Projektor epson czarne trapezowe brzegi ..

olineo

New member
Witam czy moglbym prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu? 2 dni temu kupiłem epsona eb-w04 i mam problem z obrazem ... tzn obraz jest wyskalowany prawidłowo ale przy dolnych rogach robi mi się tło (przezroczyste trapezowe.początkowo myślałem ze to przez to ze delikatnie mam podniesiony tył projektora by świecił minimalnie w dół ... ale jak go wypoziomuje to nic to nie daje

olineo

New member
Załączam fotkę o co mi chodzi ;)

Attachments

• 1503946133606-380508563.jpg
    1503946133606-380508563.jpg
    645,4 KB · Wyś: 89

buldoggg

Member
Bez reklam
Projektor kupiłeś nowy ? w ustawieniach projektora masz korekcje obrazu(trapez) ustawiony na 0 ? (poziom i pion) ?? jeżeli tak to wejdź do ustawień projektora i przywróć ustawienia fabryczne.

Ps:Może projektor jest krzywo ustawiony(lekko w bok,a najlepiej zmierz metrówka żeby prosto stał względem ściany)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Gdyby był krzywo ustawiony, czyli ekran nie byłby idealnie prostopadły do osi obiektywu, to raczej szary prostokąt wyświetlania byłby trapezowaty.
Olineo, czy możesz wrzucić fotki całej powierzchni ekranu? Dlaczego dałeś taki obraz 4:3? Lepiej to ukazuje problem czy taki materiał?
Czy w tym projektorze występuje regulacja KeyStone (trapezowa korekcja obrazu) na boki? Zazwyczaj jeśli jest to góra dół. Wygląda to tak, jakby KeyStone poziomy był niewyzerowany.

Ostatnia edycja:
Do góry