Programowanie pilota Yamaha RX-V765

jacek wo.

New member
Konfiguracja podobna do mojej tylko że ja mam dekoder Nki.
Jest jednak jedna zasadnicza wada rozwiązania proponowanego przez Ciebie. Ustawiając pod AV2 kod telewizora tracisz możliwość sterowania dekoderem, który tak naprawdę jest podpięty pod AV2.

Właśnie wczoraj to obszedłem, podpinając kod TV pod klawisz A - jego przyciśnięcie nie przełącza wybranego źródła, a daje chwilowy dostęp do sterowania TV, niestety - żeby sterować tunerem sat czy DVD czy BD znów trzeba wybrać stosowne źródło ...

Inna sprawa że u mnie nie działa sterowanie dekodera Nki z pilota Yamahy poprzez kody, musiałem pomęczyć się z ręcznym uczeniem które niestety nie obejmuje klawiszy strzałek.
Podejrzewam, że jedynym rozwiązaniem jest kupno osobnego pilota który sterował będzie wszystkimi klockami, na przykład taki jak Logitech Harmony One (na ceneo najniższa cena 559zł).
W sumie ze względu na problemy z HDCP, n-kę mam i tak podpięta pod HDMI w TV, do ampli dałem opticalem na AV4 i zostają mi w sumie 2 piloty zamiast 5, choć już w rękach miałem Harmony 785 za 399,- :( - wolałem za to kupić serię BBC Planet Earth na Blu-ray :D

slawkor

Member
Bez reklam
Na 99% bez problemu :)

Miałeś rację kody zadziałały. Także z 4 pilotów mam 2. Jeszcze muszę coś pokombinować z tą Vectrą. Może się uda zejść do 1 pilota.

A swoją drogą BRay LG BD-390 bardzo dobrze współpracuje z Yamką 765, jestem mega zadowolony.
Jeszcze tylko lepsze kolumny i będzie pełen wypas. Gdyby nie ta kasa...:cry:

jacek wo.

New member
Miałeś rację kody zadziałały. Także z 4 pilotów mam 2. Jeszcze muszę coś pokombinować z tą Vectrą. Może się uda zejść do 1 pilota.

Ja po bezskutecznym przetestowaniu wszystkich kodów w tym pilocie od Yamahy oraz braku odpowiedzi ona prośbe o podanie kodów od Kolegów, którzy wcześniej napisali, że ich piloty z n-boxami działają, w desperacji kupiłem tego Harmony 785 - i nie żałuję!

Działa wszystko, w dodatku można do niego wgrać ikony ulubionych kanałów TV i - co w tym wszystkim najwazniejsze - żona przestała narzekać na konieczność ciągłego żonglowania co najmniej 3 pilotami:
1. od TV (przełaczanie wejścia i głośność)
2. od n-boxa
3. od Polsatu HD

Teraz na pilocie jest po prostu wyświetlone:
- oglądanie TV z Polsatu
- oglądanie TV z n-ki
- oglądanie filmu z DVD
- słuchanie radia

wybór jednym przyciskiem załatwia sprawę, resztę robi pilot ...:popcorn:

Ja bym pewnie w sumie poprzestał na dwuelementowym zestawie pilotów od Yamahy i nboxa, ale obiektywnie patrząc, obsługa takiego pilota jak Yamaha nie jest dla ludzi, którzy nie czuja określeń typu: HDMI1/2/3, AV1/2/3/4 i nie chcą pamiętać co do czego jest podlączone, co i kiedy trzeba przełączyć itp.

Do góry