Profesjonalna kamera 4K Sony PXW-Z100 – już w Polsce!

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Temat jest o kamerze a nie o tym jaki TV i czy 4K

4K to nie sama rozdzielczość, to paleta barw większa większa ilość klatek i wiele innych rzeczy i tak naprawdę dobrze, że wprowadzają Full HD wypuszczany na BD ma straszne ograniczenia.
Ktoś wspomniał, że nie ma nośnika jest BD 50GB pomieści 4K, komputery nasze domowe też obsłużą 4K obróbkę, kodek jest, w zasadzie wszystko jest, nowość swoje kosztuje, a i HDMI.
Materiał 4K czy 5K od 20 lat jest więc nie ma problemu.
Jak ktos nie wie, niech się zapozna z nagrywaniem na taśmy i skanowaniem jakie można osiągną rozdzielczości, więc tak dyskusja jest zbędna.
Po następne 4K to też zdjęcia to też większe i lepsze panele do komputerów.
Bardzo dużo zalet
Zabieracie się od dupy strony.

Witam ja tylko odniose sie do jednej kwestii z tego co napisales bo po czesci zgadzam sie z tym co piszesz , natomiast nie zgadzam sie z tym ze na 50 GB plycie zmiesci sie film nagrany w 4k i z dzwiekiem np dts hd ma... bylem na specjalnej prezentacji sonego ich tv 4k - na zaproszenia indywidualne i byli tam goscie inzynierowie od sonego i oni wszem i wobec mowili ze na chwile obecna nie ma takiej plyty zeby zmiescilby sie 100% nagrany film kamera 4k i z odpowiednia obrobka obrazu i z obecnym panujacym nam dzwiekiem. Wszystkie filmy ktore sa juz niby 4k to jeden wielki pic i w cale to nie jest zadne 4k tylko jak ja to mowie "ala 4k" sa to zwykle plyty 50Gb. Sony jakby mialo taka mozliwosc ze zmiescilby sie im film 4k na takiej plycie na pewno juz by to zrobili ...
Teraz jak bysmy poszli dalej zeby kanaly tv byly w 4k to na pewno wiesz ze 1 kanal w 4k to 4 kanaly hd ( ktore jakosciowo i tak nie sa takie jak film na bluray ) na jednym transponderze.... wiec chyba to nie jest takie proste i troszke czasu jeszcze potrzeba zeby to bylo na takim poziomie zeby wszyscy byli zadowoleni. Jakis czas temu slyszalem jak jakis jegomosc z jakiejs tv mowil ze jest juz teraz problem zeby nowe kanaly byly w hd wiec tym bardziej bedzie ciezko upchac kanaly w 4k...
Choc zapewne dobrze jest ze cos w tym kierunku sie dzieje i oby jak najszybciej i jak najwiecej firm w to szlo, bedzie taniej i bardziej dostepne dla wielu ludzi. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

brodacz

Active member
Bez reklam
Skoro nie da się nagrać na BD materiału FHD 50p z kamery czy fotoaparatu bo bitrate jest zbyt duży (28 Mb/s) to nie wiem jakie kodeki musieliby wymyślić, żeby wcisnąć w takie płyty co najmniej 4x więcej informacji.
Swoją drogą myślę, że kolejne optyczne nośniki już nie zaistnieją. Pamięci flash je zwyczajnie wyprą. Pięciokrotny przyrost pojemności z DVD na BD zajął ok 10 lat. W tym samym czasie pamięci zwiększyły swą pojemność ok 500x (przy zachowaniu cen).

kkdrg

New member
Bez reklam
Swoją drogą to nie można nazwać profesjonalną kamerą wyrób z matrycą 1/2,3". Już tym NEXowym bliżej...
Ogólniki bez sensu.

Swoją drogą myślę, że kolejne optyczne nośniki już nie zaistnieją. Pamięci flash je zwyczajnie wyprą. Pięciokrotny przyrost pojemności z DVD na BD zajął ok 10 lat. W tym samym czasie pamięci zwiększyły swą pojemność ok 500x (przy zachowaniu cen).

Tak tylko trzeba wziąć pod uwagę łatwość i cenę kopiowania - tu nośniki optyczne mają wciąż kolosalną przewagę.

Do góry