Witam a czy z 3018 mozna tez wrocic do strszej .Probuje z 0000 i niechce sie wgrac , nie widzi plikow Pozdrawiam
Można, ale trzeba trochę powalczyć. Sam to przechodziłem wczoraj, bo po wgraniu 3018.1 przestało mi wykrywać Macbooka po HDMI :-/
Na razie jeszcze nie sprawdziłem za wiele, ale na 3015 nie działa, a nie pamiętam jaką miałem wcześniej wersję FW.
A teraz do rzeczy, to co trzeba zrobić aby zdowngradeować FW 3018.1 do niższego (dowolnego FW).
1) Hack przez Hotel Mode, opisany na wiki SamyGO:
Hack over Hotel Mode without USB disk (most C series models) - SamyGO //tu był link
Niestety nie udało mi się dobić po wgraniu Extensions po ssh/telnet, ale zauważyłem, że skrypt run.sh się odpala po włożeniu pendrive do TV, więc zrobiłem tak
2) Przygotowałem Pendrive z Externsions (W sumie wystarczy chyba tylko pendrive plikiem run.sh)
3) Zmodyfikowałem skrypt run.sh - w sumie może być taki jak tutaj:
How to downgrade T-VALDEUC firmware - SamyGO //tu był link
czyli taki:
#!/bin/sh if [ -f /mtd_rwarea/Version.0 ] ; then echo SWU_T-VALDEUC_001000_I04_ES000DS000KS000RS000_100205 > /mtd_rwarea/Version.0 else echo SWU_T-VALDEUC_001000_I04_ES000DS000KS000RS000_100205 > /mtd_rwarea/Version.1 fi sync
Skrypt ten podmienia w TV numerek zainstalowanego FW na "bardzo stary", tak że TV myśli, że jak mu dasz FW w dowolnej innej wersji, że jest nowszy i pozwoli nadgrać ten z pendrive nad ten w TV.
3) Wyjąłem pendrive z plikiem run.sh i włożyłem pendrive ze starszym FW.
4) TV zapytał czy chcę zmienić FW z wersji 1000 na 3015 (taki akurat wgrywałem) i poszło.
Powodzenia!
PS. Nie mogę jeszcze linków wklejać, więc google pomoże.