Prośba o opinię: LG 42LV5500 / SONY 40EX520 / samsung ue40d5500

dentist86

New member
Witam forumowiczów!

Od kilku tygodni poszukuję dla siebie telewizora LCD z podświetleniem LED.
Zależy mi na dobrej jakości obrazu, możliwościach multimedialnych i smukłym wyglądzie samego TV.
Wykorzystywany będzie do TV UPC, PS3 i komputera. Plasmy nie chce. 3D również mnie nie kręci.
Cena w okolicach 2500 zł, 40", full hd, min 100 Hz.

Z dużej ilości ofert na rynku wyodrębniłem 3 propozycje:

LG 42LV5500
SONY 40EX520
SAMSUNG ue40d5500

Z tego co widziałem w sklepie przyznam że bardzo dobrze wygląda obraz w SONY'm. Niestety, z forum wyczytałem że nie jest to godny następca 40ex500 m.in. ze względu na 50 Hz.
W sklepie nie widziałem jakieś dużej różnicy w obrazie pomiędzy TV z 100Hz.

Samsung z kolei jest bardzo fajny pod względem możliwości multimedialnych choć z tego co się dowiedziałem 100 Hz CMR to też jakieś oszustwo i tak naprawdę ma około 50 Hz.
Poza tym obraz w tym samsungu był jakiś "zbyt ostry", męczący wzrok a kolory cukierkowe.

Przyznam szczerze że LG stał się moim faworytem. Matowa matryca, 120 Hz, możliwości multimedialne oraz 42'' a w dodatku w media markt mają bardzo korzystną ofertę za 2299 zł (taniej niż w sklepach internetowych) co również jest niewątpliwym plusem.
Czytałem kilka testów. Ma trochę gorszą czerń i kontrast od Sony 40EX520 ale poza tym same plusy.

Bardzo proszę o opinię doświadczonych forumowiczów. Wiem niestety że w tym przedziale cenowym ideału nie znajdę, ale chciałbym wybrać coś najkorzystniejszego. :roll:

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za wszystkie uwagi.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Samsung wymaga kalibracji obrazu .
Ja byłbym za 40 le 630 Sharpa , a z Twoich za 40D5500 Samsunga.

dentist86

New member
Dziękuje bardzo za opinię.

Zdecydowałem się w końcu na LG i po tygodniu użytkowania jestem bardzo zadowolony.
42", 120 Hz, naturalne kolory i cena przeważyły.
Dla niewymagającego użytkownika uważam że świetna oferta (2300 ZŁ w media markt).

Sprawdzałem już INTERNET TV i działa świetnie - nie mam potrzeby podłączać już Apple TV (wypożyczalnia filmów jak i bezprzewodowy dostęp do materiałów na komputerze).
Pomijam już serwis IPLA z którego już obejrzałem 2 filmy :).
Po podłączeniu SONY PS3 (tryb GRA) nie zauważyłem INPUT LAG'a który przeszkadzałby mi w grze.

Do minusów zaliczę słabe głośniki( ale to chyba problem wszystkich, cienkich TV), kiepską obsługę wbudowanej przeglądarki internetowej oraz brak możliwości nagrywania na dysk twardy. Uważam również że brak dodatkowego pilota oraz adapteru WIFI w zestawie jest zagraniem nie fair ze strony LG (w USA wszystko w cenie).

Do góry