Proszę o info odnośnie podłączenia Denon AVR 1312

peza

New member
Witam, prosiłbym o info jak podłączyć amplituner denon, ps3, dvd samsunga pod tv 32 lcd panasonic.

Ja podłączyłem póki co ps3 kablem hdmi do TV, DVD pod Tv(euro-czincz), a kablem optycznym dzwiek z tv do amplitunera. Z tego co słysze na grach jest stereo, oraz na dvd, moge wprawdzie zmienic na ampli ustawienia na wszystkie glosniki ale chodzi mi konkretnie aby na grach było prawdziwe 5.1 i na DVD. A z TV głos jak np slucham vivy szedł przez głośniki z amplitunera. Poza tym mam problem z odbiorem radia bardzo żle łapie stacje na standardowym kabelku antenowym co był w zestawie (szumy)

W amplitunerze mam 4xhdmi IN oraz 1x hdmi out, oraz optyka

posiadam 5 głośników bez subwoofera.

prosze o info

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
na szumy nic nieporadzisz, taka lokalizacja, z zewnetrznej anteny byloby OK, sprobuj poruszac drutem.

Nakombinowales. Po to kupuje sie amplituner by nie kombinowac z kablami.

PS3 podlacz do denona przez HDMI
DVD podlacz do denona przez HDMI (zakladam , ze ma, jak nie to podaj model, bedziemy kombinowac.
Denona pod TV przez HDMI (do gniazda HDMI Out w Denonie i do gniazda HDMI ARC w tv.

Jesli twoj Tv nie posiada ARC, to zaden mi znany tv nie wypuszcza audio wiecej niz stereo (podaj model tv, bedzeimy kombinowac)

peza

New member
TV nie najwyższej półki :(,

Próbowałem podłączyć ps3 kablem hdmi pod denona oraz optykiem z ps3 do denona, a denonana hdmi do tv pod hdmi i nic obraz był ale brak audio, na denonie wybrałem opcje game i nie było głosu. Kabel optyczny obecnie mam puszczony z tv pod denona i dżwiek z tv na glośniki jest super, wcale jak np mtv live nadaje jakis koncert w systemie dolby:), natomiast ps3 również chcę mieć podłączone aby wykorzystać system 5.1.

w załącznikach przesyłam fotki tego jak wygląda tv z tyłu, dvd, denona, ps3 ma tylko hdmi optyka i coś tam jeszcze

Attachments

• DSCF2516.JPG
    DSCF2516.JPG
    51,3 KB · Wyś: 1654
  • DSCF2520.JPG
    DSCF2520.JPG
    50,2 KB · Wyś: 1751
  • denon.jpg
    denon.jpg
    566,8 KB · Wyś: 2859

peza

New member
podłączyłęm tak jak pisałeś, czyli ps3 kablem hdmi pod port game w denonie, i kablem hdmi z denona z tv out pod tv hdmi arc i obraz jest głosu brak, w ustawieniach ps3 dałem na kabel hdmi i automatycznie i widzi mi tylko Linear PCM 2 kan, jak tak podpiąłem to z TV jak oglądam nie ma głosu co zrobić z kablem optycznym>?

już wiem chyba gdzie pies pogrzebany otóż z tego co wyczytałem kabel hdmi musi byc z funkcją kanału zwrotnego, ja natomiast mam kabel HDMI-HDMI AX180 i z tego co pisze nie ma tej funkcji i nie jest w wersji 1.4, tv ma arc hdmi

kolejny prblem to taki że mój denon wprawdzie ma wyjscie out monitor ale nie jest to kanał zwrotny arc..i co teraz? czy wystarczy podpiąć ps3 hdmi pod denona, z denona hdmi pod tv oraz optykiem z tv do denona?

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
1) hmm, nie wiem, czy 1312 obsluguje arc, zajrzyj do instrukcji
2) Z tego co widze, Twoj tv obsluguje ARC, ale skoro denon nie, to trzeba wyprowadzic dzwiek z tv inaczej, tez nie wiem jaki masz tv, wiec zajrzyj do instrukcji, bo z tej fotki dla mnie nic nie wynika (albo 2xrca (cinch), albo optyk)
3) zazwyczaj ze starszym kablem nie powinno byc problemu z ARC. Wiekszosc tak twierdzi, jednak ja na tym polu nie mam dobrych doswiadczen.
4) dziwi mnie, dlaczego masz tylko dwa kanaly przez ps3, skoro dales HDMI auto? czy z DVD masz dzwiek na wszystkich kolumnach? MOze zle podpiete? Sprobuj puscic dzwiek z PS3 optykiem do denona i sprawdź efekt.
5) ps3 z arc nie ma nic wspolnego. arc sluzy do wyprowadzenia dzwieku z tv do systemu audio. ps3 przesyla dzwiek do ampli, a nie odwrotnie.
6) ze zdjecia DVD wynika, ze ttylko stereo wypuscisz, jesli nie ma hdmi lub optyka

Ostatnia edycja:

peza

New member
podpiąłem ps3 kablem hdmi do denona, z denona poprzez out hdmi do tv. A kabel optyczny z tv pod denona. Jeśli chodzi o dżwięk z tv to bez problemu, jak odwarzam film dvd poprzez ps3 to jest dźwięk 5.1 na wyśtwietlaczu denona pisze digital audio,i w wszystkih głośnikach słychać film. natomiast jak gram w gre np fifa 2013 która jest w dts digital to jest tylko stereo, to samo tyczy się gran turismo 5 tylko stereo:((

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
1) hmm, nie wiem, czy 1312 obsluguje arc, zajrzyj do instrukcji
2) Z tego co widze, Twoj tv obsluguje ARC, ale skoro denon nie, to trzeba wyprowadzic dzwiek z tv inaczej, tez nie wiem jaki masz tv, wiec zajrzyj do instrukcji, bo z tej fotki dla mnie nic nie wynika (albo 2xrca (cinch), albo optyk)
3) zazwyczaj ze starszym kablem nie powinno byc problemu z ARC. Wiekszosc tak twierdzi, jednak ja na tym polu nie mam dobrych doswiadczen.
4) dziwi mnie, dlaczego masz tylko dwa kanaly przez ps3, skoro dales HDMI auto? czy z DVD masz dzwiek na wszystkich kolumnach? MOze zle podpiete? Sprobuj puscic dzwiek z PS3 optykiem do denona i sprawdź efekt.
5) ps3 z arc nie ma nic wspolnego. arc sluzy do wyprowadzenia dzwieku z tv do systemu audio. ps3 przesyla dzwiek do ampli, a nie odwrotnie.
6) ze zdjecia DVD wynika, ze ttylko stereo wypuscisz, jesli nie ma hdmi lub optyka

Krzychu, tam na zdjęciu chyba widać wyjście Coaxial z DVD? Trochę zdjęcie w tym miejscu jest prześwietlone. Do autora: podłącz DVD przez to wyjście digital audio do ampli i będziesz miał dźwięk 5.1.

peza

New member
zostawmy to DVD ... jak mam ps3 to mi wystarczy przez niego będę oglądać filmy dvd. tak jak napisałem jak dokonałem połączenia ps3 do denona hdmi i z denona do tv to w filmach jest dźwięk 5.1 wyskakuje mi digital audio więc to chyba to, natomiast gry są w stereo nie wiem czemu moge dać sztuczne milti stereo ale chodzi o efekt 5.1

peza

New member
a możesz udzielić info dlaczego w grach jest tylko stereo? a w filmach 5.1?

w specyfikaji mojego tv a dokładnie Panasonic TX-L32CX3E wyczytałem że na wyjściu cyfrowym optycznym obsługuje dolby digital i dts.

Ostatnia edycja:
Do góry