godziny i zero jakiś problemów ze zmęczonym wzrokiem. Jedyne co mnie martwi to Polsat Cyfrowy dekoder mam już 4lata i obraz jest taki sobie na kablu euro. Mam nadzieję ze jak Polsat bedzie mial HD i lepsze dekodery to jakość obrazu się poprawi.Na dzień dzisiejszy jestem zadowolony w 100% z tv. Jak cos mnie zrazi lub coś wyniknie więcej to jeszcze coś napiszę.:eek:k:

stereoman

New member
wolk13 napisał:
Pierwsze wrażenia jeżeli chodzi o użytkowanie LG PC51. Obraz jest napradę ładny, oczywiście z odpowiedniej odległości. Umienia jest to 4,5m i jest ok. :eek:k:

Przyznam, że tym /czerwonym/ tekstem mnie powaliłeś.
Mam "tylko" Panasonica więc swoją opinię opieram na nim.
Obraz ma być ładny nawet kiedy patrzysz z odległości 0,5 m.
Przy sygnale HD widać jakość szczególnie/ albo jej brak/.

Z odległości 4,5 m wszystkie tv graja ładnie:D

Mam go już prawie rok i plazemka gra coraz ładniej:p

pzdr

eskobar

New member
stereoman napisał:
Przyznam, że tym /czerwonym/ tekstem mnie powaliłeś.
Mam "tylko" Panasonica więc swoją opinię opieram na nim.
Obraz ma być ładny nawet kiedy patrzysz z odległości 0,5 m.
Przy sygnale HD widać jakość szczególnie/ albo jej brak/.

Z odległości 4,5 m wszystkie tv graja ładnie:D

Mam go już prawie rok i plazemka gra coraz ładniej:p

pzdr
:hmm:" Obraz ma być ładny nawet kiedy patrzysz z odległości 0,5 m."
a ty mnie tym powaliłes,niestety polskie realia nie zbyt na to pozwalaja!!!!
z tego co opisuje Wolk niestety nie ma on zbyt dobrego sygnału dlatego pisze o polsacie w hd,ty zapewne juz masz taki sygnał (2 ,3 kanały),wiem to dopiero poczatek ale polskie hd dopiero raczkuje.
A i jeszcze " Z odległości 4,5 m wszystkie tv graja ładnie:D" nie mowiac o kontrascie,naturalnych kolorach,płynnosci obrazu,kacie ogladania,jasnosci, bieli,czerni itp. idac Twoim tropem ludzie ktorzy ogladaj tv z 4,5 m nie powinni myslec o kupnie jakiegos wypasa za 4-6 tysie bo po co kazdy tv z tej odległosci ma grac zaj.......,lepiej kupic szrota za 2 tysiace(made in afganistan)????????

wolk13

New member
Napisałem tak bo sygnał z tego dekodera Polsatowskiego jest do kitu. Z bliska widać jak obraz jest rozmyty i są szumy. Moze sprawę by załatwił dobry kabel euro. Tego typu zakłuceń nie m a już przy filmach DVD tam obraz zyleta.Telewizory LCD i Plazmy są zdecydowanie robione pod telewizję HD a nie to co teraz jest. Widziałem w HD telewizor LG i Panasonica i LG miał lepszy obraz Z BLISKA OCZYWISCIE.:eek: Stałem 1 metr od tv i trochę dalej Panas miał jakiś zrypany ryżasty obraz i tyle

tomania

New member
Witam
Wolk13
Gratuluję dobrego zakupu! Docenisz swój TV bardziej gdy go podłączysz do sygnału HD choćby z "N" . Ja mam LG 42PC3RA i rownież z odległości 0,5m obraz jest bardzo dobry. Pozdrawiam

stereoman

New member
eskobar napisał:
:hmm:" Obraz ma być ładny nawet kiedy patrzysz z odległości 0,5 m."

A i jeszcze " Z odległości 4,5 m wszystkie tv graja ładnie:D" nie mowiac o kontrascie,naturalnych kolorach,płynnosci obrazu,kacie ogladania,jasnosci, bieli,czerni itp. idac Twoim tropem ludzie ktorzy ogladaj tv z 4,5 m nie powinni myslec o kupnie jakiegos wypasa za 4-6 tysie bo po co kazdy tv z tej odległosci ma grac zaj.......,lepiej kupic szrota za 2 tysiace(made in afganistan)????????

Eskobar
nie musiz bronić wolka przede mną, ja niegroźny:grin:. Twój sarkazm jest nie na miejscy i nietrafiony.
Jeśli ktoś kupuje plazmę, to wiadomo, że musi mieć co najmniej dobry sygnał, czyli coś więcej niż kablówka czy antena na balkonie. Chgociaż plazma/ mój Panasonik/ doskonale sobie radzi z sygnałem SD to pazury pokazuje przy HD-dla twojej wiadomości z satelity Astra i Hot Bird łapię 8 kanałów HD.

...idac Twoim tropem ludzie ktorzy ogladaj tv z 4,5 m nie powinni myslec o kupnie jakiegos wypasa za 4-6 tysie bo po co kazdy tv z tej odległosci ma grac zaj.......,lepiej kupic szrota za 2 tysiace(made in afganistan)?????...

Tu już szarżujesz, bo przekręcasz.
Chodziło mi o te zdanie wolka:
Obraz jest napradę ładny, oczywiście z odpowiedniej odległości.
W plazmie obraz ma być ładny Z KAŻDEJ odległości:p

pzdr

eskobar

New member
stereoman napisał:
Eskobar
nie musiz bronić wolka przede mną, ja niegroźny:grin:. Twój sarkazm jest nie na miejscy i nietrafiony.
Jeśli ktoś kupuje plazmę, to wiadomo, że musi mieć co najmniej dobry sygnał, czyli coś więcej niż kablówka czy antena na balkonie. Chgociaż plazma/ mój Panasonik/ doskonale sobie radzi z sygnałem SD to pazury pokazuje przy HD-dla twojej wiadomości z satelity Astra i Hot Bird łapię 8 kanałów HD.

...idac Twoim tropem ludzie ktorzy ogladaj tv z 4,5 m nie powinni myslec o kupnie jakiegos wypasa za 4-6 tysie bo po co kazdy tv z tej odległosci ma grac zaj.......,lepiej kupic szrota za 2 tysiace(made in afganistan)?????...

Tu już szarżujesz, bo przekręcasz.
Chodziło mi o te zdanie wolka:
Obraz jest napradę ładny, oczywiście z odpowiedniej odległości.
W plazmie obraz ma być ładny Z KAŻDEJ odległości:p

pzdr

witam
pozwol ze zacytuje Cie jeszcze raz
" Z odległości 4,5 m wszystkie tv graja ładnie:grin:"??????????
z tym zdecydowanie sie nie zgodze
czy byłem sarkastyczny i czy szarzuje to wątpie, poprostu wyraziłem swoje zdanie,nikogo nie brałem w obrone bo po co???????
czemu sadzisz ze kablówka to kiepski sygnał pod plazme,wydaje mi sie ze siatka i kablowka to cos kiepskiego do lcd,instalowałem juz troche plazm w domach(głownie na sciance)wiec powiem Ci ze obraz w dobrych plazmach jest naprawde bardzo dobry,
co do sygnału hd to sam ten sygnał jest idealny wiec ameryki nie odkryłes,
8 kanałow hd miło wiedziec-thx,mi głownie chodziło o polskie kanały bo o to głownie ludzie pytaja,
aaa a co do anten na balkonie to pamietaj ze juz od dłuzszego czasu tv maja wbudowane dvb-t wiec nawet z takiej anteny mozna złapac w naprawde rewelacyjnej jakosci 6 kanałow,pewnie nie długo bedzie ich wiecej,dam tu taki przykład samsung ps42q96 totalny wypas na takim sygnale oczywiscie plazma
pozdrawiam

lennox2

New member
wolk13 napisał:

Możesz powiedzieć, gdzie go kupiłeś? Chodzi mi o to, czy w "normalnym" sklepie, czy w necie? Na Agito widziałęm ten tv już za 3.100 z haczykiem, a np. RTV AGD cena już 4.300! Tak więc net kusi bardzo ceną, ale przyznam, że trochę boję się kupować plazmy ze sklepu internetowego. Jakie są Wasze doświadczenia w tym zakresie? Jak wygląda sprawa ewentualnej reklamacji gwarancyjnej?

Do góry