Zastanawiam się jaką farbą pokryć ścianę? Wystarczy biały "Dekoral" + czarny pigment na obramowanie?
Oj
Makot0072 zapisałeś już 4 str. Nie mam na razie czasu przeczytać całości, ale dzisiaj to zrobię, na razie odpowiem co do tej ściany.
Musisz popróbować, ja przykręciłem płytę K-G do ściany (2,6m/1,2m) którą poszerzyłem dodatkowo do 1,5m (format obrazu 16x9) Następnie zaciągnąłem gładzią (Gipsar ma teraz taką fajną, mięciutka można szlifować normalnie ręką, a rozciąga się przewspaniale...

taki minus że jak wyschnie to ma kolor bardziej zbliżony do zżółkło-szarawego niż białego, więc trzeba pomalować na biało - ja dałem 2 warstwy zwykłej emulsji Cieszynka, czy jakoś tak)
Wcześniej natomiast rzucałem obraz na tapetę bardzo, b. delikatnie żółtawą, i powiem Ci że sam już nie wiem czy na niej nie miałem jednak lepszego obrazu, w kwestii nasycenia kolorów, na śnieżno białej ścianie kolory obrazu zdają się być już jakby lekko pastelowe... Ale w gruncie rzeczy to tylko moje odczucie... Reasumując: warto najpierw pokombinować z kolorami - odcieniami bieli( zdających się delikatnie wpadać w lekką żółć...)
PS gdzieś oglądałem tutorial jak zrobić projektor na ścianie gdzie było mniej więcej tak że gościu malował ścianę w trzech warstwach; najpierw kremowy kolor, następnie na to brązowy, a na koniec biały ( ale to było dawno..., jak znajdę te video to zapodam)
PS jak znajdę dzisiaj trochę czasu to odpowiem na resztę....
Powodzenia, pozdrawiam, ir0nhide.