Oczywiście, macie rację - czasem lepiej kupić używane, czasem nowe - trzeba brać pod uwagę różne okoliczności.
Ja jednak w tym momencie chciałbym kupić nowe. Pewny też jestem źródła - Yamahy r-n303d albo NADa C330, choćby dlatego, że jak zacznę również mieć wątpliwości w tej materii to nigdy nie kupię sprzętu – jakiegokolwiek.
Dwa tygodnie temu poszedłem do sieciówki z zamiarem zakupu soundbara za 1500 zł i z przekonaniem, że będę miał dobry dźwięk w salonie
. W miarę wczytywania się w temat przeszedłem zainteresowanie kinem domowym (plastiki), zestawem 5.1 (plastiki) z amplitunerem, aż w poszukiwaniu zestawu dotarłem do dzisiejszej sytuacji - czyli wzmacniacz lub amplituner + dwie podłogówki. To wszystko w dwa tygodnie - i tak z kwoty 1500 zł doszedłem do 3500 zł i więcej. Ja wiem, że macie wszyscy racje, rzeczywiście mówicie jednym głosem i lepiej dopłacić albo kupić używki, jednak używek obecnie nie chcę. Dopłacać też nieszczególnie, zwłaszcza, że na chwilę obecną posłucham paru utworów, zrobię trzy imprezy w roku i tyle (niestety). Myślę, jednak ze cokolwiek kupię to i tak będzie lepiej niż soundbar po jaki poszedłem. Przyznaję, że to będzie moje pierwsze stereo a wcześniej słuchałem muzyki niemal wyłącznie z youtube i słuchawek. Jeśli temat mi się spodoba - oczywiście, w miarę możliwości, sprzęt chętnie rozbuduje lub zamienię na lepszy. Piszę o tym dlatego, że i tak pewnie w tym momencie nie wychwycę jakości dźwięku o jakim mówimy-przynajmniej obecnie.
Dzwoniłem dzisiaj do paru sklepów i rzeczywiście dużo osób poleca heco, lecz to pozostaje poza moim budżetem.
Bardzo spodobał mi się pomysł Magnata 677, ale wbrew temu co piszą sklepy na stronach ze sprzętem (nowym w sklepach) wszędzie go brak. Podobno (niejako) następcą 677 są 207 quantum magnat – też wyglądają spoko. Kilka sklepów radziło pylony 27.
Propozycje jakie udało mi się dzisiaj ustalić są następujące :
Yamaha r-n303d + Pylon Pearl 27 - trochę poniżej max budżetu.
Albo:
Yamaha r-n303d + Magnat quantum 207 - o 300 zł drożej niż pylony.
Co do nada to Nad C338 + Indiana Line Nota 550X.
Staram się trzymać budżet 3.000/3.500, bo jak pójdę cokolwiek wyżej to istotnie lepiej będzie dopłacić do nada i heco a tyle już nie chciałbym wydać, choć trochę mnie kusi
Podpowiedzcie jeszcze - które lepsze - magnaty cz pylony?
Czy to najlepsze rozwiązanie w tym budżecie, do tej muzyki i salonu ok 35m2?