Projektor pod sufit, klasy Epson TW3200

krysss1981

New member
Witam,

chcę podwiesić projektor pod sufit.
Wcześniej myślałem o Epson TW 3200 ale niestety słabo on się chyba nadaje do podwieszania, bo
1. Rzuca obraz centralnie (w moim przypadku musiałbym korzystać z maksymalnych zakresów lens shift, co mogłoby? wpłynąć na jakość obrazu)
2. W związku z zakresem lens shift, chyba nie osiągnąłbym dolnej krawędzi ekranu na planowanym poziomie 70cm od podłogi
3. Grzeje się bardziej a co za tym idzie jest głośniejszy

Moja odległość widza od ekranu - 3 - 3,5 m

Czy możecie w takim razie polecić jakiś inny projektor tej klasy, który przemyślany byłby pod kątem podwieszania do sufitu?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Witam,

chcę podwiesić projektor pod sufit.
Wcześniej myślałem o Epson TW 3200 ale niestety słabo on się chyba nadaje do podwieszania, bo
1. Rzuca obraz centralnie (w moim przypadku musiałbym korzystać z maksymalnych zakresów lens shift, co mogłoby? wpłynąć na jakość obrazu)
2. W związku z zakresem lens shift, chyba nie osiągnąłbym dolnej krawędzi ekranu na planowanym poziomie 70cm od podłogi
3. Grzeje się bardziej a co za tym idzie jest głośniejszy

Moja odległość widza od ekranu - 3 - 3,5 m

Czy możecie w takim razie polecić jakiś inny projektor tej klasy, który przemyślany byłby pod kątem podwieszania do sufitu?

Spokojnie mozesz wieszac. U mnie wisi wolno pod sufitem, (nie zabudowany - bo wtedy to pewnie i by sie grzał), dodatkowo celowo na jak najkrotszym uchwycie (EPC 6545), bo zakres Lens Shift w doł o 96%, wiec spokojnie.

http://postimage.org/image/l54mkmenp/

http://postimage.org/image/yj564ee7n/

Ostatnia edycja:

krysss1981

New member
Czyli dolną krawędź ekranu będziesz miał na wysokości ok 1 metra? Nie boisz się o utratę jakości przy takim maksymalnym lens shift? Jakie masz odległości od ekranu - widzów oraz samego projektora?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
O jakiej utracie jakosci piszesz? Zabawa Lens Shiftem właśnie ma to do siebie, ze mozesz bezkarnie wywijac obiektywem na lewo, prawo, w dół i w góre. Trzeba zrobić z tego uzytek, a nie wyswietlac obraz centralnie. Prawdopodobnie pomyliłeś Key Stone z Lens Shiftem. Na Key Stone owszem masz utrate jakosci i to sporą, na Lenshift nie bo to czysta optyka. Ekran od obiektywu ok. 3,5-4.0 m (w tej chwili nie jestem w stanie zmierzyc), oko ok. 3 m. Ekran ok. 100 cali (nie pamietam) Wysokosc dolnej krawedzi faktycznie jest na ok. 1 m (moze ok. 1,2 - nie wiem), ale to nie był w cale maksymalny zakres wychylenia obiektywu.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

krysss1981

New member
Dzięki za odpowiedź. Oczywiście nie oczekiwałem dokładnych wymiarów.
Okazuje się, że moje odległości będą dokładnie takie same.
Boję się jednak, że ten metr od podłogi do górnej krawędzi ekranu to będzie za dużo. Siedząc na kanapie będzie chyba trzeba zadzierać głowę do góry?
A propos maksymalnych ustawień lens shift - swoją opinię oparłem na jednym z review znalezionym w sieci (nie mogę tego ponownie znaleźć). Facet pisał tam, że przy maksymalnych ustawieniach lens shift - pojawiają się jakieś problemy z obrazem. Nie pomyliłem tego z key stone.
Czy 100'' w odległości tych 3 metrów jest OK?

Pozdrawiam

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Jest jaknajbardzij OK i to w cale nie jest maksymalne wychylenie Lens Shiftu. Powiem Ci, ze ta dolna krawedz na wysokosci 1 mnie tylko nie powoduje zadzierania glowy do gory, ale wlanie powoduje naturalne ulozenie glowy, fizjologicne ulozenie kregoslupa, szczegolnie w miejscu kregow szyjnych. Problem w tym, ze wiekszoc mysli iz jesli ustawimy wzrok rownolegle do podlogi i wzgledem tego bedziemy patrzec na srodek ekranu to glowa bedzie tworzyc kat mniej niz 90 stopni wzgledem kregoslupa, to w wiekszosci gwarantuje bole (predzej czy pozniej). Opisywalem to wielokrotnie. Zrob test na slepo. Usiac wygodnie na kanapie, zamknij oczy, poruszaj glowa w gore i w dol, tak bys troche zapomnial, jakie bylo polozenie glowy przed zamknieciem oczu, nastepnie ustaw glowe tak, jak bedzie Ci najwygodniej podczas ogladania i dopiero otworz oczy i sprawdz w jaki punkt wcelowal Twoj wzrok. W wiekszosci przypadkow jest nieco wyzej niz zakladny - tu odzywa sie naturalne ulozenie glowy.
A poza tym pamietaj, by zostawic miejsce na sprzety i central, chyba,ze masz to juz jakos zroganizowane.

Ostatnia edycja:

krysss1981

New member
Dzięki serdecznie za odpowiedzi.
Potestowałem sobie to ustawienie głowy i może masz faktycznie rację.
Tak więc chyba mam już sprawę rzutnika załatwioną. Dzięki za pomoc.

Tak się przypadkiem składa, że wybrałem ten sam amplituner, jakiego Ty posiadasz - Marantz SR6006. Widzę, że masz do niego niezłe kolumny. Niestety wykraczają one poza mój budżet. Czy robiłeś może jakieś odsłuchy tego ampli z innymi kolumnami? Możesz coś polecić w niższej cenie? tak do 2 tys. za sztukę?

Ramzes765

New member
Bez reklam
@krysss1981 napisz jakie masz warunki to doradzimy kolumny ;)

Jestem po pierwszych testach Epsona 3200 - na szybko wszytsko jest ok poza czernią. Brakuje mi trochę lepszej czerni szczególnie w ciemnych scenach. Ale to jedyny minus, reszta jest bajeczna ;) Trafiłem na model bez przebarwień i innych wad. Dalsze testy dzisiaj i opiszę szerzej ten projektorek.
Pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne ;)

krysss1981

New member
A jak z hałasem? Nie doskwiera? Czytałem, że podwieszony do sufitu mocniej się grzeje i szybciej kręci wiatrakami z tego powodu.

Jeśli chodzi o moje pomieszczenie, to jest to salon (ja to pomieszczenie nazywam - wielofunkcyjnym) z otwartą kuchnią. Łączna powierzchnia to ok. 36 m2. Jest to prostokąt mniej więcej 9m x 4m. Przednie kolumny będą się znajdowały na krótszej ścianie i będą skierowane w stronę miejsca gdzie będzie kanapa ( :) ), która to kanapa będzie mniej więcej na środku całego pomieszczenia.
Jakoś tak: :)
-------------------------------
| L K |
| A |
| C N |
| A |
| P |
| P A |
-------------------------------

Melomanem nie jestem ale cenię sobie jakość dźwięku. W tej chwili mam starego Teccnics'a AX-530 czy jakoś tak z kolumnami Tonsil Altus 300. Chciałbym aby mój nowy zestaw (oprócz funckji sieciowych) miał też zauważalnie lepszą jakość dźwięku. Czy jest na to szansa przy tym budżecie - łącznie na ampli i kolumny (mogą być tylko przednie na razie) mam ok. 6-7 tys.

Dodam, że zakup jest trochę oddalony w czasie, bo dopiero w grudniu lub listopadzie, gdyż dopiero wtedy wracam do kraju. Może coś godnego uwagi do tego czasu się ukaże?

Pozdrawiam

FunkyKoval

New member
Bez reklam
@krysss1981 napisz jakie masz warunki to doradzimy kolumny ;)

Jestem po pierwszych testach Epsona 3200 - na szybko wszytsko jest ok poza czernią. Brakuje mi trochę lepszej czerni szczególnie w ciemnych scenach. Ale to jedyny minus, reszta jest bajeczna ;) Trafiłem na model bez przebarwień i innych wad. Dalsze testy dzisiaj i opiszę szerzej ten projektorek.

Na to czy masz, czy nie masz przebarwien to musisz jeszcze poczekac... W moich poprzednich 3ch TW3500 i jednym TW3600 przebarwienia wychodzily po ok 30-50 godzinach pracy lampy. I nie zawsze ma to kolor czerwony - mialem tez takie biale przebarwienie w TW3600, co, jak mozna sie domyslec, skutecznie "masakruje" poziom czerni. Miejmy jednak nadzieje, ze u Ciebie tego nie bedzie. Trzymam kciuki :wink:

Ramzes765

New member
Bez reklam
Jak chcesz budować zestaw do kina domowego to ampli będzie ok. Jak chcesz zostać tylko przy stereo to lepiej wzmacniacz i dobre fronty.
W cenie 6-7k na tak duzy salon moze byc troche malo ale wszystko zalezy jak wielkie bedziesz mial wymagania a z doswiadczenia wiem ze apetyt rosnie w miare jedzenia ;)
Najpierw posluchaj sobie w jakims salonie kolumn i amplitunerow oraz wzmacniaczy. sam stwierdzisz czy lepiej ampli czy wzmacniacz. Dodatkowo wybierzesz sobie kolumny jakie Ci odpowiadają.
Mogę Ci polecić do takiego metrażu Paradigm 11v7, Dali Ikon 6 MK2, KEF Q700 lub Q900 - kolejność przypadkowa ;)
Jak będziesz zainteresowany daj znać - mam dobre ceny na większość tych kolumn - po tym jak testowałem z pół roku i zrobiłem sporo zakupów nawet rabat dobry dostałem ;) i wtedy zmieścisz sie w swoim budżecie.
pozdr

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Tak się przypadkiem składa, że wybrałem ten sam amplituner, jakiego Ty posiadasz - Marantz SR6006. Widzę, że masz do niego niezłe kolumny. Niestety wykraczają one poza mój budżet. Czy robiłeś może jakieś odsłuchy tego ampli z innymi kolumnami? Możesz coś polecić w niższej cenie? tak do 2 tys. za sztukę?

Słuchalem, ale z jeszcze drozszymi (te o ktorych pisze Ramzez, jeszcze ujely mnie Focale 8xx). Teraz do tych kolumn mam stereo wzmaka. Nawet gdy suba nie wlacze, przy cichym sluchaniu basik przyjemny :) Kolum w tym przedziale jest wiele. Masz jeszcze jakies konkretne wymgania. otwor bassreflexu, wysokosc, kolor, rodzj muzy? Ten ampli na moje ucho wypadl najlepiej (najbardziej muzycznie, a ikony dopiero z nim dostały polotu) ze swoich kolegow w klasie; onkyo. denon, yamaha. Jesli nie przeszkadza ci skapo informatywny wyswietlacz to bedziesz zadowolony. Narysuj porzadny schemat, bedzie łatwiej.

Ja na czern nie narzekam, po kalibracj jest jej nawet za duzo. Tryb Kino, lampa Eco. Wszystko zalezy od warunkow oswietleniowych, u mnie ekran jest szary. Hałasu rowniez nie slysze, jedyne co wyłaczyłem to automatyczną przysłone, wkurzał mnie ciagły dżwiek silniczka. Teraz jest OK.

Ostatnia edycja:

krysss1981

New member
Docelowo ma to być kino domowe + muzyka ale nie mam wielkich wymagań.
Najśmieszniejsze jest to, że ten Marantz to kompromis pmiędzy mną a żoną.
Jej się jako jedyny podobał wizualnie a mi pasował funkcjonalnie.
No i co do kolumn, to kolor też musi być odpowiedni :).
Najlepiej jasne drewno (super byłoby, gdyby dąb :) ) + biel. Generalnie im mniejsze wymiary tym lepiej dla żony :).
Muzyka to blues, spokojny rok i jakieś ładne melodie pani Diany Krall czy Norah Jones.

Jak będę jutro w w mieszkaniu to wrzucę jakiś schemat pokoju.

Dzięki wszystkie podpowiedzi.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dodatkowo brzmieniowo tez sie sprawdzi ;) Jesli ma byc drewno plus biel sprawdz Canton GLE 470, 470.2, 407, 476. Kilka kombinacji kolorystycznych, starsze wersje duzo tansze.

krysss1981

New member
Oto mój szkic pomieszczenia, które chcę nagłośnić:
2dvv5g0.png

Do góry