Prośba o pomoc. Telewizor 40-42 cale. Philips 6309 ?

spliter

New member
Witam. Muszę wymienić swój wysłużony sharp 26ad5a na coś większego i pasującego do obecnych czasów. Skłaniam się ku Philips'owi 6309 ale mam pewnie wątpliwości. Myślałem jeszcze o Samsungu 40h6400 ale myślę, że jest trochę przereklamowany. Budżet ograniczony do ok. 2000 zł Zależy mi na dobrej jakości obrazu, kolorach i dźwięku. Internet i smart niewymagany.

Wypełniłem ankietę.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 18m2

2.Jak daleko siedzę od ekranu telewizora ? 2-2,5m

3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-3

4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost

5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać

6.Jak słońce świeci w pokoju ? Od wschodu, po lewej stronie TV do ok 12tej.

7.Jaki masz obecnie telewizor ? Sharp 26ad5e

8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Przede wszystkim dobrą jakość obrazu

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Cyfra Plus, Hdmi

10.Jakie urządzenia ? filmy z USB

11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor*** ? Ok 3g

12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? brak

13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej*** ? Filmy fabularne, dokumentalne, sport

14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Nie

15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile %*** dziennie? Nie

16.Preferencje co do marki ? Brak

17.Preferencje co do wielkości ? 40-42, myślę, że 50 będzie za duży
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Płynność "teatralna", wyblakłe kolory

19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Zdecydowanie wieczór

20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Do ok. 2000 zł

21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Tak, raczej pasywne.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

RHJG

New member
Bez reklam
Witam Samsung 40H6400 moim zdaniem nie jest przereklamowany,jest "ciut" za mały.Może rozważ Panasonica TX-42AS650E lub LG 42LB671V

jacekcy

New member
Sport to matryca z natywnymi 100hz. Za 1.800,00 zł dostaniesz Panasonica 40AS640. Jeszcze pomyśl nad 48 calami. Nic na siłę, ale pewnie musiałbyś zwzwiększyć budżet.

spliter

New member
Ewentualne zwiększenie budżetu (w granicach 2,5 tys) nie będzie stanowiło problemu, jednak pytanie czy z niecałych 2m nie będzie za duże 48 cali ?

RHJG

New member
Bez reklam
Witam skoro zmienił się punkt 2, 20, 21 to proponuje Samsunga UE48H6400 albo Panasonica TX-48AS640E. 48" będzie OK.

jacekcy

New member
Bardzo często gdy kupisz TV, to po paru tygodniach kupiłoby większy. Gdy masz dużo kanałów sd, to nie brałbym większego niż 40-42 cale, bo mnie pikselioza i niedoskonałości w obrazie denerwują, a z 2-2,5 metra na jakości SD będzie to widać na 48 calach. Jednak dobrze przemyśl temat.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam

spliter

New member
Po przeczytaniu trochę na forum skłaniam się ku 40as640. Jednak nie wiem czy nie warto dołożyć 400 zł na 42as650 bo ten pierwszy ma aktywne 3d więc i tak wymagałby dokupienia okularów.

flozbi

New member
Wg mnie nie warto bo jak bedziesz siedział na wprost ekranu to model as640 ma matrycę VA i lepszy kontrast o od matrycy IPS w as650.

spliter

New member
Ale jeśli miałbym dokupić aktywne okulary 3d za ok. 300 zł to wyjdzie prawie na to samo a as650 ma zawsze 2 cale więcej. Czy te modele poza matrycami różnią się czymś ?

Do góry