Projektor 720p cena/jakosc

Tidus1024

New member
Bez reklam
timonek, no zgodzę się co do modeli, które podałeś - zbyt wiele w nich kompromisów obniżających cenę. Jednak zdecydowana większość tych solidniejszych i nieco droższych konstrukcji 1080p - nawet starszych, jest znacznie lepsza.

Odnosiłem się do 720p, które wymieniane były w topicu. Jasne, że np. Benq PE8720 będzie lepszy niż Sanyo Z700. To inna liga sprzętu.

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
na proste pytanie- "czy projektor 720p za 3000zl da jakosc obrazu taka jak projektor 1080p za5500zl? "
jest prosta odpowiedz - nie! koniec ,kropka.

wiatrak

Active member
Bez reklam
Ciekawe jak wypadłoby porównanie Mitsubishi HC-3100 do Mitsu HC-5500 lub Sanyo 700? Ten pierwszy to chyba nieco ponad 4000 PLN. Pomijam kwestię (nie) dostępności... ;)

Tidus1024

New member
Bez reklam
Trochę nie fair porównanie ze wzgłędu na różnicę w cenie..Jeden parametr, który mógłby być lepszy od HC5500 to wybitnie wysoka jasność - prawie 1000 lumenów przy otwartej przesłonie w trybie high. Z tym, że w takim trybie kontrast to zaledwie 2300:1. HC5500 wygra z łatwością kontrastem i czernią, no i jest też cichszy, ładniejszy i ostrzejszy. Nie jestem pewien czy ta ogromna jasność w HC3100 bezpośrednio przekłada się na dynamikę. Nie wiem też jak wygląda sprawa shadow detali w HC3100, bo we wszystkich projektorach LCD Mitsubishi ten parametr wygląda dobrze. To taka moja mniemanologia. Sanyo 700 sobie pominę, bo uważam, że zastosowanie organicznych paneli to uwstecznienie.

Ostatnia edycja:

maracz

New member
Jako posiadacz HC 3100 muszę powiedzieć że jego mocnym atutem jest jakość czerni, zwłaszcza po tym jak został profesjonalnie skalibrowany u mnie w pokoju, powiem więcej czerń z tego projektora jest porównywalna z czernią plazmy Panasa serii 700 którą posiadam, żeby nie było tak słodko to powiem że akurat ta seria plazm Panasa nie słynie z bardzo dobrej czerni.Dodam jeszcze że przesłonę mam zamkniętą w projektorze.Myślę że pod względem jakości czerni HC 3100 mógłby spokojnie konkurować z HC 5500, zwłaszcza w scenach mieszanych.

wiatrak

Active member
Bez reklam
Jak pamiętam to przymierzałeś się też do HC-6000, miałeś okazję go oglądać? W domu, w sklepie?

Jeśli możesz, to podziel się info o koszcie kalibracji; jak daleki był dojazd "kalibranta"?

maracz

New member
Jako że musiałbym zapłacić za HC 6000 2tys więcej ostatecznie zdecydowałem się na HC 3100.

Za profesjonalną kalibrację wołają 1000 zł + koszty dojazdu, ja miałem to szczęście że kalibrant do którego dzwoniłem żeby się umówić był akurat u klienta niedaleko mnie i w powrotnej drodze podjechał do mnie, dzięki temu odpadły koszty dojazdu, troszeczkę negocjacji i ostatecznie zapłaciłem 700zł.

wiatrak

Active member
Bez reklam
No to dobry deal, gratuluję! :)

A jeszcze co do kropki. ;)

Tabelki pochodzą z testów na Cine4Home, zakładam że warunki pomiarów są jednakowe.

Messergebnisse Kontrast: HC5500
Farbtemperatur __Adaptive Blende __Kontrast
D65 (kalibriert) ____aus _____________713:1
D65 (kalibriert) ____an ______________5800:1

Messergebnisse Lichtleistung: HC5500
Farbtemperatur __Lampe __Helligkeit (lm)
D65 (kalibriert) ____sparsam __420
D65 (kalibriert) ____normal ___580

HC-3100 - Messtabelle "D65 / 6500K "
Modus___Licht (Low)/Lumen Licht (Hi)/Lumen __Kontrast
Iris zu ___490_____________ 620____________ 3000:1
Iris auf___780_____________ 970____________ 2300:1

Przy otwartej (wyłączonej) przysłonie mamy kontrast 2300/713 dla HC-3100/HC-5500. Oczywiście jest to nieco niemiarodajne porównanie, w końcu po to HC-5500 ma Auto Iris, żeby ją używać... ;)
Ale naginam cyferki dlatego, aby przywołać trudną dla automatycznej przysłony sytuację: czyli mieszana (ciemna) scena z zawartością (bardzo) jasnych elementów.

Oczywiście, prawda leży nie w tabelkach, a w naocznym porównaniu. Z teoretycznych dywagacji, w 1080p będzie (lub powinna być, vide najtańszy Sanyo 700) lepsza ostrość obrazu; jego szczegółowość dla FullHD jest oczywista.

A po co ta mniemanologia? Bo ciekawi mnie porównanie jakości obrazu ze średniego 720p i podstawowego 1080p. Nie jak wspomniane wcześniej porównanie 3000 PLN vs 5500 PLN, bo takie jest jednoznaczne... ;)

A co do Sanyo 700, jest dobrym przykładem na złudność nadziei na szybkie i tanie 1080p, jeśli chcemy zachować wysoką jakość.

Ostatnia edycja:

matkol

New member
Meczac sie przy wybieraniu projektora zebralem chyba wszystkie dostepne aktualnie w sklepach modele 720p w cenie do 3000zl i poprostu nie mam pojecia co wybrac, wiec chyba poczekam troszke :)

SONY BRAVIA VPL-AW10
OPTOMA HD700X
INFOCUS X9
Acer H5350
EPSON EH-TW420
BENQ W500
LG AH215
SANYO PLV-Z3
TOSHIBA TLP-WX2200
NOBO S25
SAMSUNG SP-L250W

wiatrak

Active member
Bez reklam
Na szybko odradzam:
Epson - maszynka do gier i TV.
Sanyo - kilka generacji wstecz.
Sony - raczej takie se.
NOBO S25 - 800x600 (SVGA), prezentacyjny
TOSHIBA TLP-WX2200 - kontrast 600:1, prezentacyjny
SAMSUNG SP-L250W -niska rozdzielczość i kontrast, prezentacyjny

LG AH215 - może czarny koń? Ale niewiadoma.

Ostatnia edycja:

Tidus1024

New member
Bez reklam
Wiatrak: no ok, jeśli już odejmiesz wszystkie inne czynniki i zostawisz samą rozdzielczość to przy ekranie powyżej 100 cali różnica w ostrości np. filmu blu-ray jest widoczna gołym okiem. Różnica jest subtelna, ale dość łatwo zauważalna - 720p daje dość miękki obraz przy bezpośrednim porównaniu na ponad 100 calowym ekranie. 1080p jest jak żyletka przy sygnale 1080p z blu-ray. Im większy ekran tym różnica będzie bardziej widoczna.

Maracz: z jakiego miasta jest kalibrator?

Ostatnia edycja:

wiatrak

Active member
Bez reklam
No dlatego napisałem o mniemanologii, bo to trochę dywagacje o zeszłorocznym śniegu, od 1080p nie ma odwrotu. ;)

Przypomina mi się ostry zeszłoroczny spór o to czy już FullHD, czy jeszcze nie. Dla mnie osobiście nic się nie zmieniło od lata ub. r., pobliskie Beverly Hills Video ma raptem o kilka BD więcej... :D :roll:

matkol

New member
wiatrak napisał:
Na szybko odradzam:
Epson - maszynka do gier i TV.
Sanyo - kilka generacji wstecz.
Sony - raczej takie se.
NOBO S25 - 800x600 (SVGA), prezentacyjny
TOSHIBA TLP-WX2200 - kontrast 600:1, prezentacyjny
SAMSUNG SP-L250W -niska rozdzielczość i kontrast, prezentacyjny

LG AH215 - może czarny koń? Ale niewiadoma.

Czyli zostaja DLP - OPTOMA HD700X i INFOCUS X9, LCD - BENQ W500 i Acer H5350, "takie se" SONY BRAVIA VPL-AW10, ewentualnie do sprawdzenia ten LG.
Bida panowie bo to wszystko suszarki lub DLP, ktore w moim przypadku odpadaja.

Szkoda ze to sony jest "takie se", a BenQ zamontowalo wiatraki prehistoryczne do chlodzenia :(

maracz

New member
Tidus1024->Pan który dokonywał kalibracji pracuje w firmie Cinematic więc jest chyba z Wrocławia, szczerze polecam.

wiatrak

Active member
Bez reklam
Ale skucha! Jak szefo z Cinematica przeczyta ten topic, któryś z jego podwładnych dostanie po uszach... ;) :( Fucha na boku? :rolleyes: A korciło mnie pytać na priva... :roll:

>>matkol
Acer to też DLP. A czemu DLP odpadają? Do tej pory chyba nico o tym nie było? I kwestia głośności, jeśli oglądasz w "kinie domowym" z zestawem 5.1, nawet Benq będzie niestraszny (chyba?). Co innego kino nieme... ;)

matkol

New member
wiatrak napisał:
Acer to też DLP. A czemu DLP odpadają? Do tej pory chyba nico o tym nie było? I kwestia głośności, jeśli oglądasz w "kinie domowym" z zestawem 5.1, nawet Benq będzie niestraszny (chyba?). Co innego kino nieme... ;)
DLP tylko przezornie odpadaja bo wszedzie pisza o bulach glowy i efekcie teczy :)
Kino domowe mam juz od 11 lat i wiem jak potrafi byc meczacy glosny naped cd/dvd czy nawet chlodzenie amplitunera, dlatego tak dobieram.

Jesli zdecyduje sie na DLP to pytanie znowu sie pojawia, ktory z nich jest cichy, wydaje sie chyba ze OPTOMA HD700X ?

maracz

New member
Ja z głośnością projektora nie mam żadnych kłopotów, generalnie wcale go nie słyszę gdyż słucham/oglądam film bardzo głośno i szczerze powiedziawszy takie głośne słuchanie plus duży ekran według mnie to prawdziwe kino w domu.

matkol

New member
Wlasnie dostalem info od znajomego i moze mi zalatwic Mitsubishi HC1100 w cenie 2400zl co wydaje sie bardzo atrakcyjne, no i podobno jest cichszy, ciekawe jak wypada w porownaniu do Optoma 700x ?

wiatrak

Active member
Bez reklam
Jeśli chodzi o głośność, patrz cytowany wcześniej post Skalmena. HC-1100 ma wspólne chassis z HC-910, także układ chłodzenia i głośność. Czyli będzie cichszy od Optomy.

Jeśli chodzi o obraz, nie porównywałem na oczy, ani nie czytałem testu porównawczego. Przypuszczam że Mitsu będzie nieznacznie lepszy, ma nieco lepszą czerń, ale ogólnie te maszynki prezentują podobny charakter i jakość obrazu. Ja osobiście brałbym Mitsu, i to póki jeszcze jest do kupienia. Cena zacna. :rolleyes:

Do góry