Projektor optoma zepsuł moj sprzęt/

Podłączajac dzis sprzęt optoma hd27e poprzez hdmi cały mój sprzet poszedł sie jeb...
Tv
Amplituner
tuner Sat

Ogólnie wszystko co do hdmi

Czy zdażyły sie juz takie przypadki?

mr_roba

Member
Podłączajac dzis sprzęt optoma hd27e poprzez hdmi cały mój sprzet poszedł sie jeb...
Tv
Amplituner
tuner Sat

Pewnie Cię to nie pocieszy ale mój pierwszy projektor spalił się przy pierwszym podłączeniu. Jak wcisnąłem ON poleciał z niego dymek i strzeliły korki. Na szczęście w Saturnie oddali mi kasę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

crash555

New member
Proponowałem koledze Irlandczykowi sprawdzić bolec w gniazdku, czy czasem nie jest na niego faza puszczona. Bo tak to nie mam żadnych pomysłów co mogło się stać, dość nietypowa sytuacja. No i weź tu później kobiecie wytłumacz, po takiej akcji, że projektor był potrzebny :)

Miałem kiedyś to samo, spaliłem hdmi w dwóch tunerach satelitarnych i na dodatek szlag trafił konwerter satelitarny i diseq. U mnie okazało się że miałem plus na bolcu. Dowiedziałem się o tym jak chwyciłem za bolec i grzejnik jednocześnie.

mr_roba

Member
Miałem kiedyś to samo, spaliłem hdmi w dwóch tunerach satelitarnych i na dodatek szlag trafił konwerter satelitarny i diseq. U mnie okazało się że miałem plus na bolcu. Dowiedziałem się o tym jak chwyciłem za bolec i grzejnik jednocześnie.

Już zapomniałem, że kiedyś „fachowcy” tak robili (podłączali minus do bolca) gdy uziemienia w przewodzie nie było. Ale teraz?
P.S. Przynajmniej się trochę przerwałeś :)

Tylko jak mówie.Inny sprzęt również był podłaczony pod to samo gnaizdko.Wszystko poszło się jeb. co było podłaczone do aplitunera przed hdmi.reszta hula.

mr_roba

Member
Tylko jak mówie.Inny sprzęt również był podłaczony pod to samo gnaizdko.Wszystko poszło się jeb. co było podłaczone do aplitunera przed hdmi.reszta hula.

To może zbieg okoliczności na zasadzie, że podłączając projektor przy włączonym amplitunerze przez HDMI poszło jakieś przepięcie, które wywołało w amplitunerze reakcje zwrotną przez pozostałe HDMI powodujące uwalenie podłączonych sprzętów.
Sam dziesiątki razy podłączałem włączone urządzenia i nic się nie wydarzyło.
Zobacz w serwisie (ale nie taki autoryzowany tylko prawdziwy elektronik) może naprawy nie będą bardzo kosztowne. Zależy jakie moduły uległy uszkodzeniu.

maciek8792

New member
Tv
Amplituner
tuner Sat

Witam ja się zamelduje z takim samym przypadkiem. U mnie poleciał amplituner i TV. W ampli wypaliło ogromną dziurę. Projektor Optoma.

Czy używałeś jakiegoś splitera HDMI? Czy miałeś listwę przepięciową?

Ja miałem podpięty splitter hdmi tani z allegro ok 40-50 zł i ja obstawiam, że u mnie to była przyczena bo to też się upaliło. Listwy nie miałem. Poza tym nie można wciskać kabli hdmi na włączonych sprzętach bo to kabel prądowy, tak mi ktoś tłumaczył jak odbierałem amplituner z serwisu jako nienaprawialny.

Zobaczy czy w ampi poleciała tylko sekcja HDMI tak jak u mnie. Bo mój dźwiekowo jest tip top.
Dlatego zamiast sprzedawać go za 200 zł zostawiłem sobie do innego pokoju gdzie nie ma dużo źródeł a jest tylko TV (TV podłączasz optykiem i luz).

Zaniepokoiłeś mnie bo teraz mam już nowy apmli i nowy TV ;-) co jak problem się powtórzy...

pozdrawiam Maciek

Do góry