Projektor a PC

men3l

New member
Witam.
Przymierzam się do zakupu projektora lecz nurtuje mnie kilka spraw, jeśli chodzi o projektory jestem całkowitym laikiem.
Otóż owy projektor będzie podłączony tylko i wyłącznie do komputera, który dysponuje tylko dwoma wyjściami DVI, niestety nie ma wyjścia HDMI. W związku z tym obawiam się że jakość na kablu HDMI/DVI może być niesatysfakcjonująca. Wątpliwości moje wynikają z tego że z tego co czytam, najwyższą jakość bez szumów czy innych zakłóceń osiąga się na typowym HDMI. Czy moje obawy są słuszne, czy na dobrym kablu HDMI/DVI jakość będzie porównywalna jak w pełnym HDMI?
Dodam tylko że projektory które mnie interesują to OPTOMA HD600x oraz Benq W600, i służyć będą tylko do wyświetlania filmów 720p oraz gier.
Z góry dziękuje za odpowiedź :) Pozdrawiam!

edi7777

Member
Twoje pytanie to raczej pytanie o kabel:p Sam mam projektor podłączony wyłącznie do kompa/xboxa 360 i tylko przez HDMI. Raz zdarzyło mi się go podłączyć przez kabel RGB i jakość była gorsza ale tylko trochę. Nie wiem do czego to porównać. Generalnie jak chcesz wyświetlać z kompa filmy wyłącznie 720p to lepiej po HDMI, ale jeżeli będziesz też oglądać filmy dvdrip w np ~750x~400 na max 100" to też da radę. Ja ostatnio np. ściągam wszystko w 720p/1080p w mkv, ale jak ktoś mi podrzuci jakiś film dvdrip w dobrej jakości to też jest dobrze na dużym ekranie.

men3l

New member
No właśnie, w teorii poleci po HDMI, niby sygnał cyfrowy wychodzi z DVI, w projektorze będzie wpięty HDMI. Zgłupiałem :D Nie wiem czy warto zmieniać kartę graficzną (mam GF9800gt) na taką z wyjściem HDMI, bo jeżeli różnica będzie minimalna to szkoda pieniędzy bo koszt nowej dobrej karty to ok. 600zł.
Otóż to, że przejściówek nie potrzebuję bo kabel ma wejście DVI a wyjście HDMI (został po TV'ku), i nie potrzebuje przejściówek.
Tak czy siak projektor jakiś będzie, najwyżej postaram się przetestować go na innej karcie graficznej z wyjściem bezpośrednim HDMI.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi :)

Ostatnia edycja:

edi7777

Member
Tak przy okazji sprawdź jak Ci odtwarza filmy 1080p/60 czy jakie tam chcesz puszczać bo na słabszych sprzętach kompy często nie wyrabiają i może się okazać że i tak będziesz zmieniać kartę.

Do góry