projektor - wątpliwości

jona

New member
Witam, pewnie jak większość tutaj pytających o te sprawy jestem zupełnie zielony, trochę poczytałem forum, pooglądałem testy, trochę się dowiedziałem. Nie zmienia to faktu, że dalej zbyt wiele nie wiem. I tak interesuje mnie jakiś w miarę ogarnięty projektor w cenie 1500-1700 max. na droższy i lepszy na razie mnie nie stać z racji wieku, zarobków itp. Przeznaczenie to filmy puszczanie wieczorami, może jakiś meczyk. Dostane coś ogarniętego w tej cenie, w miare dobrej rozdzielczości? Skłaniam się ku LCD, DLP trochę mnie odstrasza z tą tęczą, o której tutaj niektórzy piszą. Obraz rzucałbym z laptopa 16:9. Jakąś markę powinienem omijać?

czy tą tęczą w ogóle powinienem się przejmować?

znalazłem dwa, wydają się nawet nawet

Epson EB-X72
Acer P1100 / Acer P1200

z góry dziękuję za pomoc !

Ostatnia edycja:

jmacc

New member
Moim zdaniem dorzuc te 600 zl i zakup benq w600. Jest to chyba najtanszy(teraz kosztuje 2299 w eruo agd) projektor z rozdzielczoscia hdready. Te ktore wymieniles to raczej sa projektory doprezentacji(4:9). Benq do filmow jest jak znalazl. Sam posiadam i jestem zadowolony. Poniewaz jest dosyc jasny spokojnie uzywam go nawet w dzien przy zasllnietych zaluzjach.
Ja tez naczytalem sie o efekcie tenczy i troche sie balem ale w zasadzie go nie dostrzegam. Obejrzalem ostatnio sin city bez zadnego problemu ;)(podobno to najlepszy film do testu na tencze).

edi7777

Member
Też miałem podobny dylemat z tym że chciałem projektor co najmniej HDReady - brałem pod uwagę benq w600, a z LCD Epsona tw-700 ale potem zobaczyłem jakie rozmiary mają projektory LCD i zostałem przy DLP. W końcu padło na okazyjnego Benq MP735 za 1100zł z przebiegiem 400h. Projektor bardzo jasny dzięki czemu nawet eco można oglądać w dzień. Ma stałą rozdzielczość 1280x800 czyli więcej niż HD Ready i proporcje 16:10. Filmy ogląda się na nim super, to samo granie i inne takie. Tęcza to efekt który próbuję zauważyć ale jeszcze mi się nie udało;) Czyli podsumowując jestem bardzo zadowolony z wyboru. Taka jeszcze jedna rada - jeśli chcesz używać projektora to naprawdę trzeba zobaczyć różnicę jaką robi wyświetlanie obrazu na w miarę porządnym ekranie - jak dla mnie np. w porównaniu z białą ścianą to tak jakieś 10x na korzyść ekranu. To tak jak patrzeć na stary monitor CRT, a nowy full-LED.

pa3

New member
Bez reklam
jona, w okolicach do 2k zł można znaleźć z drugiej ręki projektor HD Ready, rzutniki prezentacyjne raczej sobie odpuść - nie są przeznaczone do KD

edi7777

Member
Ja też tak myślałem ale poczytałem trochę i jako że sam używam projektora nie tylko do filmów ale także czasem do telewizji/gier i nie przy pełnym zaciemnieniu pokoju (wręcz czasem przy włączonej jakiejś lampie stojącej) to kupiłem tzw. projektor uniwersalny.

Sam uważam że różnica w obrazie jest niewielka, a właściwie nie dostrzegalna pomiędzy projektorami np. Benq w600 (jasność 2600/ kontrast 3000) a moim MP735 (3000/2800) inna sprawa że ten uniwersalny MP735 jest normalnie ok 600zł droższy od W600.

Co innego jak się planuje zakup full HD za kilkanaście tyś. do kina domowego wyłącznie do filmów na BR.

Myślę, że autor powinien przedstawić warunki w jakich będzie się odbywać projekcja bo kierowanie się poradami mającymi na celu uzyskanie prawdziwego kina w domu nie ma tu sensu. Nie ten przedział cenowy i pewnie też inne oczekiwania.

PS. Projektory prezentacyjne też radzę sobie odpuścić - raczej coś spośród projektorów kina domowego lub uniwersalnych.

Ostatnia edycja:

jona

New member
Wydatek >2000 na razie odpada. : ) Tak jak pisałem w pierwszym poście, nie ma to być jakieś super kino domowe. W sumie mam na oku jeszcze dwa. Benq mp515 lub benq mp622c, oba z około 1k. Niby ten mp515 ma lepsze dane tech. ale ten drugi mogę sprawdzić. Warte uwagi?

maciuf_2004

New member
Przy wielkości obrazu jaki daje projektor rozdzielczość naprawdę robi różnicę. Poszukaj czegoś z HD ready w cenie jaka Cię interesuje. Może znajdziesz coś używanego. Mam benq w600 i jeśli chodzi o tęczę w DLP - czasem widzę, głównie na napisach do filmów, ale śmieszne jest robienie z tego problemu.
Odpuszczę genialne rady typu dołóż 500zł i kup benq w600, bo skoro podajesz budżet to znaczy, że takim dysponujesz:) Dodatkowo weź pod uwagę to, że będziesz potrzebował najprawdopodobniej kupić długie kable, jakiś uchwyt/ półkę, a to też trochę kosztuje, a o ekranie nawet nie wspominam.
Generalnie: Tego chyba w innych postach nie znajdziesz, a myślę, że to święta prawda: Fajnie ogląda się filmy na starym złomie i zawsze projektor to coś ponad telewizor. Technologia stoi na wysokim poziomie i myślę, że każdy nowy projektor sensownej marki będzie dawał świetny efekt. Myślę, że kupując nowy sprzęt na tych 1200-1500zł będziesz bardzo zadowolony. To może się zmienić dopiero jak zobaczysz u kogoś efekty ze sprzętu za parę tysięcy, a że to nie jest częste, to pewnie Cię nie spotka;)
Pamiętaj o formacie 16:9/16:10. Myślę, że warto też zwrócić uwagę na to żeby było HDMI. Zanim postanowiłem zainwestować trochę więcej rozważałem vivitek d510, możesz mu się przyjrzeć. Powodzenia

Ostatnia edycja:

tu_tek

New member
pochwal się kolego, gdzie kupowałeś i jeśli możesz, ile dałeś. Oglądasz na ścianie, czy na ekranie? Sam przymierzam się do tego projektora.

jona

New member
2300 zł rtv euro agd, poprzez sklep internetowy. Miałem kupic jakiś inny używany ale doszedłem do wniosku, że nie warto ryzykować dla małej ilości godzin wyświetlonych, bałem się, że po paru godzinach pójdzie mi lampa :p Avatar w HD wygląda syto, jest wielka różnica między normalnymi filmami wyświetlanymi na projektorze a tymi w hd. Na razie puszczam, o zgrozo na ścianę, kolorową !, bez żadnej specjalistycznej farby, która nie jest matowa ani nic (dlatego widzę pewnie małą różnice z kolorami obrazu pomiędzy lapkiem a projektorem), poprzez najtańszy kabel vga który dostałem w pudełku z projektorem ale i tak wygląda to dobrze a jak się ma dosyć dobre nagłośnienie jest super :D

Btw. trochę nie ogarniam trybu eco. Nigdzie nie ma napisane jak go włączyć ale to pewnie przez moje nieogarnięcie, bo nawet dobrze nie przyjrzałem się ustawieniom.

Jak już troche to urządzę to może dam zdjęcia, jak aparat ogarnie.

Ostatnia edycja:

Beno_B

New member
Witaj Jona, w ustawieniach lampy są dwa tryby: normalny i ekonomiczny. jak wybierzesz ten drugi, szum wiatraków spadnie o połowę. Nie trzeba grzebać w instrukcji (choć zawsze warto ;)) bo łatwo to znajdziesz w menu ekranowym. Zazdroszczę Ci, że nie widzisz tęczy! Ja też jej nie widziałem - do momentu, aż zobaczyłem ją po raz pierwszy i kapnąłem o co z tą tęczą chodzi. Teraz widzę ją na okrągło, czasem nawet, jak mrugnę oczami, o wodzeniu wzrokiem po kontrastowych scenach nie mówiąc. Jak wytłumaczyłem efekt tęczy pozostałym domownikom, też już ją widzą. Tak, że przypadkiem nie szukaj tęczy i ciesz się obrazem bez "neonowych fajerwerków" ;)
Pozdrawiam
Beno_B

Do góry