Prosze o pomoc przy podłączeniu Naziemnej TV Cyfrowej w LG 47lm760S.

Wizard2012

New member
Witam. Kupiłem sobie nowy telewizor LG 47lm760S. Oczywiście ma on tuner MPEG4.
Więc problemów z odbiorem kanałów naziemnej tv cyfrowej być nie powinno.
Wynajmuje mieszkanie w bloku. Przez okno do pokoju wpada kabel antenowy który idzie gdzieś z dachu bloku (pewnie antena zborcza na dachu) ze standardowymi kńcówkami. Do pokoju wpada mi końcówka z bolcem.

W telewizorze mam dwa wejścia nazwane:
1. Antenna / Cable
2. Satellite

Podpiołem kabel antenowy do pierwszego. Kabel z bolcem, a gniazdo w telewizorze z otworkiem na ten bolec :)

Włączyłem automatyczne wyszukiwanie programów i... znalazł mi tylko 7 programów naziemnej tv cyfrwej: TVP1 HD, TVP2,TVP Info, Polo TV, Eska TV, ATM i TTV, czyli Multipleks MUX-1.

A dodam, że mieszkam w Krakowie i sprawdzając w necie zasięg to w Krakowie włączono są już wszystkie Multipleksy, co zresztą widze też u moich znajomych, że mają po parenaście programów.

I tu się właście zastanawiam, czy może nie trzeba podłączyc kabla antenowego do tego gniazda Satellite ??
Wtedy musiałbym zniszczyć końcówke kabla, ponieważ wiadomo jak wygląda wejście Sat.
Trzeba zarobić końcówke odcinając izolacje i żeby wystawał sam ten drucik ze środka:

I tu moje pytanie, czy abym odbierał wszystkie Multipleksy to muszę na nowo zarobić końcówke kabla antenowego i wpiąć ją do gniazda Satellite w moim tv, zamiast do zwykłego??

Czy może przyczyna będzie leżeć gdzie indziej ?

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Nie odcinaj końcówki i nie podłączaj do gniazda sat bo nic Ci to nie da. Do gniazda sat podłączasz kabel zakończony ; Fką; nakręcana na gniazdo antenowe w TV.

Wołek 1967

New member
Miałem podobny problem z automatycznym szukaniem .Postanowiłem szukać ręcznie ,manualnie jest w tv taka opcja tzn.wpisałem dane mux na mój teren (z internetu dane mux1 i mux 3) i wszystkie kanały wyszukało (18 ja mam).

Wizard2012

New member
Mam pytanie. Ponieważ moje warunki w mieszkaniu (wynajmuje mieszkanie więc nie moge wiercić dziur by przymocować na zewnętrznej ścianie porządna antene) zmuszaja mnie do zakupu anteny pokojowej.
Ponieważ z tego co sprawdziłem to raczej będzie wina anteny, że odbieram tylko 7 programów, bo próowałem ręcznie ustawić i jakość sygnału tragiczna:( Więc to musi byc pewnie antena.

Już szukałem i wybierałem taką, która ma największe wzmocnienie, a tu przeczytałem na jednej stronce przed chwilą, że z tym wzmocnieniem to trzeba uważać, ponieważ zbyt duże wzmocnienie sygnału może spowodować uszkodzenie tunera w telewizorze (bo mam wbudowany tuner w tv).
Czy faktycznie może tak być??
A jeśli tak, to jaka jest ta granica wzmocnienia anteny pokojowej w dB której nie wolno przekroczyć przy odbiorze dvb-t ??
Ja znalazłem taką co ma wzmocnienie 40 pare dB.

Do góry