Projektory dużej mocy

andrzejlisek

New member
Dzisiaj w Poznaniu było widowisko związane z 90-leciem Powstania Wielkopolskiego.

Tam były wykorzystane projektory do wyświetlania obrazu. Te urządzenia były bardzo dużych gabarytów, odległość do ekranu kilkadziesiąt metrów, a wysokość ekranu ok. 10 metrów (trochę więcej, niż 3 kondygnacje budynku).

Najdroższy projektor na Allegro kosztuje 15-20 tysięcy złotych, a wcale nie przypomina sprzętu, o którym piszę, tylko trochę lepsze projektory do prezentacji i kina domowego.

Wydaje mi się, że w pomieszczeniu taki projektor miałby potężną moc, możnaby prowadzić prezentację także w ciągu dnia latem, bez rolet w pomieszczeniu.

Szukam zatem odpowiedzi na następujące pytania:
- Jaki będzie pobór mocy?
- Ile ANSI Lumenów?
- Czy takie coś da się kupić? Jeżeli tak, to za jakie pieniądze i gdzie?
- Czy tu będzie lampa rtęciowa UHP, jak w każdym innym projektorze, czy ksenon
- Czy taki sprzęt ma jakąś nazwę, kategorię, określenie? Bo nie wiem, jak szukać, gdyby co.

O ile pamiętam, ktoś na tym forum szukał projektora do prezentacji również w naslonecznionych pomieszczeniach. Jakby miał pieniądze, to taki sprzęt pewnie by sprostał takiemu zadaniu w takich warunkach bez problemu.

Załączam zdjęcia tych projektorów i ekranów. Jakby co, jestem w stanie dostarczyć te same zdjęcia w większej rozdzielczości, ale i plik będzie wtedy większy.

Attachments

• Projektory_i_ekrany.zip
    273,6 KB · Wyś: 176

tomek67

New member
Najpierw się dopytaj okulisty czy oczy wytrzymają obraz tej jasności,
myślę, że na ekranie domowej wielkości mogłaby ona być wręcz szkodliwa
przy zastosowaniu takiej "zabawki".
A tak poważnie jeśli koniecznie chcesz oglądać obraz z projektora przy świetle
to poszukaj raczej odpowiedniego ekranu.
U nas w Polsce dominują tradycyjne ekrany Matt White lub szare,
ale na świecie jest sporo innych materiałów
o innych charakterystykach.
W jakiejś gazecie czytałem, że niektóre powierzchnie
bardzo poprawiają jakość.
Aczkolwiek mimo wszystko im ciemniejsze pomieszczenie tym lepsza jakość.

Ostatnia edycja:

andrzejlisek

New member
tomek67 napisał:
Najpierw się dopytaj okulisty czy oczy wytrzymają obraz tej jasności,
myślę, że na ekranie domowej wielkości mogłaby ona być wręcz szkodliwa
przy zastosowaniu takiej "zabawki".

Słyszałem, że najmocniejsze "małe" projektory osiągają ok. 6000 lumenów. A tutaj, jasności jakiego rzędu można sie spodziewać?

Może takie rzutniki wykorzystuje się w publicznych kinach? Nie orientuję się, ale wydaje mi się, że klisze światłoczułe to przeżytek, bo wkracza technika cyfrowa i wykorzystanie płytki, czy dysku jest znacznie wygodniejsze i bardziej niezawodne.

tomek67 napisał:
A tak poważnie jeśli koniecznie chcesz oglądać obraz z projektora przy świetle
to poszukaj raczej odpowiedniego ekranu.
U nas w Polsce dominują tradycyjne ekrany Matt White lub szare,
ale na świecie jest sporo innych materiałów
o innych charakterystykach.

Na widowisku, jako ekrany zastosowano arkusze tkaniny, w ciągu dnia przez ekrany było widać okna budynków, na których były założone. Domyślam się że materiał wchłania i przepuszcza dużo światła, a do oglądania liczy sie to światło, które się odbija i dociera do oczu widza.

Wobec tego, domyślam się, że im bielszy ekran (więcej światła odbija), tym jest lepszy, bo więcej światła z projektora jest wykorzystane, więc słabszy projektor i dobry ekran pewnie da to, co mocny projektor i białe prześcieradło. Nie wiem, czy tak jest, ale tak przypuszczam.

Ekran biały, jak najbardziej, ma rację bytu. Ale nie rozumiem, gdzie lepiej zastosować szary ekran. Szary ekran to więcej straconego światła i wtedy jest potrzebny mocniejszy projektor.

tomek67 napisał:
W jakiejś gazecie czytałem, że niektóre powierzchnie
bardzo poprawiają jakość.

Jasność, to się zgodzę, bo to zależy, ile światła materiał odbija, a ile wchłania. Ale jakość? Może to prawda, ale trudno mi zrozumieć, jak.

tomek67 napisał:
Aczkolwiek mimo wszystko im ciemniejsze pomieszczenie tym lepsza jakość.

Z tym się w pełni zgadzam.

ludwickik

Member
To są specjalne, profesjonalne projektory sceniczne.

Mają bardzo dużą jasnoś 6000-10000 ANSI i dośc przeciętny kontrast.

Dodatkowo nie mają wysokich rozdzielczosci - full HD nie występuje.

No i kosztują od kilkudziesięciu tysęcy Euro w górę.

Są także projektory o podobnej jasności z rozdzielczością 2k lub 4k (ale nie te na Twoich zdjęciach). Ich cena podchodzi pod milion złotych za sztukę.

Chyba nie myślisz o instalacji kina domowygo z takim typowo profesjonalnym sprzętem. W domu to sie to na pewno nie sprawdzi.

andrzejlisek

New member
ludwickik napisał:
To są specjalne, profesjonalne projektory sceniczne.

Mają bardzo dużą jasnoś 6000-10000 ANSI i dośc przeciętny kontrast.

Dodatkowo nie mają wysokich rozdzielczosci - full HD nie występuje.

No i kosztują od kilkudziesięciu tysęcy Euro w górę.

Są także projektory o podobnej jasności z rozdzielczością 2k lub 4k (ale nie te na Twoich zdjęciach). Ich cena podchodzi pod milion złotych za sztukę.

Chyba nie myślisz o instalacji kina domowygo z takim typowo profesjonalnym sprzętem. W domu to sie to na pewno nie sprawdzi.
Pytam się bardziej z ciekawości, nie zamierzam instalować kina domowego, szczególnie z takim sprzętem.

Na podstawie tego, co napisałeś, projektor BenQ SP920 (w Komputroniku) podchodziłby do takich zastosowań. Możnaby wziąć dwa, ustawić blisko siebie, a obrazy (przesunięcie osi optycznej i keystone) tak zgrać, żeby nachodziły jeden na drugi. Czy takie coś da taki sam skutek, jak jeden profesjonalny projektor sceniczny, a za mniejsze pieniądze?

Meloman69

New member
Bez reklam
Nie rozumiem co chcesz osiągnąć idąć tym śladem?
Jeżeli zależy Ci na oglądaniu "przy zapalonym świetle" kup jakiegoś płaszczaka.
Jeżeli zachodzi Ci na jakości obrazu, dużo taniej będzie kosztować inwestycja w wysokiej klasy model projektora, dedykowany tylko do KD.
Jeżeli zależy Ci na dużej przekątnej ekranu, to oczywiście jasność projektora ma tutaj kapitalne znaczenie. Problem - jak przy dużej jasności zachować przyzwoity kontrast. Na pewno nie zrobi tego żaden projektor do prezentacji.

Ostatnia edycja:

andrzejlisek

New member
Przez przypadek oglądałem Rozmowy w toku na TVN.

Czy jest możliwe, że obraz mapy jest wyświetlony właśnie za pomocą projektora bardzo dużej jasności, 10000lm, taki, o jakich jest ten temat, ustawionego za ekranem (poza studiem) uzyskując tylną projekcję?

Attachments

• zzz.JPEG
    zzz.JPEG
    22 KB · Wyś: 652
Ostatnia edycja:

Apacer

New member
W tym programie jak i w programach pogodowych itp Wykorzystują zielone tło (zielona tkanina) Następnie program w kompie nakłada obraz na zielone tło i całość idzie na antene.

andrzejlisek

New member
Apacer napisał:
W tym programie jak i w programach pogodowych itp Wykorzystują zielone tło (zielona tkanina) Następnie program w kompie nakłada obraz na zielone tło i całość idzie na antene.

Na pewno? W takich programach jak prognoza pogody i Uwaga, to jak najbardziej, prezenter jest na tle zielonej lub niebieskiej ściany (otrzymujemy tzw. wirtualne studio), ale w Rozmowach w toku wydaje mi się, że rzeczywiście jest obraz z projektora z trzech powodów:
- Jak ekran jest filmowany pod dużym kątem z boku, to obraz jest ciemniejszy, podobnie, jak w telewizorach z tylną projekcją. Gdyby to był obraz nakładany komputerowo, to by tego nie było.
- Kamera często się przemieszcza, więc jeżeli powierzchnia na ścianie byłaby zielona, a obraz nakładany przez kluczowanie, to trudno byłoby zgrać ruchy kamery i transformacje obrazu.
- Do studia przychodzą różni ludzie. Co by to było, jakby przyszedł ktoś ubrany na zielono?

Do góry