Prosz

Wiorek31

New member
Proszę o pomoc w dobraniu zestawu 2.0

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.!!

Proszę o pomoc znające się na remacie osoby.

Chcę kupić zestaw 2.0 do salonu.
Mam prostokątny salon 35mkw ,drewniane stropy, odległość pom kolumnami będzie ok 3m.
Myślę o zakupie kolumn podłogowych wharefedale 10.7 lub tonsil maestro II180.(nowe). I jakiś dobry amplituner stereo( nowy lub używka). Całość muszę zamknąć kwotą 3700zł. Muzyka rock 90% a 10% ps3 i tv.
Nie mam na razie bladego pojęcia w którą stronę podążać wharefedale słyszałem i było nieźle a tonsile to tylko znam altusy..
Proszę o podpowiedzi
Pzdr

Ostatnia edycja:

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
A jak chcesz odtwarzać muzykę?

I czemu Tonsil skoro znasz tylko (gówniane) altusy? Wybierz się na odsłuchy najpierw. Wyrób sobie jakiś punkt odniesienia. Przede wszystkim będziesz miał jakąś wiedze na temat tego jakie brzmienie ci się podoba.

Na podstawie jednych kolumn nie wybiera się sprzętu.

Wiorek31

New member
Witam ponownie.
Muzyka będzie odtwarzana z punktu dostępu wifi( komp), ps3, i usb.
Filmy i koncerty usb tv i optyką do amplitunera.

Borixon

Active member
Bez reklam
w sumie to kasy troszke masz a kolumny wybrałeś z dupy... a dlaczego nie wzmacniacz stereo ?
ja zrobiłbym tak:
+/- 1500zł na wzmacniacz i prosty dac, resztę w kolumny i kable. zestaw stereo jak się patrzy. tv do wzmaka podłączony z kompem też problemu nie będzie i gra muzyka.

Wiorek31

New member
Wymyśliłem sobie ampli stereo dla tego aby ominąć temat dodatkowego klocka na meblach. Żonka i tak jest niezbyt szczęśliwa z faktu rozbudowy sprzętu.

Wiorek31

New member
Witam.
Pisząc klocek mam na myśli tuner radiowy podpięty do wzmacniacza .tak miałem kiedyś zbudowany zestaw.ale było to 20 lat temu.

Jestem w temacie słaby, a moja dziedzina to motoryzacja. Z pewnymi rozwiązaniami audio nie miałem styczności dla tego proszę o trochę wyrozumiałości i jak najprostszych opisów.

Nie wiem co to jest DAC i jakie ma on zalety . Ale poczytam i się dowiem.
No właśnie narazie nic nie robię bo jeszcze w temacie nic nie uważam :confused:
Narazie to dowiedziałem się że mój pierwotny wybór jest nieprawidłowy ale nie wiem dla czego?
Dla tego tutaj jestem aby się dowiedzieć i podjąć rozsądną decyzję.
Z góry dzięki wszystkim za poświęconą chwilę czasu.
Pzdr

daroquaresma

Klub HDTV.com.pl
VIP
Masz kawał pokoju do nagłośnienia a wzmacniacz w porównaniu do amplitunera stereo w tej samej klasie cenowej zawsze będzie dysponował lepszym brzmieniem i większą mocą. Kolega Borixon dobrze radzi DAC + wzmacniacz + kolumny.

DAC to nic innego jak przetwornik cyfrowo-analogowy, czyli podłączasz do niego źródło cyfrowe np. PS3 po optyku lub jak masz wejście USB typu B laptopa a od niego wyjściem analogowym kablem 2 x RCA łączysz DAC'a ze wzmacniaczem.

Przy założonym budżecie i dużym salonie dobrze byłoby rozejrzeć się za używkami.

Wiorek31

New member
Jest już dla mnie jasne z czego powinien składać się mój zestaw.
Teraz kolejny problem, jakiej firmy poszczególne elementy?
Podobają mi się wzmacniacze HK, o DAC nie mam pojęcia, a kolumny ? No cóż lubię czysty, pełny dźwięk, tylko muzyka rock . Ale jeszcze muszę zrobić ukłon w stronę mej drugiej połówki i kolumny muszą wyglądać. Ideały były by białe ,grały by z kolorystyką salonu. Ale nie jest to priorytet.
Czekam na jakieś propozycje .
Pzdr

Borixon

Active member
Bez reklam
popatrz na Dali Zensor 7 trafiaja sie uzywki biale. HK wzmacniacze mialem dwa. 970 i 980 przez ostatni rok, kupilem azura 640 ktory nie jest drozszy a półke wyżej gra.. polecam ten wzmak.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Ale dac to żaden klocek. A jakość na wzmaku będzie wiele lepsza. Rób jak uważasz.

Bez przesady zależy jaki DAC ,jeżeli to mają być przetworniki C/A z tego słynnego portalu ogłoszeniowego za 200zł to lepiej dać sobie sposób

Pokój jest duży ,więc w grę wchodzą raczej kolumny podłogowe ,Tonsil są za słabe trzeba poszukać czegoś innego

Borixon

Active member
Bez reklam
Przypuszczam że te właśnie przetworniki są właśnie na podobnym poziomie jak te montowane w niedrogich amplitunerach stereo.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
To źle przypuszczasz ,zobacz jak wygląda chociażby zasilanie w takim przetworniku za 100zł z tego słynnego portalu ogłoszeniowego ,o topologii układu to już nawet nie wspominam

Po drugie trzeba powiedzieć sobie jasno ,że takie PS3 jest konsolą do gier i główny nacisk położono na możliwość odczytu wielu formatów w tym płyt CD .Nie jest to klasyczny napęd montowany w odtwarzaczach CD ,o takich wyrafinowanych napędach w rodzaju CDM 9 PRO już nawet nie mówię ,bo to w jakości są lata świetlne
Dlatego jeżeli źródłem dźwięku ma być konsola ,to powiem szczerze że nie bardzo widzę sens dokładania do tego DAC'a ,lepiej podłączyć konsolę tak jak idzie i myśleć o jakimś stacjonarnym odtwarzaczu CD

Ale wracając do postu . W jednym z innych postów Krzysiek wrzucił link gdzie był do sprzedania komplet Onkyo(wzmacniacz +CD) na gwarancji za 1800zł to tak dobry dźwięk że zadowoli nawet dosć wymagającego słuchacza .Miałem okazję słuchać słuchać tego zestawu z kolumnami KEF i naprawdę mogę polecić z czystym sumieniem

Wiorek31

New member
Witam.
1).Co do wzmacniacza to wolał bym HK970 lub 980.

Jakie macie opinie o kolumnach Heco music style900 lub 500, canton ergo90, canton chrono 508.2 lub 507.2.
Czy proponowany HK 970 da radę?
Nie chcę zamykać się na jedną markę kolumn bo zakup będzie utrudniony.
Pzdr

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Owszem oba Harmany niezłe i spokojnie pociągną wymienione kolumny .Z tych kolumn bardziej bym się skłaniał ku Canton możesz jeszcze pomyśleć o kolumnach Elac
Mocny dźwięk zapewni JBL ,Paradigm .Fajne są kolumny Dali ,które umieją stworzyć klimat w takim przypadku warto się rozglądnąć za jakimś Marantzem
Możliwości jest sporo - wszystko zależy od upodobań i oczekiwań

Wiorek31

New member
Pozostaje jeszcze temat podpięcia nośników.
Chciałbym do wzmacniacza podpiąć dekoder tv,ps3,kompa bezprzewodowo(wifi),i tv. Każde z tych urządzeń posiada wyjście albo optykę albo inne. Czy faktycznie potrzebuję DAC'a? A jeżeli tak to jakiegoś konkretnego?
Pzdr

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Jest amplituner w który możesz śmiało iść. Marantz 1504.
Jako że to model schodzący można go kupić w bardzo dobrej cenie obecnie.
Jakość dźwięku naprawdę wysoka. Wbudowany DAC jest co najmniej dobry i masz cały komplet wejść.
Mocy na dwie a nawet trzy (central do TV w przyszłości) kolumny ma zupełnie wystarczająco. No chyba że chcesz często bardzo głośno grać.

Borixon

Active member
Bez reklam
Jak już zdecydujesz się na wzmak hk to bierz 970 a nie 980 bo w tym notorycznie pada podświetlenie i się przegrzewa..

Do góry