Proszę o pomoc czy warto, OKAZJA TH-42PZ81B

tomdoe34

New member
Bardzo proszę o szybką pomoc w podjęciu decyzji, mam okazję kupić Panasa TH-42PZ81B za cenę 799 funtów z pełną gwarancją i muszę podjąć decyzję do jutra czyli soboty.

Telewizor jest z tzw. półki wystawowej, grał sobie jakieś 2 miesiące, stan idealny, wszystkie papiery i opakowanie załączone, dodam ze jest to sklep w Anglii a że mieszkam w Anglii to dla mnie oferta jest jak znalazł tylko zastanawiam się jak to jest z tymi tv, które sobie grają w sklepach czy jest prawdopodobieństwo jakiejś usterki spowodowane złymi ustawieniami na początku eksploatacji.

Proszę pomóżcie mi podjąć decyzję, z tego co wiem to te TV stały w dość wysokiej cenie około 1100-1200 funtów, aha dodam że przyjrzałem mu się dokładnie i poza palcami na obudowie i trochę na ekranie nie widziałem żadnych ubytków, ekran świecił bardzo ładnie i było brak jakiegokolwiek smużenia tzn. obraz był bardzo płynny w porównaniu do innych tv stojących obok.

apol

New member
ładny tv i dodatkowo ma tuner dvbs czyli można by sie pokusic o ustawienie anteny na HB i przeskanowanie cyferki pózniej moduł do slotu CI z karta i tunera nie trzeba;)

tylko nie wiem czy aby nie maja jakos w menu na stale zaladowanych danych o transporderach z satki na 28.5e czyli pod freesata

zobacz na forum jest gdzies opis jak wejsc w menu serwisowe panasa i tam mozna sprawdzic ile godzin byl na chodzie bo to ze mowia ze 2 miesiace to roznie bywa ;)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Cena jest ok.
Sprawdź tylko czy nie ma powidoków , bo na sklepie to akurat może się zdarzyć.

tomdoe34

New member
Dzięki za info, o tym menu serwisowym to nie wiedziałem ale teraz już wiem i na pewno nie omieszkam sprawdzić, tylko jaka jest bezpieczna ilość godzin ze tak się wyrażę aby opłacało się go kupić w tej cenie.

KIKI może napiszesz mi jak ustawić lub co trzeba zrobić aby wychwycić te powidoki bo jak pewnie wiesz w sklepie jest dosyć mocne oświetlenie i nie wiem czy będzie możliwość zobaczenia ich, może jest jakiś sprawdzony sposób na tą przypadłość.

z góry dzięki i myślę ze dostanę odpowiedzi od Was zanim nie wybiorę się do sklepu, na pewno dam znać co i jak po wszystkim.

pozdrawiam

edit:

wieczorem byłem w inny sklepie i znalazłem ten sam model nówka resztki z magazynów w cenie 1199 funtów więc 400 różnicy może będzie warte zachodu

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
poproś o wyświetlenie szarej lub białej planszy na ekranie i sprawdź czy ekran jest czysty , czy nic się nie wypaliło.

mat74

Well-known member
Bez reklam
wedlug przegladarki pricerunner ten tv mozna dostac nowke za 990 f. wiec roznica wychodzi mniejsza . co do tv z wystawy w angielskim sklepie- sam dobrze wiesz jacy sa z nich niechluje......

tomdoe34

New member
mat74 zgadzam sie z tobą ale jednak ja bym nie kupowal tv przez nata bo w razie usterki bedzie trzeba sie mocno nakombinowac zeby naprawic na gwarancji tym bardziej ze z moim angielskim nie jest najlepiej, jednak sklep na żywo to co innego, zawsze rozmowa na wizji to co innego niż przez telefon.

mat74

Well-known member
Bez reklam
no fakt - trudno nie przyznac ci racji, ale pamietaj ze w stosunku do cen w np. COMET i CURRYS ceny internetowe sa nawet 30 procent tansze....
kupowalem juz tak nie jedna rzecz- problemow zero! :eek:k:

tomdoe34

New member
Tv właśnie stoi już u mnie w salonie, długo się zastanawiałem, ponieważ gdy wszedłem w sklepie w menu serwisowe w tym TV to trochę się przeraziłem gdyż miał trochę ponad 2000 godzin ale jednak po dłuższych oględzinach (prawie godzinę) doszedłem do wniosku, że jednak go wezmę, ponieważ wszystko było w jak najlepszym porządku żadnego smużenia ani co najważniejsze żadnych powidoków, wszystko działa należycie.

Dziękuję wszystkim za pomoc teraz mogę się cieszyć z zakupu a za zaoszczędzone pieniądze kupiłem zestaw 5.1 Tannoy Arena z subem TS500, całość po podłączeniu zwaliła mnie z nóg po obejżeniu filmu Transformers

pozdrawiam serdecznie

tomdoe34

New member
Jakieś 2.5 do 3.0 metrów ale jak narazie to tylko obraz z DVD, w niedługim czasie zamawiam jakąś cyfrową platformę HD

broda1725

New member
Bez reklam
tomdoe34 napisał:
Jakieś 2.5 do 3.0 metrów ale jak narazie to tylko obraz z DVD, w niedługim czasie zamawiam jakąś cyfrową platformę HD

A czy ta odległość jest dla ciebie wystarczająca ? nie jest za mała ?

tomdoe34

New member
Jest idealna, też myślałem, że to będzie za mało ale to jest tak jak wszyscy piszą na forum, że kupili np. 42 cale a po kilku dniach żałują, ze nie kupili większego.

Do sygnału SD czy DVD to jest ok ale jak przypuszczam do HD będę musiał się chyba przysunąć bliżej.

apol

New member
spradz prosze jak radzi sobie z kanalami z hotbirda 13e czy mozna zaprogramowac wszystkie kanaly powinno zlapac ci vive i inne free kanaly

a i w jakim sklepie go wziales ??

tomdoe34

New member
apol nie mam jeszcze satelity żeby to sprawdzić ale to i tak już niczego nie zmienia, ponieważ moja radość trwała do wczoraj wieczorem kiedy to w całkowitej ciemności odkryłem powidoki których nie mogłem wcześniej zobaczyć gdyż nie oglądałem nigdy w nocy tv.

Tv kupiłem w Currys'ie i na szczęście wrócił tam z powrotem tak szybko jak przyjechał do mnie, oczywiście cała kwota została mi zrefundowana.

Poniżej macie zdjęcie jak bardzo była wypalona ta plazma aż się za głowę chwyciłem, można to było zobaczyć tylko z odległości jakieś 20 - 40 cm powyżej tej odległości nic nie było widać.

Na zdjęciu idealnie widać jak była ustawiona ta plazma czyli DYNAMIC oraz Kontrast i Brightness na maxa normalnie szok, teraz już wiem, że jednak nie ma co łasić się na takie okazje cenowe, poczekam do końca kwietnia i kupuje nowy model TX-P42G10B.

Rada dla początkujących, powidoki będą zawsze w plazmach które grają na sklepie i moim zdaniem nie warto pakować się te tzw. okazje cenowe

pozdrawiam

Attachments

• tn_P1000952.JPG
    tn_P1000952.JPG
    43,3 KB · Wyś: 76

mat74

Well-known member
Bez reklam
kolego ta plazme tx-p42x10b mozesz dostac nowke w angli za 645 f razem z dostawa.....

tomdoe34

New member
kolego czytaj uważnie, symbol tego tv co ty mi napisałeś to jest HD Ready a ja pisałem o Full HD a to zajebista różnica tylko w jednej literce

mat74

Well-known member
Bez reklam
no tak -fakt full hd 1050 f - myslisz ze na 42 calach warto doplacac?! 400 f to prawie projektor, calkiem w miare....

tomdoe34

New member
W moim przypadku projektor odpada w przedbiegach ze względu na układ pokoju, ciekawi mnie skąd wziąłeś taką cenę 1050f możesz podać źródło?

Do góry