Projektor i ekran do pokoju 4x4

c-4

New member
Hej.
Szykuje się remont i pomyślałem o rzutniku. Szerokość pokokju to 4m. Ekran miałby być na jednej ze ścian i rozwijając się zasłaniałby okno (z roletą). Myślałem o Epsonie TW3200, Optomie HD23 ale inne propozycje chętnie rozważę. Ekran chciałbym zamontować w suficie a rzutnik do sufitu po drugiej stronie. Czy ktoś może pomóc w sferze ekranów sufitowych, które można zabudować? jakiej firmy żeby nie przepłacić albo może nie kupować specjalnego do zabudowy tylko zwykły elektryczny a tylko zamontowany w podwieszonym suficie? Wysokość pokoju to 2,6 więc pewie przydałby się dodatkowy czarny pas u góry. I co kupić najpierw? Przyznam, że wolałbym zakupić najpierw ekran i zamontować go już a potem dokupić rzutnik. Myślałem o tym aby obraz był w granicach 85-95" więc z odległości ok 3,6m powinno dać radę. z góry dzięki za porady.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ekran zwykly mozna zabudowac, pod warunkiem zrobienia wczesniej malutkiej wnęki, bruzdy o wymiarach kasety, tak by zwiniety był zlicowany z sufitem, a naprawde przymocowany bedzie te 10-15 cm w suficie. Troche zabawy, ale sporo zaoszczedzonej kasy

Leoneq

New member
miesiąc temu miałem ten sam dylemat... wziąłem dobry ekran firmy adeo 106 cali zwykły elektryczny i go zabudowałem - zostawiłem tylko szparę żeby ekran mógł sobie swobodnie wyjeżdżać... w razie czego to wytnę większy pas i wyjmę ekran a później zakryje to wszystko plexą szerszą o ile się coś zwali ;)

dream4you

New member
Ja mam pokój 4x4 i u mnie wisi ekran 250 x 170 wyświetlam na nim obraz ok 113" 16:9 Projektor Epson tw550 naprawdę jest dobrze jak na sprzęt budżetowy. Projektor na półce dokładnie na przeciwko czyli w odległości ok 380-390 cm. Technicznie da się wyświetlić jeszcze odrobinę większy obraz ale i ten jest już chyba przy duży - filmy HD ( projektor hd-ready ) powalają.

c-4

New member
hej, dzięki za odpowiedzi.
Kolego Leoneq: ile zapłaciłeś za ekran adeo i gdzie kupiłeś? Jaki dokładnie model? Co do montowania zwykłego ekranu w zabudowie to już widziałem taki patent z otwieraną przegrodą. tzn w podwieszanym suficie była wąski otwór przez który wyjeżdżał ekran a w razie awarii można było otworzyć szerszą część tegoż sufitu. Niestety nie zrobiłem fotki.

c-4

New member
Ok, a czy ktos pomoze z rzutnikiem? Czy Epson nie bedzie za duzy przy tak malej odleglosci? Obraz chce ok 90" i czy to wydoli. od sciany do sciany= 3,9, od sciany do ekranu (szacownay) = 3,65, i tutaj jak eposn ma ok 40cm glebokosci to odleglosc automatycznie spada.

Alkor

New member
Bez reklam
Jeśli dobrze rozumiem, odległość obiektywu projektora od ekranu dodatkowo zmniejszy sufitowy montaż ekranu. Ostatecznie ten wymiar wyniesie 3.25 m, co przy minimalnym współczynniku projekcji TR 1.35 dałoby ekran szerokości nawet 240 cm. Zoom pozwala na ekran z zakresu 113-240 cm szerokości (51"-109"). Przypomnę TR = odl. montażu / szer. ekranu.

Epson TW3200 sprawdzi się więc bardzo dobrze w tych warunkach - ekran 90", współczynnik projekcji 1.625 - unikamy skrajnego położenia zoomu, co jest korzystne dla jakości obrazu, ostrości, a jednocześnie spadek strumienia świetlnego będzie nieznaczny (kilka %). Trzeba pamiętać, że jest to rzutnik średnio jasny, ~550 lm / 450 lm w najlepszym trybie kinowym i znakomicie nadaje się właśnie do ekranów <100". Do tego Lens Shift, swoboda instalacji, bardzo jasne tryby "dzienne", świetna gwarancja - można powiedzieć projektor trochę konserwatywny, bez bajerów, 3D, obecnie niestety już bez konkurencji w swojej klasie (4000 zł, LCD, 2D, LS).

Jeżeli nie przeszkadza ci efekt tęczy, możesz zainteresować się projektorem DLP BenQ W1070 za około 3400 zł. Naprawdę udany, tani rzutnik 1080p i do tego 3D. Montaż będzie trochę kłopotliwy, ale wykonalny. Maksymalny dystans montażowy dla ekranu 90" to 3 m (TR 1.15 - 1.50). Oczywiście nie ma on Lens Shiftu w poziomie, a pionowy jest symboliczny. Nie powinno być kłopotów z instalacją sufitową - w neutralnej pozycji rzutnik wyświetla obraz z zerowym offsetem, tj. górna krawędź ekranu wypadnie na wysokości obiektywu - długość uchwytu wyniesie ~70 cm (90", wys. 260 cm, dolna kr. 70 cm od podłogi).
W1070 jest dla odmiany rzutnikiem bardzo jasnym - w najlepszym ustawieniu kinowym i lampą Eco osiąga ~900 lm, co przy ekranie 90" wymaga założenia "kagańca" w postaci filtra foto ND2, który trzeba zdejmować do 3D.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

c-4

New member
Dzięki Alkor za sugestie. Widziałem DLP i jakos efekt teczy nie byl taki straszny dla mnie, ale dla inni domownicy mowili ze to denerwujace wiec zostaje LCD. Z projektorow osiagalnych cenowo dla pospolitego zjadacza chleba to TW3200 wydaje sie byc ok. Szkoda ze 5090 nie ma lens shiftu. Czy do 3200 wybrac ekran White czy Grey?

Alkor

New member
Bez reklam
Pytanie tylko, jaki DLP widziałeś - multimedialny rzutnik, a nawet wymieniona na początku Optoma HD23 ma dużo większy efekt tęczy niż BenQ W1070 ze względu na inną konstrukcję koła kolorów (np. RGBCYW - do trójki RGB dodane cyjan, żółty i biały) i mniejszą prędkość 2X lub 3X. W1070 ma koło RGBRGB wirujące z szybkością aż 6X (przy 2D). Warto byłoby ten rzutnik spokojnie przetestować w domu na "Sin City" (moim zdaniem najlepszy materiał do testowania efektu tęczy) - tylko jak to zrobić, musiałbyś go kupić w sklepie internetowym i kombinować potem z ewentualnym zwrotem. Chyba że ostatecznie wystraszyłem cię możliwościami montażu BenQ W1070 - wieszak 60-70 cm i odległość od ekranu tylko 2.8-3 m (z większej obraz wyjdzie >90").

Epson TW5900/5910 nie ma Lens Shiftu, ale uniwersalny, zerowy offset podobnie do BenQ W1070. Inny obiektyw z zakresem TR 1.32-2.15 pozwala na elegancki montaż na tylnej ścianie podwieszając od dołu do półki na odpowiedniej wysokości. Podobnie do BenQ Epson jest bardzo jasnym rzutnikiem - około 1000 lm w kinowym ustawieniu w trybie lampy Eco, co przy ekranie 90"-100" znowu zmusza do zabawy z filtrem ND2 - bez niego przy czerni można będzie czytać książkę ;). Jakość obrazu zbliżona do TW3200, być może nieco gorsza, ale w zamian ogromna jasność (do wielkiego ekranu >130", a nie do oglądania w dzień!!!) i oczywiście 3D.

Pomieszczenie pewnie będzie jasne, co nie jest korzystne dla kontrastu w scenach mieszanych (motywy ciemne i jasne jednocześnie) - światło odbite od ścian wróci na ekran i rozjaśni czerń. Dobra szara powierzchnia poprawi nieco kontrast, ale nie należy oczekiwać cudów - zawsze dużo lepsze pozostanie pomalowanie wszystkich powierzchni na czarno lub ciemnobrązowo.

Do Epsona TW3200 można zastosować materiał "szary" gain ~0.8, przykładowo Adeo Vision Gray lub Reference Gray do przekątnej 90", ale przy 100" już bym się wahał - po pewnym czasie obraz straci na dynamice.

Pozdrawiam.

c-4

New member
Hej, tęczę widziałem własnie na optomie. A co do odstraszania to wlasnie nie chciałbym miec takiego efektu w pokoju (60-70cm uchwyt lub półka).
Tak czytam i czytam i na 99% kupię epsona 3200. Mam teraz dylemat co do ekranu. Byłem już zdecydowany na EKRAN ELEKTRYCZNY 205x115 + PILOT RAMKI MattGreyHD (3040434094) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ale gdzies przeczytałem opinie ze kraftmann to slaba jakosc.
Widziałem jeszcze:
Taga Rubin: Ekran Elektr. TAGA RUBIN RB12 203x114 MG - WAWA (3046035931) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
oraz Kauber: EKRAN PROJEKCYJNY ELEKTRYCZNY KAUBER 200 16:9 +PAS (3048665468) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. tylko tutaj nie wiem o co chodzi z tym pasem rozbiegowym? czy to czarny top? No i obrazki kraftmanna.
Który polecacie?

c-4

New member
Panowie prosze o szybka odp:
Mam okzaje kupipc ekran TAGA Rubin za 1250 z wysyłką lub Taga karbonada za 1530 z wysyłka. Różnica między nimi taka, że Rubin ma sterowanie RF, a Karbonada ma IR i trigger12V. Muszę się zdecydować dzisiaj do 16!
Czy jest sens sie w to bawić?

OK już po ptakach. NIe zdecydowałem sie na żaden. Dalej jestem w kropce. Obecnie mój dylemat to między Kraftmann Smart-S1 205x115 Matt Gray HD a wspomniana wyzej Taga Karbonada. Co myślicie?

Ostatnia edycja:

Alkor

New member
Bez reklam
Muszę przyznać, że żaden z tych ekranów mnie nie przekonuje - po prostu bałbym się je kupić "na odległość". Jedną z ważniejszych kwestii jest jakość materiału projekcyjnego - mam dziwne przeczucie, że wszystkie te ekrany korzystają z tego samego materiału nieznanego (chińskiego?) pochodzenia.
Kauber wygląda nieźle i kosztuje niedużo. Poza tym firma ma jakąś renomę, ich produkty widywane są nawet na wystawach branżowych typu CEDIA.

Jeśli już bierzesz pod uwagę kwotę rzędu 1500 zł, to możesz rozważyć ekran Adeo Motorized Linear 220x124 cm z obszarem aktywnym 210x118, czyli 95". Z pasem górnym cena przekroczy nieco 2000 zł, ale przynajmniej wiadomo, za co się płaci. Dodatkowo duży wybór materiałów projekcyjnych - do Epsona TW3200 najciekawsze to Reference White lub Gray.
Jeszcze jedna niezła opcja to Suprema Andromeda 90" za 1600-1800 zł.

Być może wiesz, że jestem zwolennikiem ekranów ramowych, które zawsze będą lepsze i tańsze od rozwijanych elektrycznie. Przykładowo, ramowy Adeo Plano 200x112 kosztuje 1400 zł w wersjach Ref White/Gray. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że niewiele normalnych pomieszczeń pozwala na to. Ale naprawdę warto jeszcze raz przemyśleć sposób instalacji projektora. Zwykle ekran może być wówczas nieco większy, np. 100" w twoim przypadku.

Pozdrawiam.

c-4

New member
Kolego Alkor,
Ja chętnie dałbym sobie ramowy, ale rozkład pomieszczenia i warunki jakie mam na to nie pozwolą. Może jak się wyprowadzę do własnego domu to tam zaprojektuję salkę i będzie rama. Co do tych ekranów to też mialem takie przeczucie. Andromeda jest ciekawą opcją. mozna ją miec za 1600 bez pilota, ale to chyba przeboleję jak jakość będzie ok. W sumie rozwijanie ograniczy się do przyciśnięcia raz guzika na ścianie i ekran rozwinie się sam do krańcowej długości. Adeo znacznie przekracza budżet (czarny top)

Leoneq

New member
mam adreo i jest naprawde ok. też szukałem ekranu do 1,500 zł ale darowałem sobie i kupiłem lepszy co za tym idzie droższy ekran bo już bo długggggo nie zmienie. Jak sie wprowadze za miesiac to zrobie foty ;)

Do góry