Dzień dobry,
na codzień używam optomy eh1020, to jest stary model optomy z niskim kontrastem 2200:1 i fatalną czernią. Zamiast czerni jest po prostu szary kolor. Projektor świetnie daje radę przy sporcie czy tv ale fatalnie spisuje się na ciemnych scenach, na filmie takim jak Blade Runner 2049 jest naprawdę fatalnie.
Sytuacji pewnie nie poprawi fakt, że używam białego ekranu avtek.
Chciałem przeskoczyć na projektor 4K i coraz lepsza cenowo staje się optoma uhd51A. Projektor ten zwrócił moją uwage już wcześniej bo zbiera bardzo, bardzo dobre recenzję.
Mam pytanie do posiadaczy tego projektora - jaki poziom czerni udaje się wam uzyskać? Czy ten projektor jest w stanie osiągnąc czystą głęboką czerń, czy w nocy przy zgaszonych światłach jednak cały Wasz ekran świeci na szaro?
Oczywiście zakładam sytuację całkowitego zaciemnienia.
Mam mieszane odczucia bo na YT nieraz widać na tym projektorze szarość, innym razem jest też głęboka czerń. Zastanawiam się, czy nie dopłacić z 5 tyś więcej do epsona tw9400.
pozdrawiam Maciek
Mam właśnie tą Optomkę o którą się pytasz UHD51, ja osobisice polecam. I nie pchaj sie w FullHD- antyk. Może do DVD się wróć

. Nie ma najmniejszego problemu filmy, seriale gry wsio w 4 K, nawet takich odwróconych w TVN Playerze w 4 K można mieć

. Stare produkcje ? Dajcie czasu tez sie pojawią, komunie dalej mam na VHS. Ta akurat optoma to nie tylko FulllHD vs 4K,3D HDR co daje dużo ten sam film 3 rożne wersje Transformers Full HD > 4K > 4K+HDR jest groma różnica. Zgadza się ja siedząc ~4,4 od ekranu Nie ma szans zobaczyć Full HD VS 4 K, ale HDR już tak, i każdy Ci to powie. Czerń nie wiem jakiej oczekujesz nie jest idealna - ale polecam czarne bordery, miałem chwilę bez wiec wiem jaka jest różnica.
3D - wiem technologia niby wymarła, ale dalej każdą bajkę, bardzo dużo filmów dostaniesz w 3D sam lubię czasem coś obejrzeć.
Z minusów:
- zmiana rozdzielczości, lub przejście z REC na BT 2020, trwa wieczność gaśnie miga skacze.
- przejście na 3D to samo co wyżej.
- NIE ma tam prawdziwej matrycy 4K, ale z drugiej strony co nas to efekt sie widoczny

na Lipiec 2018 nie było chyba lepszej alternatywy dla 4K było z 8 modeli projektorów w tym 4 w rozsądnej cenie >10k.
- jak zmienię format wyjściowy z YCbCr444 na RGB, ekran jest podzielony, wygląda to jak tu
https://www.avsforum.com/forum/attachment.php?attachmentid=2418976&d=1529617129
Od siebie dodam że rzeczywiście jest cieżko coś kupić tmy bardziej pojechac i obejrzeć, mieszkam w Wawie i tak naprawdę można było się umówic tylko w 4 miejscach na projekcje. Co widziałęm face by face, benq w1700/tk800, ViewSonic PX727, Optoma UHD40, UHD51,UHD60 lub 65 oraz pózniej pokazywali taką wyższe serie Epson i Sony co był srednio 2x droższy niż ta Optoma.