nakielskias
New member
a jaki kabel do tv?
To wszystko zależy z jakiej tv. Znam projektory, które mają nawet wejście antenowe.a jaki kabel do tv?
Witam,
Chciał bym mieć tylko takie problemy jak wybór odpowiedniego sprzętu AV ale są też inne dlatego też po przedczytaniu kilkudziesięciu postów, testów i opini jak również testach sprzętu zaproponowanego przez sprzedawców w salonie( nie jednym) jestem głupszy niż przed decyzją że chce mieć własne kino domowe oparte na projektorze i czas zakończyć temat i zająć się innymi problemami niestety mniej przyjemnymi .
Jednak żeby zakończyć temat potrzebuje waszej pomocy i ostatkami sił proszę was o pomoc w wyborze najlepszego sprzętu.
odległość od ekranu 4,5m
wysokość pokoju 260
max.szerokość ekranu zramką 240-250 cm
Sygnał sporadycznie N
PS3 gry filmy itd.
sprzęt podłączony do amplitunera
Testowałem
- Optoma HD 300X Cena 4150 zł
- Epson EH-TW5900 Cena 4450 zł
Proponowane mi ekrany elektryczne:
- Optika Electric 240x135
- Taga Harmony Karbonada KR 2 203x114
Cena 1540 zł
- Kauber White Label 220x124 + czarny pas + ramka
Jest to ekran wykonywany na zamóienie, dlatego możemy dobrać najbardziej odpowiednią wielkość, czarną ramkę oraz górny margines. Dobrej klasy ekran
Cena ekranu dobranego odpowiednio do potrzeb : 2450 zł
Akcesoria:
Uchwyt do projektor 180 zł
Kabel Hdmi 15m od 190 zł
Usługa montażu 850 zł netto!!
Roździelacz sygnału hdmi 290 zł
Testowałem
- Optoma HD 300X Cena 4150 zł
- Epson EH-TW5900 Cena 4450 zł
- Epson lcd już nie pamiętam jaki
Zdecydowanie najlepiej wypadła Optoma jednak pytanie brzmi czy w tej cenie nie dostane lepiej świecącego projektora full HD bez 3D które niekoniecznie mnie interesuje. I jaki ekran wybrać czy dopłaćić 1000zł i zrobić na zamówienie ? warto ? Bo i tak robią się z tego gigantyczne koszty.
POMOCYYYY !!!!!!
Jesli taki taniutki kabelek idzie na zewnatrz to można sie bawić w wymianę gdyby coś uległo uszkodzeniu..... ale gdy kabel idzie gdzieś w scianach i jest narazony na uszkodzenia mechaniczne to raczej nalezy inwestować w lepszy kabel, który ma dużo lepsze ekranowanie i dużo bardziej jest wytrzymały mechanicznie.... ja mam lindy 41406 podwójnie ekranowany i jego srednica to 10mm... nie był bym zadowolony gdybym musiał pruć sciane bo pożałowałem na kabelek kilka stówek... oczywiście duzo tez zależy jakiego proja posiadamy... te droższe są bardziej wybredne co do przesyłu.... znajomy ma jakiegoś taniego benka i u niego tani kabelek smiga bez problemu, przy moim sony nawet nie chciał zagadac, a z lindy nawiazał dialog od razu....Nie wiem skąd macie pomysły żeby kupować kable po kilkaset złotych skoro HDMI wykorzystuje przekaz cyfrowy a nie analogowy więc jakość przewodu ma tu nie wiele do rzeczy, jedynie co można to dokupić wzmacniacz sygnału do kabli od 10m wzwyż za parę złotych, zresztą polecam lekturę i testy
Wszystkie kable HDMI są takie same? Dowiedz się dlaczego nie warto przepłacać - Kino Full HD
Korytka kablowe, maskownice chyba max 2metry, ja się z innymi nie spotkałem.Hej, moglibyście podpowiedzieć jakich maskownic do kabli używacie? Przeglądam już od jakiegoś czasu allegro/castorame/ikee i tam są głównie krótkie maskownice (około 50cm) do zakrycia kabli od tv, a mi chodzi o zamaskowanie kabla zasilającego i hdmi od projektora zamontowanego pod sufitem do podłogi, czyli około 2,5m. Dzięki!