Projekcja 3D
Witam.
Chyba po raz pierwszy w życiu piszę jakiś post na forum. Ale tyle już zawdzięczam przeróżnym forom, że chyba czas zacząć samemu coś pisać i pomagać

. Z tego co widzę to rozpoczęła się tu dyskusja nt. projekcji 3d czym od jakiegoś czasu się interesuję.
Na wstępie polecam świetną stronę w całości poświęconą obrazowi 3D - nie mogę jeszcze dodawać linków, ale wpiszcie w google mtbs3d to znajdziecie

Istnieje kilka sposobów uzyskania trójwymiarowego obrazu na ekranie uzyskanym z projektora . Ja znam trzy:
1. Okulary przesłonkowe (ang. Shutter Glasses, np. 3D Elsa Revelator) - technika stereoskopowa.
2. System oparty o dwa projektory, srebrny ekran + okulary polaryzacyjne (można je nawet zrobić samemu, zresztą ekran też

)
3. Okulary anaglifowe (takie czerwono niebieskie).
AD1. Jeśli chodzi o pierwszy sposób to potrzebna jest katra graficzna Nvidii i odpowiedni projektor (nie pamiętam czy DLP czy inny) pozwalający uzyskać odświeżanie na poziomie min. 100Hz - jest gdzieś lista kompatibylnych projektorów, ale myślę że da się to uzyskać na każdym posiadającym odpowiedznie odświeżanie (inaczej możemy nabawić się niezłego bólu oczu lub głowy). Ta technika opiera się na tym, że szkła okularów to tak naprawdę malutkie ekrany LCD, które naprzemiennie przesłaniają raz lewe, raz prawe oko. W tym samym czasie wyświetlany obraz również miga w rytmie migających szkiełek okularów wyświetlając obraz raz dla lewego i raz dla prawego oka. Z uwagi na to na każde oko przypada o połowę mniejsze odświeżanie (stąd to min. 100Hz, a zalecane 120Hz). Jedyny mankament tego rozwiązania to to, że Nvidia przestała je wspierać (chodzi o sterowniki) wraz z końcem GeForce'ów serii 7xxx - zrobili to z czysto marketingowego powodu, ostatnio wypuścili własne okulary przesłonkowe "Nvidia 3D Vision". Ostatnim modelem oficjalnie współpracującym z GeForcem jest 7900. Aczkowiek został odkryty sposób umożliwiający na uruchomienie okularów 3d Elsa Revelator na karcie GeForce 8800 GTS i na nowych sterownikach. Aby to odpowiednio zadziałało potrzebny jest sterownik Forceware + stereo driver, oba o tym samym numerze wersji, oba on Nvidii...polecam przestudiowanie w/w strony.
AD2. Do tego sposobu należy użyć kombinacji dwóch projektorów, któych światło na wyjściu przepuszczane jest przez folię polaryzacyjną, na jednym ustawioną pionowo, a na drugim poziomo, aby zmienić kąt polaryzacji o 90 stopni. Najlepszy efekt podobno uzyskuje się na srebrnym ekranie. Okulary można kupić za grosze na Allegro (nawet takie papierowe) albo kupić folię polaryzacyjną i zrobić samemu. W tym przypadku mamy większe pole do popisu, bo do stworzenia tego efektu nie jesteśmy już zmuszeni korzystać z przestarzałego wsparcia Nvidii. Można tu zastosować ciekawy program o nazwie IZ3D.
AD3. W tym przypadku nie potrzebujemy żadnego specjalnego sprzętu. Wystarczy program IZ3D i okulary anaglifowe. Ciekawy efekt, ale to rozwiązanie starsznie wpływa ilość i jakość barw widzianych w grze.
Dziękuję za "wysłuchanie"

Mam nadziję, że mogłem być pomocny.
Jeśli ktokolwiek miałby jakieś pytania i chciałby się czegoś dowiedzieć to proszę pisać na maila:
bartaspoz
@
poczta
onet
pl