Projektor w sypialni - umiejscowienie Benq TH685

Arude

New member
Cześć, zdecydowałem się kupić Benq TH685P jako projektor do oglądania filmów przed snem w sypialni. Jednak po przekopaniu dokumentacji oraz forum mam wątpliwości odnośnie tego gdzie i jak go zainstalować

O pomieszczeniu:

Pokój ma wymiary 385cm X 530cm i 270cm wysokości. Obraz będzie wyświetlany na ścianie 530cm X 270cm z odległości 385cm (dokładnie to 350cm do soczewki projektora)

To na czym mi zależy to by dolna krawędź obrazu była 100-110cm od podłogi - jednak już wg kalkulatora Benq okazuje się że przy takim założeniu obraz nie zmieści się na ścianie i będzie zachodzić na sufit. Czy obraz da się jakoś "zmniejszyć"?

2024-11-10_212504.jpg

Kolejna kwestia to samo miejsce instalacji projektora.

1 - Pierwotnie i nadal najchętniej chciałbym by był on umiejscowiony na półce nad łóżkiem (jak na renderze) - jednak okazuje się, że to chyba nie będzie możliwe ze względu na ograniczenia w działaniu projektora - tj. projektor nie może być "na środku" wyświetlanego obrazu (no chyba że może?).

2 - Drugą opcją jest położenie go na dolnej półce - jednak to może być trochę niewygodne bo będę musiał uważać by przypadkiem żadna poduszka go nie zasłoniła, a dodatkowo dojdzie hałas wentylatora tuż/nad/obok/przy głowie co jest raczej średnio przyjemne.

3 - Trzecią i chyba jedyną moją opcją jest dorobienie wąskiej półki pod samym sufitem (choć bardzo bym tego nie chciał) i położenie tam projektora "do góry nogami".

2024-11-10_212505.jpg

I tu moje pytanie/prośba do Was - da się jakoś uniknąć opcji z półką pod sufitem (3) albo projektorem nad głową (2). Jest może jakiś projektor o podobnej jakości i przede wszystkim cenie do Benq TH685P który mógłby być na środkowej półce? A może ma ktoś jakiś inny pomysł?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Arude

New member
Nie prościej , praktyczniej powiesić TV 65-85 cali ?
Projektor i tak muszę kupić bo mi czasami potrzebny do pracy, a chciałem też mieć coś przenośnego na zimę do trenażera więc generalnie kolejny TV odpada (szczególnie że za 3000 to raczej nic dużego nie dostanę).

Pytanie tylko nadal gdzie ten projektor umiejscowić.

Do góry