Proszę o pomoc, telewizor LED

dany_33

New member
Witam zamierzam w najbliższym czasie zakupić telewizor LED.
Pomieszczenie mam 4m na 3,30m. Telewizor chciałbym powiesić na ścianie. Ekran byłby + - 2,70m od pozycji w której bym oglądał. Oglądało by go nie więcej niż 2 -3 osoby. Podłączona będzie telewizja satelitarna z programami HD jak i zwykłymi w rozdzielczości DVD. Odtwarzane będą filmy głównie HD ale DVD i mniejsze (dvix) także. Chciałbym żeby telewizor nie był za mały by można było oglądać fajnie z efektami. I by wielkość TV nie męczyła pod względem rozdzielczości. Chciałbym by miał wifi. Wolałbym raczej ostrzejszy i bardziej wyrazisty obraz. Mile widziane 3D. Oczywiście TV w Full HD.
Innych rzeczy nie wymieniam bo nie są już dla mnie zbyt istotne, to co dla mnie najważniejsze podałem wyżej.

głównie brałem pod uwagę 42 -47
ogólnie rozglądałem się za Samsungiem i LG ale inne propozycje mile widziane.

Cena max 3000 zł

Pozdrawiam dany_33

Ostatnia edycja:

dany_33

New member
Chyba z nich wszystkich najlepiej wypada Toshiba moim zdaniem, jednak nie jestem dalej przekonany co do 46 cali, bo wydaje mi się że może być za duży, chyba zatrzymam się przy 40, 42 calach.

Karpaj

New member
Bez reklam
3metry jak najbardziej do 46" są odpowiednie. Zgodnie z niektórymi, popularnymi także na tym forum, wskaźnikami, przy tej odległości kwalifikujesz się na 80" :p Lub przynajmniej 60" przy dobrym sygnale.

dany_33

New member
Aha no to super, łoł 80 cali no nieźle jak bym miał dodatkowy pokój to bym wstawił taką 80tke kino domowe i kanape, nic więcej by nie było trzeba ;P Tylko druga sprawa za ile złota by ten telewizor musiał być ;P

enceladus

Banned
Karpaj zawsze jest przeciwko Samsungowi także nie bierz jego wypowiedzi na poważnie.
Chyba jakiś Samsung spadł mu kiedyś na łeb i teraz ma jakiś uraz...

fula

New member
3metry jak najbardziej do 46" są odpowiednie. Zgodnie z niektórymi, popularnymi także na tym forum, wskaźnikami, przy tej odległości kwalifikujesz się na 80" :p Lub przynajmniej 60" przy dobrym sygnale.

Ale Ci doradził :)
Takie wielkości to dla sygnału FHD

Gdzie masz chociaż minutę materiału w full hd w telewizji gdzie wykorzystasz PVR?
Większość firm podaje że minimum do obsługi to 16gb. Ale u Samsunga potrzebne są jeszcze wysokie aprametry odczytu i zapisu.

Bierz chłopie samsunga co najmniej z serii ES6800 i będziesz zadowolony, telewizor pełen bajerów z możliwością rozbudowy. Dzisiaj Ci niepotrzebne, jutro niezbędne.
Może zmieścisz się w budżecie.

40" jest wielkością wystarczającą i tak będziesz widział przy takiej wielkości kaszankę na sygnale z DVD, SD i XVID.

Najlepiej tu masz napisane co kupić :)
http://www.hdtv.com.pl/forum/lcd/89658-jaki-telewizor-mam-kupic-poradnik.html

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Chyba z nich wszystkich najlepiej wypada Toshiba moim zdaniem, jednak nie jestem dalej przekonany co do 46 cali, bo wydaje mi się że może być za duży, chyba zatrzymam się przy 40, 42 calach.

Tak nieraz czytam jak ludzie polecają TV i nie wiem skąd się biorą te przeliczniki i wzkaźniki co do wielkości? Ja mam pokój 15 mkw, do TV mam ok 2.40m i posiadam plazmę 42". Jak dla mnie to jeszcze ok., ale dla mojem Pani to już ten jest za duży i czasami mówi że męczy jej się wzrok, a co dopiero jakbym wstawił taki 50" czy 60". Jeszcze rozumiałbym jakbyśmy już mieli nadawanie wszystkich kanałów w HD i tanie płyty BD, ale u każdego jest różnie. Ludzie posiadają kolekcję filmów DVD, Divix oraz platformy też nadają tylko częściowo w HD, więc oglądanie na wielkim TV kiepskiej jakości materiału faktycznie może męczyć. Dochodzi jeszcze efekt wizualny. Jak to wygląda, pokoik malutki a wstawiony TV 50"? Chyba że ktoś lubi efekt kinowy i bieganie z małej odległości oczami po całym ekranie. Uważam że na 13 mkw TV 42" starczy, a już max. 46". Siedzisz o 0.5m dalej niż ja więc może ten 46" nie był by za duży? Przejdź się do jakiegoś salonu i zobacz jak z 3m wygląda ekran 42 i 46. Tylko pamiętaj że w mieszkaniu ten TV wydaje się jeszcze większy niż w sklepie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam

dany_33

New member
Tak nieraz czytam jak ludzie polecają TV i nie wiem skąd się biorą te przeliczniki i wzkaźniki co do wielkości? Ja mam pokój 15 mkw, do TV mam ok 2.40m i posiadam plazmę 42". Jak dla mnie to jeszcze ok., ale dla mojem Pani to już ten jest za duży i czasami mówi że męczy jej się wzrok, a co dopiero jakbym wstawił taki 50" czy 60". Jeszcze rozumiałbym jakbyśmy już mieli nadawanie wszystkich kanałów w HD i tanie płyty BD, ale u każdego jest różnie. Ludzie posiadają kolekcję filmów DVD, Divix oraz platformy też nadają tylko częściowo w HD, więc oglądanie na wielkim TV kiepskiej jakości materiału faktycznie może męczyć. Dochodzi jeszcze efekt wizualny. Jak to wygląda, pokoik malutki a wstawiony TV 50"? Chyba że ktoś lubi efekt kinowy i bieganie z małej odległości oczami po całym ekranie. Uważam że na 13 mkw TV 42" starczy, a już max. 46". Siedzisz o 0.5m dalej niż ja więc może ten 46" nie był by za duży? Przejdź się do jakiegoś salonu i zobacz jak z 3m wygląda ekran 42 i 46. Tylko pamiętaj że w mieszkaniu ten TV wydaje się jeszcze większy niż w sklepie.

No właśnie też tak mi się wydawało, jak oglądałem w sklepie to sobie pomyślałem " no jakaś mała jest ta 40stka" a w domu jak zmierzyłem i zaznaczyłem delikatnie kropki to naprawdę spory wyszedł. więc myślę że rzeczywiście 46 może być za duży, najlepiej jak wrócę do sklepu i wezmę na pena próbkę jakiś nagrać w SD, HD i Xvid. i zobaczyć jak by to mniej więcej wyglądało.

dany_33

New member
Ale Ci doradził :)
Takie wielkości to dla sygnału FHD

Bierz chłopie samsunga co najmniej z serii ES6800 i będziesz zadowolony, telewizor pełen bajerów z możliwością rozbudowy. Dzisiaj Ci niepotrzebne, jutro niezbędne.
Może zmieścisz się w budżecie.

40" jest wielkością wystarczającą i tak będziesz widział przy takiej wielkości kaszankę na sygnale z DVD, SD i XVID.

Najlepiej tu masz napisane co kupić :)
http://www.hdtv.com.pl/forum/lcd/89658-jaki-telewizor-mam-kupic-poradnik.html

No właśnie obawiam się tej kaszany troche, więc jak bym kupił tą 46 to raczej bym się rozczarował zwykłą TV w SD, fakt faktem to jeszcze nie te czasy żeby wszystko było w HD. A 40" 42" myślę że będą najodpowiedniejsze.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tak się nie da przeliczyć.
Ten ekran świeci. Jeśli masz na myśli komfort oglądania filmu a nie "gapienie" się na film to 46" jest najlepszym rozwiązaniem. 99% ludzi powie Ci podobnie - szczególnie Ci którzy kupili.

dany_33

New member
Witam ponownie, miałbym jeszcze jedną rzecz która dla mnie była by ważna, mianowicie by dobrze odtwarzało tvn player, ponieważ dużo z z niego korzystam a czytałem że nie we wszystkich są i nie we wszystkich tv działają, czy może wie ktoś jaki model tv miałby tvn player dobrze działający?? Pozdrawiam

Do góry