Projektor + Ekran/Ściana + Dźwięk sypialnia

scorek2021

New member
Cześć,

Proszę o poradę - w świecie projektów jestem kompletnym laikiem.

Wymarzyliśmy sobie z żoną okazjonalne oglądanie filmów/bajek z dziećmi w naszej sypialni (z serwisow streamingowych).
Nie chcemy TV, który kusił by nas do włączania go dużo częściej niż projektor.

Szukamy czegoś nie z najwyższej półki ale z wyższej średniej.
Oglądanie tylko po zmroku, a nawet jak wcześniej to mamy w oknach żaluzje.
Instalacje kablowe jeszcze przed nami.

Szczegóły układu:
  • projektor będzie ustawiony "za łóżkiem" w przedściance
  • między projektorem a ścianą do rzutu mamy 3m
  • projektor, gdyby był ustawiony idealnie w połowie łóżka, dawałby rzut nachodzący na okno - stąd mogę albo
    • a) przesunąć sam projektor (mam miejsce)
    • b) wykorzystać oprogramowanie w projektorze do przesunięcia,
    • c) zamontować najdroższą opcję czyli ekran wychodzący z sufitu przykrywający część okna (nie wiem czy jest sens, to nie jest chyba aż takie przesunięcie żeby nas to raziło).

Wygląda to tak:
Rzut z wymiarami.png

Widok z gory.png

Mam następujące pytania:
1 - jaki projektor w takim układzie polecacie? Jeśli w projektorach ciężko o aplikacje "smart TV" zawszę mogę zorganizować przystawkę.
2 - czy takie przesunięcie obrazu będzie problematyczne przy rozmiarach obrazu z projektora? Innymi słowy czy powinienem poważnie rozważać ekran sufitowy żeby obraz był centralnie na przeciwko łózka?
3 - jaki ekran polecacie? Rozważałem manualnie rozwijany ścienny lub sufitowy. Myślałem jeszcze w ostateczności o rezygnacji z ekranu i pójście w specjalną farbę na ścainę ale zakładam, że jakość oglądania znacznie ucierpi.
4 - jeśli chodzi o audio - obawiam się, że dźwięk z "tyłu" (zza głowy) będzie irytujący - zakładam, że nie polecacie zabaw w bluetooth, a więc o ile dobrze to rozumiem musiałbym pociągnąć kabel HDMI zza łózka (od projektora) do ściany na przeciwko łózka (do potencjalnego soundbara)? Czy są jakieś alternatywy?
5 - jaki rozmiar ekranu/rzutu polecacie do oglądania filmów z łózka dla odległości 3m żeby było komfortowo?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź/uwagę/przemyślenie.

Jam Nius

piszę
Mam następujące pytania:
1 - jaki projektor w takim układzie polecacie? Jeśli w projektorach ciężko o aplikacje "smart TV" zawszę mogę zorganizować przystawkę.
2 - czy takie przesunięcie obrazu będzie problematyczne przy rozmiarach obrazu z projektora? Innymi słowy czy powinienem poważnie rozważać ekran sufitowy żeby obraz był centralnie na przeciwko łózka?
3 - jaki ekran polecacie? Rozważałem manualnie rozwijany ścienny lub sufitowy. Myślałem jeszcze w ostateczności o rezygnacji z ekranu i pójście w specjalną farbę na ścainę ale zakładam, że jakość oglądania znacznie ucierpi.
4 - jeśli chodzi o audio - obawiam się, że dźwięk z "tyłu" (zza głowy) będzie irytujący - zakładam, że nie polecacie zabaw w bluetooth, a więc o ile dobrze to rozumiem musiałbym pociągnąć kabel HDMI zza łózka (od projektora) do ściany na przeciwko łózka (do potencjalnego soundbara)? Czy są jakieś alternatywy?
5 - jaki rozmiar ekranu/rzutu polecacie do oglądania filmów z łózka dla odległości 3m żeby było komfortowo?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź/uwagę/przemyślenie.

1- możesz wziąć jakiś lifestylowy, poczekaj chwilę szykuje się ciekawy model Valerion
2 - nie powinno być, zależy od projektora
3 - zależy od Twoich wymagań i dotychczasowych doświadczeń, od zwykłej białej ściany do ekranu z napinaczami z dostosowanym odpowiednio jasnością/odbiciem (gain) do projektora
4 - jedynie kabel lub amplituner też za łóżkiem i kable do głośników które będą gdzieś z przodu
5 - przy projektorze z zoomem będziesz mógł sobie dostosować wielkość

lobo77

Member
Zainteresuj się projektorami krótkiego rzutu. Do tego dedykowany ekran ALR i będzie dobrze. 3D Ciebie interesuje?
Określ budżet.

scorek2021

New member
Dzięki panowie.
Niestety krótki rzut odpada bo nie mam tam miejsca żeby postawić projektor.

Budżet to ok 8-12k.

Najchętniej kupiłbym najpierw projektor bez ekranu i audio i zobaczył jak to będzie ale niestety mam na początku przyszłego roku wykończeniówkę gdzie mogę wiele rzeczy schować typu hdmi na ścianę przed łóżkiem lub ekran podwieszany w suficie i tak bije sie z myślami. Potem już mogę tylko żałować bo kolejnego remontu nie zamierzam.

lobo77

Member
Sprzęt używany wchodzi w rachubę? Jaką chcesz mieć przekątną ekranu?
W przypadku ustawienia projektora gdzieś z boku,to ważna jest funkcja przesuwania obrazu za pomocą funkcji Lens Shift. Wtedy projektory DLP odpadają,bo z reguły są właśnie pozbawione tej funkcji. Niektóre modele ją mają,ale działa ona w bardzo wąskim zakresie.

lobo77

Member
Jeszcze drobna uwaga odnośnie projektora UST,można go podwiesić pod sufitem w przypadku braku miejsca pod spodem. Na przykład tak:

scorek2021

New member
Jeszcze drobna uwaga odnośnie projektora UST,można go podwiesić pod sufitem w przypadku braku miejsca pod spodem. Na przykład tak:
No patrz... a już myślałem, ze temat UST mam zamknięty to znowu otwarcie na nowo. Czego to ludzie nie wymyślą. To ma jakieś większe zalety?
Źródło będę i tak miał w przedściance za łózkiem więc będę musiał kabel ciągnąć chyba, że jakąś większą podsufitową półkę na wszystkie sprzęty wymyślę.

Sprzęt używany wchodzi w rachubę? Jaką chcesz mieć przekątną ekranu?
W przypadku ustawienia projektora gdzieś z boku,to ważna jest funkcja przesuwania obrazu za pomocą funkcji Lens Shift. Wtedy projektory DLP odpadają,bo z reguły są właśnie pozbawione tej funkcji. Niektóre modele ją mają,ale działa ona w bardzo wąskim zakresie.
Wolałbym nowy - tym bardziej, że to będzie sypialnia więc projektor powinien być cichy a różnie bywa z używkami.

Wziąłem przykładowy projektor z forum kilka wątków wcześniej - Benq TH685 - i za pomocą kalkulatora wyszła mi przekątna 110". Dla mnie zdecydowanie wystarczająco.

Super by było mieć Lens Shift ale chyba obędę się bez tego, tylko będę musiał bardzo dokładnie wyliczyć w przedściance przesunięte miejsce na projektor.

O audio pomyślałem, że jeśli nie jestem wielkim audiofilem to zamiast ciągnąć zza łózka po suficie kabel HDMI i kiedyś być może zamontować soundbar gdzieś na ścianie mógłbym na obecnym etapie zamontować dwa głośniki sufitowe - wtedy nie będzie mi nic ze ściany wystawiać i zostawię komfortowe przejście. A kiedyś dokupię sub jak będzie mało basów. Co myslicie?

Do góry