Prośba o szybką fachową poradę: Sony KDL-32s2530 vs. Samsung LE32R82B

Grim_Ripper

New member
Zamierzam w następnych dwóch tygodniach kupić telewizor LCD.Przeglądałem forum, allegro i inne strony żeby wgryźć się w temat.Ostatecznie stanęło na LCD do 2900zł max 32''.Telewizorek ma być głównie pod Sony Playstation 3 oraz pod filmy.Jakoś sentyment ciągnie mnie w kierunku Sony KDL-32s2530.Piękny model, dobre parametry, no i bezdyskusynna łącząca marka Sony.Jednak w głowie kusi mnie także Samsung LE32R82B, który przez rynek oraz sklepy internetowe jest traktowany jako lepszy model od wspomnianego Sony.Jeśli chodzi o parametry to współczynnik kontrastu w Samsungu jest o wiele lepszy,bo jak wiadomo wynosi 8000:1 do tego na stronie producenta podają w specyfikacjach że Samsung trn ma jasność 550 cd/m2.Jednak nigdzie indziej tego nie potwierdzają opisy na stronach.Dziwne.
Proszę o poradę który z tych modeli jest lepszy? Proszę o treściwe zestawienietych modeli i wasze opinie.
Czytałem u was ze ten samsung komuś zielonkawy się wydawał ;p ale to była jedna osoba :)?
Zastanawia minie kwestia czy moze Bravia Engine albo inne technologie Sony tak czy owak nie sprawiają że ten model jest lepszy pomimo parametrów Samsunga? Co myślicie?
Który z tych TV byłby lepszy do PS3?

P.S Jak to jest z tym dynamicznym współczynnikiem kontrastu oraz tym rzeczywistym?
Zastanawia mnie to gdyż w pierwszej chwili jak zobaczyłem że ten Samsung ma dynamiczny 8000:1 a Sony 5000:1 to pomyślałem ze spora różnica,ale jak sprawdziłem na innym modelu Sony KDL-32D3000 jaki jest odpowiednik dynamicznego 8000:1 to się zdziwiłem.Mianowicie rzeczywisty przy wspomnianym dynamicznym wynosił 1600:1 a dla dynamicznego 5000:1 w modeli KDL-32S2543 wynosił 1500:1.Dlaczego taka mała różnica? Czy to są stałe uniwersalne czy każdy model może mieć inaczej? Posłużyłem się przykładem Sony bo Samsung podaje same dynamiczne współczynniki kontrastu.
Jaka to będzie w efekcie różnica? Chyba róznicę w jasności bardziej byłoby widać, prawda?

Ostatnia edycja:

Grim_Ripper

New member
wielki dzięki za jakąkolwiek poradę....

wielkie dzięki że ktokolwiek mi doradził w wyborze.... liczyłem na przynajmniej jednego sensownego posta a tu zero... super forum.... chyba trzeba być z jakiegos klanu hdtv żwby ktoś Ci pomógł....

kupiłem sobie sony kdl-32v2500 w końcu

grisza_1982

New member
Ja zakupiełm pare miesięcy temu tego saniaka tylko model S2510. Gdyby nie beznadziejna czerń byłbym z niego bardzo zadowolony. Ale ponoć w kązdym telewizoze LCD w tej cenie czerń jest lipna.
Mój Soniak bardzo fajnie współpracuje z komputerem, a i obraz ze słabego sygnału z anteny siatkowej wyglada dużo lepiej niż kiedy widziałem do na półce sklepowiej. Sony jak sam wspomniałeś charakteruje sie dobry wykoniem,, dowodem czego mozebyć to ze u siebie nie mam zadengo złego pixela.
Najlepszym rozwiazeniem bedzie jesli weźmiesz swojego PS3 do sklepu i przetestujesz na ulubionych gierkach obydwa modele.
Choć i to moze okazać sie nie wystarczające, jako ze salony z regóły są dobrze oświetlono co uniemożliwia ocenę poziomu czerni ;)
Pozdrawiam

Do góry