Proszę o poradę 48-50' FHD do filmów

kajojek

New member
Witam,

Wstępnie jestem zainteresowany Sony KDL-49WE750, tylko chciałbym jednak 100Hz...
Nie zależy mi na 4K, głównie będzie służył do oglądania filmów z kompa i telewizji z anteny naziemnej, więc nie chcę kaszanki przy wyświetlaniu obrazu HD na 4K.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
20m2

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
3-4 m

3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
1-2

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Wprost i czasami bokiem

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Stać

6. Jak słońce świeci w pokoju?
Z boku, ale nie ma to znaczenia, bo oglądam głównie wieczorami jak jest i tak ciemno.

7. Jaki masz obecnie telewizor?
Sony 46' KDL-46EX500 kupiony tu w 2010r - obraz jest nadal bardzo fajny, ale tv jest potwornie wolny, menu jest nie w hd, LAN już od dawna nie działa, nie ma aktualizacji

8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
Płaski ma być, 100Hz, wifi, usb, bezproblemowe łączenie ze smartfonem android (filmy, foto), nagrywanie na usb, a przede wszystkim płynne menu, a nie takie w którym trzeba czekać na reakcję tv na przycisk pilota

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
antena naziemna i sygnał z kompa przez HDMI,

10. Jakie urządzenia?
Do tv podłączona jest wieża Pianocraft i przez nią idzie dźwięk

11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
ze 4h

12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program?
rzadko

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
filmy, sport

14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Tak, od czasu do czasu

15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
nie

16. Preferencje co do marki?
żadnych

17. Preferencje co do wielkości?
48-50"

18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
wolne działanie - przewijanie menu, przełączanie programów, cienie/smugi na ciemnych scenach, smużenie przy sporcie

19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
wieczorami

20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
3000-3600zł

21. Jak często wymieniasz telewizory w domu?
Względnie rzadko, to będzie mój drugi tv, poprzedni jest z 2010 r.

22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych?
Tak, mam zamiar z nich korzystać

Dziękuję za sugestie co warto zobaczyć. :smile:

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
O to masz dobre modele do tych potrzeb :
- Philips 49PUS7101 za 3599 zł
- TCL 49C70 za 2799 zł
- Philips 49PUS6561 za 2899 zł
- Panasonic 50EX703 za 3599 zł

- TCL 49P60 za 2250 zł
- Hitachi 49HGW 69 za 2299 zł

elektronik12

New member
A nie myślałeś może, aby zamiast TV kupić konkretny projektor multimedialny? Dzięki odpowiednim technologiom można uzyskać super obraz w lepszej jakości i wielkości w dobrej cenie :D
Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej o technologiach to wejdź tutaj: Projektor multimedialny , warto :D

kajojek

New member
Czy jeśli zamówię Philips 49PUS7101 to otrzymam egzemplarz bez martwych lub świecacych pikseli/subpikseli i bez cloudingu na brzegach?
Model spełnia moje wymagania, tylko czytam opinie, które są dość krytyczne tu w watku tego modelu jeśli chodzi o brzegi i sport.
W czym jest inny od modelu 49PUS7181/12?

kajojek

New member
Obejrzałem 49PUS7181 w sklepie i stwierdzam, że obraz to nieporozumienie: na białym obrazie ten tv miał cienie przy obrzeżach, właściwie świecił na szaro, to nieakceptowalne, a sąsiednie telewizory za 500-1000 zł nie miały tego wcale lub bardzo niewiele. Ba, nawet na tv 32" za 899 zł takiej tragedii nie było.

Oglądając urywki Tour de Pologne przecierałem oczy ze zdumienia jak bardzo zdupiony byl obraz. Jakbym oglądał materiał w SD. Na moim 7 letnim soniaczu Tour de Pologne to jest lusterko i sam obraz o 2 klasy lepszy. Tak samo mecz nieszczęsnej Legii z wczoraj, super odbiór - jednak mam klasowy tv i kupno tego Philipsa to byłby krok wstecz.
Zależy mi na multimedialności, ale nie kosztem obrazu.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Przecież masz w domu sygnał dedykowany a na sklepie podzielony więc nie ma co porównywać.
Model PUS i tak nie jest produkowany.

kajojek

New member
Hmm, 49PUS7181 czy proponowany 49PUS7101 - oba modele PUS i oba nie produkowane? Nie rozumiem tylko co to ma do jakości obrazu.

"Przecież masz w domu sygnał dedykowany a na sklepie podzielony więc nie ma co porównywać."
Tu się zgodzę, tylko jak wyjaśnić fatalne przebarwienia na krawędziach? Serio z czymś takim się nie spotkałem jeszcze.

Spoglądam kierunku Samsunga 49KS7000 - w euro RTV jest za 3999 zł. Za ile kupiłbym go tu?

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
PUS 7101 - jest w produkcji i kosztuje 3599 zł.
A Samsung 49KS7000 tylko z półki - bo też nie produkują.
Te półkowe to sprawdź czy się nie odklejają i martwe piksele - to w tej serii to był problem wiele razy zgłaszany.
Co do przebarwień to nie wiem, bo nie wiem jak jest podłączony i czym ?

Do góry