Proszę o pomoc w wyborze TV

Forrester

New member
Szanowni koledzy

Nadszedł czas na mój pierwszy płaski telewizor. Właściwie nie mój, ale to szczegół. :smile: Bardzo proszę o wskazówki. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

Krzysiek

PS:

odległość od ekranu ? 3-4 m
jak słońce świeci w pokoju? okna pokoju wychodzą na południe-południe wschód
Jak duży jest pokój ? 5 na 5 m
jaki masz obecnie telewizor? Sony Trinitron 25'' (bezawaryjny przez 15 lat)
jakie programy najczęściej oglądasz? ogólnego przeznaczenia :smile: (typu TVP1)
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? - w dzień 40% czasu
preferowana wielkość telewizora? max. 37" ze względu na brak miejsca na większy na segmencie
preferowana marka ? bark
jakie urządzenia będą podłączone? dekoder Cyfrowego Polsatu F300, w przyszłości laptop mam nadzieję
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? 100% TV
jakimi złączami ? Euro
jaki masz sygnał ? Z satelity (Cyfrowy Polsat)
ile programów HD ? 0
ma stać czy wisieć ? Stać.
jaka klasa cenowa ? 2300 zł max

gumol1987

New member
Cześć :)
Słuchaj ja bym zrobił tak. Jak cenowo do 2300... to są w sumie dwie opcje co do rozmiaru. Albo dobre 42" albo bardzo dobre 37".
Ja kupiłem przedwczoraj LG 42LD550 za 2199zł i telewizorek świetny.
Co do rozmiaru to teraz telewizory można wieszać na ścianie więc nawet 50" dałby radę (co przy odległości oglądania 3-4m jest chyba najodpowiedniejszym rozmiarem).
Ponadto bardzo ważne jest to, że pewnie telewizor kupujesz na pare dobry lat (poprzedni chodził 15lat) a nie na rok więc warto zainwestować w lepszy, mimo że na dzień dzisiejszy z tego korzystać nie będziesz. Chodzi mi o FULL HD, 100Hz, co najmniej 2 wyjścia HDMI. W 2013r. będzie tylko i wyłącznie telewizja cyfrowa! I to naziemna i satelitarna która nadawać będzie programy wyłącznie w HD.
Czy Plazma czy LCD? Jeśli nie jesteś(albo osoby dla których to ma być tv) kinomanem to większej uwagi do tego bym nie przywiązywał.
Co mogę zaproponować:
Tak jak kolega wcześniej Panasonic TX-P42S20 (plazma)
LG 42LD550 (lcd)
SAMSUNG LE37C650 (lcd)
LEDy 37" od 2500zł...
Pomyśl dobrze, najlepiej przejedz sie do sklepu, porównaj obraz na każdym z tych 3 telewizorków i kup ten co Ci najbardziej będzie sie podobał ;)
Ja wybrałem LG ;)

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
"W 2013r. będzie tylko i wyłącznie telewizja cyfrowa! I to naziemna i satelitarna która nadawać będzie programy wyłącznie w HD."

Też bym tego chciał, ale niestety trochę chyba się rozmarzyłeś z tą wyłącznością HD....

Forrester

New member
Dziękuje koledzy za rady. Pojawiła się opcja, żeby nowy TV postawić na szafce na buty o wysokości 110 cm. Wtedy środek ekranu wypadłby około pół metra nad poziomem oczu. Przypominam, że odległość oglądania 3-4 metry. Widzicie jakieś przeciwwskazania?

Do góry