Prosze o Fachową pomoc - TV 50" +

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Samsung się nie wypala w klasie 5000 zł , Panasonic się wypala za 22000 zł
a Ty twierdzisz że jest równie dobry ?
011_P1060393.JPG

pobiera więcej energii niż ma napisane na tablicy znamionowej.
Dla ułatwienia podam że Sharp 46" LE - pobiera 50 W.

No i oczywiście wg Ciebie - tylko pada deszcz:p

radosuaf

New member
Bez reklam
Nie widziałem Panasonica Z, opieram się tylko na recenzjach wyczytanych w internecie, które są prawie entuzjastyczne i jeszcze nie czytałem złej. Ten TV mnie w ogóle nie interesuje, bo nawet gdybym miał tyle kasy, kupiłbym LX5090 (albo i 6090) i pojechał sobie na fajne wakacje.

Natomiast Ty cały czas próbujesz wmawiać mi, że uważam Z za idealny telewizor:
1/ NIGDZIE nie napisałem, że Z jest lepszy niż KURO, powtórzyłeś to 2 albo 3 razy
2/ nie napisałem, że jest równie dobry co Samsung,
3/ załączone zdjęcie udowadnia, że chcesz koniecznie pogrążyć Panasa - kto ogląda TV przy takich nastawach? To tak, jakby się czepiać, że samochód dużo pali przy 250 km/h...

za AVforums:
Energy Consumption

Full-screen patterns were input at various different intensities: 0 IRE (black), 50 IRE (mid-grey), and 100 IRE (full white), in the calibrated THX mode, with Eco Mode on and off. Note: these power consumption figures include measurements from both the Display itself, as well as the Tuner box, which measured 41 watts at all times. The figures you see below have had the 41 watts added.
Eco Off: 0 IRE: 109 watts, 50 IRE: 282 watts, 100 IRE: 439 watts.
Eco On: 0 IRE: 109 watts, 50 IRE: 238 watts, 100 IRE: 432 watts.

Dane dla ekranu 54", czyli większego, niż Ty testowałeś. Poza tym 5090 bierze (wg danych producenta) 438W - czy to go czyni dennym telewizorem? Sharp LE to LCD - to tak jakby się dziwić, że benzyna pali więcej niż diesel...

I dalej za AVforums:
It's expensive, but the Panasonic TX-P54Z1 is a fantastic Plasma TV. It looks absolutely brilliant with the best Blu-ray Discs in a way that the better LCD TVs can't manage, and an off-board video processing device can make standard definition very watchable – perhaps not something that should be necessary for a display this expensive, but a minor issue given its other strengths. Panasonic's latest NeoPDP panels come very close to featuring the best black levels we've seen on any flat panel display, and are second in this regard only to the Pioneer KURO KRP-500A, which is a huge achievement.

Ponieważ testowali też KURO 9G wniosek jest taki, że wg nich czerń jest lepsza niż w 5090... Idioci? Kłamcy?

4/ masz pełną możliwość manipulacji obrazem, ustawieniem do zdjęć, wyborem odpowiednich testów itp. - gdybyś chciał, możesz zafałszować każdy test... mam nadzieję, że tego nie robisz

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
głodnemu chleb na myśli .
Nawet przez myśl mi nie przyszło że chcesz coś fałszować .
Nie pomyślałem też że chcesz kogoś pogrążyć.
Ja pokazuje tylko fakty, które są bez dyskusyjne i które jeśli ktoś chce to bardzo łatwo sprawdzić.
Pokaż która firma oprócz Panasonica pobiera więcej energii niż ma napisane na tablicy znamionowej ?

radosuaf

New member
Bez reklam
głodnemu chleb na myśli

Jeśli Twój test idzie pod prąd 3 innych to każe się to przynajmniej zastanowić, kto tu nie umie testować telewizorów albo kłamie - albo inni testerzy (być może właśnie oni, przekonasz mnie dobrym testem :D), albo Ty, no chyba że Panasonic sabotuje się wysyłając Ci trefne egzemplarze.

Ja pokazuje tylko fakty, które są bez dyskusyjne i które jeśli ktoś chce to bardzo łatwo sprawdzić.

Absolutnie się z Tobą zgadzam. A w Chinach jest mniejsza przestępczość niż w Polsce. To też fakt, który można łatwo sprawdzić - czy wszyscy już się pakują i emigrują do ChRL? ;)

Pokaż która firma oprócz Panasonica pobiera więcej energii niż ma napisane na tablicy znamionowej ?

Nie mam pojęcia, bo nie mierzyłem nigdy poboru i mnie to nie interesuje. Ale jakie znaczenie dla przeciętnego użytkownika ma ten test? ŻADNE, skoro w przeciętnych warunkach bierze ~250W. Można zrobić taki test, napisać że Panasonic jest be. Można też polać włączone TV 5 litrami wody z wiadra i stwierdzić, że np. Sharp jest pewniejszy od Toshiby, bo Sharp po tej operacji działa, a Tośka nie...
Gdyby było napisane na tabliczce, że bierze 450W a brałby 420W zamiast 392W, byłby lepszym telewizorem?

Czas już iść do łóżka - dobranoc :).

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
trochę przesadziłeś .Ciekawe dokąd byś dojechał samochodem jak miałbyś napisane że pali 10l/100 a paliłby bez Twojej wiedzy ( bo w końcu nie testowałeś) 15l/100 km . I ciekawe czy byłbyś zadowolony . I czy wybrałbyś go jeśli miałbyś taką wiedzę wcześniej.

Ma olbrzymie znaczenie bo zdecydowana większość korzysta z ustawień fabrycznych.
Jak rozumiem wg Ciebie to kolejna zaleta tego telewizora.

Wymieńmy "zalety" które Tobie nie przeszkadzają :
wypalanie obrazu
brak czerni
większy pobór energii niż deklarowany
kosztuje 3x więcej niż najlepszy telewizor na rynku
I jeszcze inne rzeczy o których poczytasz w teście.

I żeby nie było - ja nie mam nic przeciwko temu że tak wybrałeś .
Nie pisz tylko że jest nr 2 na rynku , zaraz za Pioneerem a nawet na równi :D:D:D.

radosuaf

New member
Bez reklam
trochę przesadziłeś .Ciekawe dokąd byś dojechał samochodem jak miałbyś napisane że pali 10l/100 a paliłby bez Twojej wiedzy ( bo w końcu nie testowałeś) 15l/100 km . I ciekawe czy byłbyś zadowolony . I czy wybrałbyś go jeśli miałbyś taką wiedzę wcześniej.

Ma olbrzymie znaczenie bo zdecydowana większość korzysta z ustawień fabrycznych.
Jak rozumiem wg Ciebie to kolejna zaleta tego telewizora.

Koncerny samochodowe podają spalanie przy 90 km/h i 120 km/h, bo nikogo nie interesuje spalanie przy 200 km/h i otwartych wszystkich oknach np. - jeśli to, co widać na ekranie, to faktycznie fabryczne ustawienie "Dynamiczne", to masz przynajmniej część racji, jednak musiałbym zobaczyć jak to wygląda, bo na pierwszy rzut oka wydaje się być ustawieniem, którego chyba nikt przy zdrowych zmysłach by używał.

Wymieńmy "zalety" które Tobie nie przeszkadzają :
wypalanie obrazu

w żadnym innym teście nie widziałem uwag co do wypalania, nikt nie zwracał uwagi na ten problem - jeśli ich procedury testowania były niewłaściwe, a Ty wykryłeś problem, to faktycznie, coś takiego zdecydowanie mi przeszkadza

brak czerni

Podałem cytat z testu na AVforums, gdzie wg testującego poziom czerni jest lepszy niż w KURO 9G - no i tutaj mamy problem, bo wydaje mi się, że akurat ten test nie powinien mieć zabarwienia subiektywnego - wrzucamy czarną planszę, mierzymy, porównujemy. Jeśli Ty masz inne wyniki to:
a/ Wasze modele testowe drastycznie różniły się od siebie (mało prawdopodobne)
b/ ich albo Twoja procedura testowa zostały wykonane niewłaściwie
c/ uszkodzony miernik
d/ ktoś bezczelnie kłamie
Innych rozwiązań chyba nie ma...

większy pobór energii niż deklarowany

W podanych przez Ciebie warunkach nie - mnie interesuje pobór skalibrowanego telewizora.

kosztuje 3x więcej niż najlepszy telewizor na rynku

Napisałem już wyżej: "Ten TV mnie w ogóle nie interesuje, bo nawet gdybym miał tyle kasy, kupiłbym LX5090 (albo i 6090) i pojechał sobie na fajne wakacje.". Teraz dochodzę do wniosku, że kupiłbym LX5090 i projektor :D.
Jak możesz zauważyć w podpisie, nie mam najdroższego modelu Panasonika - zawsze chciałem mieć KURO, ale uważam, że mimo tego, że jest najlepszym panelem na rynku, nie warto wydawać tyle pieniędzy na telewizor - no chyba, że masz jeszcze 428XD i dasz mi cenę poniżej 5000 ;).
Żeby było śmieszniej, większość recenzji pisze, że różnica między V i Z jest naprawdę niewielka, co tym bardziej kazałoby się zastanowić nad wywalaniem takiej kasy na Z. Ale jeśli ktoś ma ochotę...

Ale się rozpisaliśmy o plazmach w dziale "LCD"... ;)

Ostatnia edycja:

slimak

New member
Bez reklam
Kiki dlaczego zawsze jak testujesz Panasonici krytykujesz sens kalibracji obrazu i podajesz zużycie energii na maksymalnych ustawieniach [dynamiczny kontrast 60/60].

011_P1060393.JPG

kiki napisał:

A jak testujesz inne TV to polecasz kalibracje i podajesz zużycie energii po kalibracji.

kiki napisał:
jak ktoś był na Audioshow w Warszawie ten widział na własne oczy .
Skalibrowany Sharp 46LE700 - pobierał 50-60W.
Inne są w testach . Wystarczy sprawdzić:
http://www.hdtv.com.pl/forum/forumdisplay.php?f=115

kiki napisał:
Przypomnę że LED LCD Sharpa 46LE 700 po kalibracji pobiera 50 -60 W.

kiki napisał:

fakty.....

slimak napisał:
Panasonic ma słabą czerń!!!!!

Starcie gigantów plazm - porównanie (Panasonic 50 PV 700 i Pioneer 507 XD)
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=13408&highlight=starcie+gigant%F3w
537309a239c5edd1med.jpg

Każdy, kto oglądał zdjęcia z „testu” a potem widział te TV w naturze łapał sie za głowę. Ale to, że KIKI używa do testów trybu [dynamiczny] i nie dokonuje kalibracji to jego prywatna sprawa.
O wiele gorzej, że próbuje manipulować czytającymi Jego testy

81d376ea01390245med.jpg

51af68fb548d31b4med.jpg

A) Dlaczego zdjęcie Pionniera jest nieczytelne
B) Czy różnicę 16W można uczciwie określić zdaniem „Pobór mocy 364 W, jest znacznie większy o Pioneera”

http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=38249&page=23

Ostatnia edycja:

max58

New member
Koledzy !!!!

Bardzo przepraszam ale chyba wsadziłem kij w mrowisko !!!!

Ja mam zdanie wyrobione co do TV w koncu 3 lata temu kupiłem za 16 tys Pionka - uwiezcie mi to było cos !!!!!!!!

Jesli moge poprosic to skupmy sie juz bardziej na temacie mojego posta - bo sie jeszcze pokłucicie i bede miał to na sumieniu:D

Pozdro
Max5810

mario_many

New member
Fajna ta wasza dyskusja,ale konkrety Kiki konkrety prosze!! Panasonic v10 46 nie kosztuje nigdzie 22000zł! W najdrozszym sklepie w Polsce czyli sieci MM (np.wroclaw Bielany)panasonic ten od miesiaca stoi i kosztuje ciut ponizej 20000zl a byl minus vat ok 16000 ,a wersja 54cale wisi za 24000zł i byla bez vat za 20000 ale i tak ich nikt nie wział,ale nie o to chodzi.W tej samej sieci i blizniaczej, saturn pionieer 5090H kosztuje 11000-12000zl.Wiec panasonic jest niespelna dwa razy drozszy! a nie trzy.Co nie zmienia faktu ze przy tej cenie powinien przynajmniej tak samo swiecic,a ew.nadplata za desing ,cienkosc ,b ajery itp. Sumujac panasonic z1 w necie 46-54 cali 15000-18000 zł pioneer 5090h za 9000zł.Sklepy murowane panasonic z1 46-54 cali 20000-24000zl pioneer 5090h 11000-12000zl.Czyli dwa razy.To sa fakty a z faktami "nieliczni"dyskutuja.Czekam do jutra na ten test i mam nadzieje ze bedzie na poziomie profesjonalnym(jak zwykle z małymi wyjatkami) bez silowego uznawania wyzszosci czegos nad czyms .Oczekujacy faktow fan samsunga bzzz850 .

max58

New member
Witam!!!

Temat mozna by uznac za zamkniety - PDP-LX6090H !!! - to moj nowy zakup!!!

Mam nadzieje ze wybrałem najlepiej jak sie dało!!!!

pozdro
Max5810

Do góry