Prośba o pomoc przy wyborze LCD 32"

basil102

New member
sony czy sharp

Szanowni Użytkownicy Forum,

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zakupu telewizora LCD 32". Momi doradcą do niedawna byli panowie "fachowcy" z Media Markt oraz RTV Euro AGD. Wybór był wtedy dość prosty, ponieważ panowie potwierdzali dobrą decyzję w przypadku jakiegokolwiek modelu, który mi się ( niestety tylko wizualnie ) podobał.
Na szczęście trafiłem na to forum. Teraz mam prośbę do prawdziwych Fachowców o pomoc w stworzeniu "shortlisty" modeli, które później sam chciałbym sprawdzić w salonie u któregoś z Panów. Kieując się podowiedziami uczestników sam wybrałem następujące modele:
1. Sharp LC 32 GA4E
2. Sharp LC 32 P50
3. Philips 32 PF 9976
4. JVC 32 C50 / JVC 32 S60
5. SONY KLV-S32 A10E
Mam w związku z tą lista następujące pytania:
1. Czy warto porywać się na starszy model Sharpa LC 32 GA4E ( b. dobra cena na wyprzedaży )?
2. Czy nad Philipsem warto zastanawiać się w ogóle?
3. Jaka jest różnica między podanymi modelami JVC
4. Czy Pan "Kiki" zna już wyniki testu nowego odbiornika SONY?
5. Czy, poza subiektywnymi odczuciami wizualnymi, droższe, high-endowe modele LOEWE XELOS i SHARP 32 D1 są warte wydania dodatkowych 2000 - 3000 zł ?
6. Co to jest ów tajemniczy "Komponent" i dio czego to służy?
7. Który model Panasonica rozważać ewentualnie.
Dodam, że TV oglądać będę z odległości 3 - 3,5 m, większość stanowić będą DVD, poza tym TV kablowa i być może HDTV z TV Sat ( to dzieki namowom użytkowników forum ).
Wiem, że to sporo pytań ( tym bardziej dziękuję za ewentualne podpowiedzi ), ale to pomoże mi wybrać 2 - 3 modele, na których sam chciałbym coś obejrzeć, wtedy decyzja, mam nadzieję, będzie już łatwa. Własne oczy będą chyba już wtedy najlepszym doradcą.

Dziękuję i pozdrawiam
Rafał

basil102

New member
Plazmy Thomsona

Taka cena obowiązuje w Płn. Polsce ( podział regionalny ), a widziałem m.in. w Elblągu, Gdyni, trzeba zaglądać i sprawdzać. W pozostałych regionach, jesli jest dostępny to o 500 do 1000 zł drożej.

ortax360

New member
Z tego co wiem TO najlepszym wyborem Bedzoe Sharp LC 32 GA4E w tej cenie to absolutna rewelacja nawet sie nie zastanawiaj tylko go łykai .Co do HDTV to jest HDRedy ma wejscie component i DVI . Hd smiga idealnie w pełnym 720p bo 1080i skaluie do swoiei rozdzielczosci. Prawdopodobnie tez go zakupie tylko czekam do jutra . Czekam na wyprzedaz w M1
Pozdrawiam

basil102

New member
Co wybrac?

A ja za namową Pana specjalisty z forum ( "kiki" ) odwiedziłem dzisiaj polecane przez niego salony w Olsztynie...i faktycznie nie zawiodłem się. Pana Marka z Al. Piłsudskiego można słuchać godzinami, wie na ten temat wszystko i potrafi wręcz ubiegać pytania. Na Pstrowskiego zaś, w mig chca podłączać co tylko sie wymyśli i ani się człowiek obejrzy juz na własne gały widzi co od czego jest lepsze, a co nadaje się, żeby tylko powiesic na ścianę, nie włączać i zapraszać znajomych, żeby poszpanować :)))
W wyniku mojej głęboko zakrojonej akcji "wywiadowczej" wybrałem swojego faworyta. Został nim Sharp, ale nie GA4E, tylko 32 P50. Widziałem, powównywałem...absolutnie genialny obraz, kolory, głębia obrazu, itd, itp. Niestety, ORTAX360 obawiam się że, GA4E nie jest najlepszym wyborem, wyglada może ładniej, ale 32 P50 jest o niebo lepszy ( no i złącze HDMI jeśli chcesz obejrzec coś w HDTV, a warto ). W opinii obydwu ekspertów ( a także mojego mniej wprawnego oka ) Sharp może spokojnie rywalizować z JVC 32C50, a kiedy do porównania dołożymy cenę...no cóż, ponoć długo jeszcze Sharp może nie mieć na tej półce konkurencji.
Podsumowując - z całą odpowiedzialnością polecam Sharpa 32 P50 i obydwa salony w Olsztynie !!! Nie kupujcie w ciemno, pojedźcie, porozmawiajcie i zobaczcie na własne oczy...no i koniecznie poproście o jakąś projekcję HDTV..........to po prostu powala na kolana. Nie sądziłem, że robi takie wrażenie, dzisiaj natomiast twierdzę, że mógłbym chyba nawet oglądac program przyrodniczy o rozmanżaniu pantofelka, byle w HDTV.
Dziękuje "Kiki" za rekomendację takich fachowców...żeby tak w każdym sklepie.

Pozdrawiam
Rafał

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dzięki za opinie.
Szkoda ,że Cię nie spotkałem . Bo jeszcze zająłbym Ci kilka godzin.
Będzie testowane wiele nowości .
Poświęcemy każdemy tyle godzin ile potrzeba. Szanujemy kasę każdego klienta.
Zapraszamy.
pozdrawiam

basil102

New member
Witam Kiki !
Powiem szczerze, że nawet liczyłem, że w któryms ze sklepów Cię spotkam, Pana Marka namierzyłem stosunkowo łatwo :)))
Napisz prosze ( na priv, albo rafal.markowicz@deltom.com.pl ), gdzie Cie można w Olsztynie zastać, bo chętnie jeszcze kilku rzeczy bym sie przed zakupem dowiedział ( szczególnie, że dzisiaj znaowu ktoś mi namieszał we łbie ). Ja jestem w Olsztynie raz w miesiącu, więc nie byłoby problemu podjechać.

Pozdrawiam
Rafał

ciawa

New member
Pytańko do KIKI.
Czy znasz i ewentualnie możesz polecić jakis punkt w Krakowie, w którym będę mógł dokonać prób i otrzymam przy tym wsparcie fachowej obsługi?
Interesują mnie LCD 32 calowe.
Będę wdzięczny za odpowiedź.

ortax360

New member
Witam
Do basil102.
Jezeli kupiłe sHARPA 32P50 a miałes do wyboru SHARPA 32GA4E/3E
to popełniłes wieli bład !!!!!!!!!!!!. Sam miałem P50 i szybiutko go sprzedałem jest ok ale w swoiei klasie cenowei .Natomiast SHARP 32GA4E/3 to odpowiednik seri GD1 ALE BEZ TUNERA CYFROWEGO !!. No ale moze uległes namowom sprzedawcy ,szkoda bo miabys naprawde swietny LCD .

ortax360

New member
do basil102
(obawiam się że, GA4E nie jest najlepszym wyborem, wyglada może ładniej, ale 32 P50 jest o niebo lepszy ( no i złącze HDMI jeśli chcesz obejrzec coś w HDTV, a warto ). W opinii obydwu ekspertów)
OJ oj naopowiadali ci strasznych bredni ah ci sprzedawcy !!
To własnie ga4e/3e jest HD READY(component i dvi) a nie 32p50 (potrawi wyswietlic hd i tyle ale do jakosci 32ga4/3e bardzo mu daleko nie ten panel i elektronika))wystarczy ze wejdsziesz na strone sharpa i tam jest wszysko wyjasnione. Az krew mnie zalewa jak mozna polecac cos co jest gorsze od czegos co jest o wielllllle lepsze ) . za cene 4999 to absolutna OKAZJA ludzie płacili po 3000euro zebymiec w domu 32ga4e.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
w poniedzialek wchodzą najnowsze Sharpy 32 GD7
ciekawe jak wypadna.
Ocena na targach w Berlinie - super. Mają byc kontynuacja współpracy z firmą Loewe.
pozdrawiam

basil102

New member
Ortax360, dzięki serdeczne za wszystkie porady. Zauważyłem, że byłeś niezadowolony z Sharpa 32L LC P50. Telewizora jeszcze nie kupiłem :))) Ja potraktowałem porady fachowców z tej strony do stworzenia "shortlisty" produktów, którymi jestem bardzo mocno zainteresowany ( trudno bowiem porównać ze sobą ze 40 modeli LCD i plasm ). Zgodnie jednak z zaleceniami pewnych osób z tego forum wybrałem się do specjalistycznego sklepu ( a nawet dwóch ), w których , jeśli poprosić, podłączą dla Ciebie i porównają wszystkie dostępne modele LCD i plasm. No i powiem sczerze ( i przede wszystkim obiektywnie ), że P50 jednak robi wrażenie. Co prawda nie widziałem go obok GA4E ( bo, jako nieprodukowany już, był niedostępny ), ale stał w rzędzie z kilkoma innymi, dobrymi LCD i ...to naprawdę dobry produkt. I nie jest wcale tak, że dobry jedynie w swojej klasie cenowej. Ja ciągle jestem w stanie wydać więcej niż kwota, któtrą on kosztuje, a jednak większość doradców powiedziała, że będzie to najlepszy wybór. Dodam, że ogladałem taki sam obraz na każdym LCD, pochodzący z tunera HDTV i pomimo pozornie mniejszej rozdzielczości Sharpa w porównaniou z całą konkurencją obraz był absolutnie rewelacyjny. Jednakże tak jak powiedziałem, porady traktuję jako narzędzie do stworzenia listy do porównainia na własne oczy ( być może okażę się kompletnym abnegatem i najbardziej spodoba mi się obraz z LG lub nie przymierzając innego Elemisa ). Z 4 czy 5 modeli wybiorę 2, które zamówię do testowania w domu i tym samym sposobem będę wiedział, że wybrałem najlepiej. W końcu, gdyby któryś z produkowanych LCD był OBIEKTYWNIE najlepszy, konkurencja mogłaby sobie dać spokój z produkcją a sklepy ze sprzedażą :)))

Jeszcze raz dzięki za porady...
Kiki, niedługo przybywam testooooooowaaaaaaać :)))

Rafał

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dziś przybylo do testow kilka różnych LCD i plazm . Niestety przez kilka godzin testowania - nie ktorych nie udalo się nawet podlączy - mimo kilku godzin testow.
Podołalismy czterem sztukom. SONY , Sharp, JVC, Panasonic.
Jutro duzo pracy.
Zapraszam zawsze - kazda osoba dodatkowo to więcej obiektywności . Nawet gdyby nie było zgodności.
Zapraszam
pozdrawiam

Do góry