"Problem" z Żonką

cm812

New member
No i stało się! To mój pierwszy post i raczej było wiadomo, że dotyczył będzie wyboru sprzętu. Liczę tu na pomoc @Kikiego i Waszą oraz tych wszystkich, którzy w temacie siedzą!
Mam fajny problem z żoną bo od tygodnia męczy mnie abyśmy wreszcie dokonali zakupu telewizora (LCD lub Plazma) oraz całego dodatkowego osprzętu (zestaw kina, kolumny ...itp?). Na razie lecimy na starym Panasie CRT i antenie logarytmicznej oraz tuner sat. Phil 6010 (z własną listą kanałó) planujemy też kupić albo C+ i zostaniemy przy Philu 6010 lub co bardziej by nas zadowalało nowa platforma ITI!!! Pokój połączony z kuchnią (aneks) czyli dwa okna, telewizor ma przygotowane miejsce na ścianie mając okno po lewej stronie (wszystkie okna mają rolety podgumowane w sumie zaćiemniają pomieszczenie w 99%) odległość od ściany to ok. 3-4m Do rzeczy:
1. wybór telewizora
dzisiaj wpadł nam Panas TH 42PV60E, widzieliśmy go w MixElektronik za 7500PLN (taniej jest w necie) jest jeszcze LG 42PX5R, Samsung PS42C7H i Hitachi 42PD9700. Nie ukrywam, że jeszcze rano przyglądałem się tylko LCD i plazma mnie nie interesowała ale sprzedawca trochę mnie "nawrócił"!
Chyba, że to pomyłka i poradzicie jakiegoś LCD-ka
2. wybór osprzętu
tu jestem laik totalny, myślałem o czymś z HD takim przyszłościowym rozwiązaniem, dobrym DVD i z Divx (polskie txt) tunerem z RDS i ... czymś co wg. Was będzie ważne
3. tuner satelitarny (albo platforma ze swoją ofertą)
tu to pewnie mi nie pomożecie, bo jeszcze nie wiadomo co się pojawi, ale...?
4. wieszak na ścianę i ew. dodatkowe osprzęty, kable, stojaki itp.

o i weszła żonka, fajnie powiedziała: "... najlepiej aby jakiś "gość" przyszedł pokazał nam sprzęty, pomontował to wszystko, zabrał kaskę wypił kawkę i sprawa załatwiona ..." - wybaczcie jej - Kobieta!

Rozpisałem się niemiłosiernie, sorki ale widzicie jestem w przefajnej potrzebie, bo kto mógł liczyć że żona (ta własna) wyśle cię do sklepu abyś kupił sprzęt na którym oglądać zamierzam meczyki :)

pozdrówka i ew. jeśli można czekam na "pomocną dłoń"
SEA

ArturKania

New member
W tym tygodniu będzie Sharp LCD XD1 -poczytaj na forum o tym.

Obraz z plazmy też mi się podba- ta miekkość . Ale jak plazma to tylko duża i z większej odległości .Twoje 3-4 metry może będą OK.

Natomiast w plazmach nie podoba mi się ich możliwośćść uszkodzenia ,energochłonność do daleka przeszkoda.

Ostatnia edycja:

Mazoku

New member
Witamy.

ad. 1

Jeśli interesuje cię HDTV, to powinieneś raczej myśleć nad LCD. Mają one większą rozdzielczość od plazm. Wkrótce, jak ArturKania napisał, pojawi się np. świetny Sharp XD1 z matrycą "Full HD" 1920x1080 pikseli. Oczywiście wybór technologii jest kwestią osobistych preferencji. Warto natomiast wspomnieć, że wiele wad LCD, o których zapewne wspominał wam sprzedawca (jak np. mała głębia czerni czy smużenie), nie jest już obecna w nowoczesnych modelach.

ad. 2

Co chcesz kupić (zintegrowane kino domowe czy dvd + amplituner + kolumny) i ile chcesz na to wydać? ;)

ad 3.

Oczywiście platforma ITI, jeśli zaoferuje rozsądne ceny i dobrą ofertę programową. Ciężko polecić pozostałe dwie.

PS. Pozazdrościć takich "problemów" z drugą połową :cool:

ArturKania

New member
Co do tunerka to można spokojnie czkać na kultowego Dreama 8000.W HDTV dzieje sie powoli i pośpiechu nie ma.

Albo wziąć tunek z ITI-w zależności jakie zaofertują warunki.

marcintgr

New member
Jak myslisz o HD to tylko LCD plazma swieci troche tak jak kineskop!!! nie ma takiej ostrości i kontrastu jak na LCD!!! i reszta wad mniejsza rozdzielczości i do tego nie proporcjonalna, wypalanie sie obrazu, szyba z przodu w której sie wszystko odbija, czy duży pobór mocy!!! to tylko nie które wady plazmy! Nie którzy mówia ze plazma ma więcej kolorów od LCD tylko szkoda że oko ludzkie tych kolorów juz nie dostrzega!!! Z resztą postaw sobie LCD i PLAZME koło siebie to odrazu sam zobatrzysz różnice!!!;)

scott

New member
Obraz

Jesli myslisz o zwyklej telewizji i plytach DVD, mysl o plazmie. Dla 4m odleglosci >50". Wady? duza ciemna szyba odbija wszystko co jest jasne w pokoju. Zalety: miekki obraz jest tolerancyjny dla slabszego sygnalu.

Jesli myslisz o HD i plytach DVD mysl o LCD z nowych serii. Popros w sklepie o podlaczenie zwyklej telewizji albo filmu ze zwyklej plyty (nie HD) i sam zobaczysz i zdecydujesz. Jak bedzie dobrze chodzil na zwyklym sygnale - bedzie OK.

Na koniec pomysl o tylnej projekcji w wydaniu JVC. Duzy obraz, dobra cena i bardzo dobra jakosc. Wady: duze pudlo. Ale przeciez pudla sie nie oglada : )

Niezaleznie od technologii przy tak malych wielkosciach obrazu wystarczy tzw HD Ready.

jarmalik

Member
Bez reklam
marcintgr napisał:
Jak myslisz o HD to tylko LCD plazma swieci troche tak jak kineskop!!! nie ma takiej ostrości i kontrastu jak na LCD!!! i reszta wad mniejsza rozdzielczości i do tego nie proporcjonalna, wypalanie sie obrazu, szyba z przodu w której sie wszystko odbija, czy duży pobór mocy!!! to tylko nie które wady plazmy! Nie którzy mówia ze plazma ma więcej kolorów od LCD tylko szkoda że oko ludzkie tych kolorów juz nie dostrzega!!! Z resztą postaw sobie LCD i PLAZME koło siebie to odrazu sam zobatrzysz różnice!!!;)

Mam pazmę LG 50" i HUMAX HDCI2000. Nigdzie nie widziałem lepszego obrazu w HD na żadnym LCD, a oglądałem sporo. Ostrość obrazu przez HDMI jest wręcz "żyletkowa"! O jakim kineskopie piszesz? Że niby migocze? Tego wogóle nie widać na mojej plazmie! Poza zero wypalania, a duży pobór mocy to mit - w lcd jest stały maksymalny, a w plazmie zależy od jasności obrazu i podejrzewam, że średnio może być taki sam jak w lcd.
Przy stawianiu obok siebie tych urządzeń, trzeba porównać oczywiście plazmę z matrycą HD a nie SD, wtedy test będzie miarodajny.

ArturKania

New member
Od dawna przyglądam się plazmom i LCD.Akurat ja lubię szybę na TV zamiast takiego matowego aksamitu .

Czesto porównuję obrazy na RTV&AGD w Galerii Mokotów i czesto z tych porównań wychodzi plazma zwycięsko .

Czasami zauroczy mnie jakiś LCD np.Sony KLV . Ale ten urok to głębia bara i kontrast .Nie wiem czy na dłuższą metę będzie to komfortowe dla oczu .

Co do JVC to mnie powaliło na kolana . Niestety cena przewróciła mnie dodatkowo na łopatki :cry:

70" ILA - 25 tys zł. Nawet gdybym znalazł gdzieś za 20 tys to i tak majątek.

pmcomp

New member
Mazoku napisał:
Witamy.
Jeśli interesuje cię HDTV, to powinieneś raczej myśleć nad LCD. Mają one większą rozdzielczość od plazm.

Czemu wprowadzasz ludzi w błąd !!!!!!!!!!!!!!

Rozdziałkę 1920x1080 mają już wszystkie technologie: LCD, PDP (Plasma) czy tylna projekcja w technologiach DLP lub LCoS.
BTW tylna projekcja jako pierwsza zaczęła oferować 1080p.

Tak więc wybór zależy tylko od własnych preferencji i zasobności portfela.

Pozdro

cm812

New member
hmmm

tylko jak wiadomo wysoka rozdzielczość pownna zawitać u nas do 2013 roku (wymogi unijne), a teraz to zostaje tylko słaby sygnał z anteny ew. tuner satelitarny. Co do platformy np. ITI to jeśli cena będzie olbrzymia to wiadomo nie wejdę w temat, a i tak nie wszystkie kanały były by w HD. Tak na dzień dzisiejszy i kilkuletnią przyszłość to mówienie o wysokiej rozdzielczośći dla zwykłego śmiertelnika jest marzeniem.
Jeśli chodzi o dodatkowy sprzęt to nie jestem zwolennikiem "zgrzewek" wszystko w jednym - raczej wybór padł by na zestaw amplituner + dvd + kolumny - doradźcie! ;)

I tylko wybór telewizorka zostaje nadal otwarty, myślałem że wszyscy podzielicie ten wybór plazmy a tu raczej przewaga porad dla LCD, podajcie co warto kupić może nie widziałem jeszcze tych najnowszych modeli.

radzcie!!!

masaj007

New member
Ile możesz wydac na dvd+amplituner i kolumny? Jak przeznaczemie muzyka czy film? Jakiej muzyki słuchasz? Słuchałeś jakiegos zestawu?

Mazoku

New member
Czemu wprowadzasz ludzi w błąd !!!!!!!!!!!!!!

Rozdziałkę 1920x1080 mają już wszystkie technologie: LCD, PDP (Plasma) czy tylna projekcja w technologiach DLP lub LCoS.
No dobrze. LCD mają generalnie większą rozdzielczość od plazm w tym samym przedziale cenowym. Np. 1366x768 pikseli oferują niemalże wszystkie telewizory LCD i jedynie garstka topowych 50" plazm. Poza tym obraz na LCD jest generalnie ostrzejszy. Nie wszystkim musi to oczywiście odpowiadać.

tylko jak wiadomo wysoka rozdzielczość pownna zawitać u nas do 2013 roku (wymogi unijne), a teraz to zostaje tylko słaby sygnał z anteny ew. tuner satelitarny.
Unia Europejska nie stawia żadnych wymogów w kwestii nadawania w HD. Są jedynie plany wyłączenia analogowych nadajników naziemnych i przejścia na nadawanie telewizji cyfrowej do 2015 roku. "Cyfrowej" nie równa się automatycznie "wysokiej rozdzielczości" i nie należy tych pojęć mieszać.

Tak na dzień dzisiejszy i kilkuletnią przyszłość to mówienie o wysokiej rozdzielczośći dla zwykłego śmiertelnika jest marzeniem.
Bzdura. Myślenie w ten sposób to przejaw typowego polskiego zakompleksienia. Na dniach startuje platforma ITI z 3 kanałami HD, z czego co najmniej 1 dostępnym w najniższej opcji abonamentowej. Według prognoz do końca 2007 roku w Polsce ma nadawać 10 stacji HD. Dzięki odważnemu posunięciu ITI znaleźliśmy się niespodziewanie w europejskiej czołówce rozwoju HDTV ;)

to drugie mozna z gory odrzucic wiec mozesz liczyc najwyzej na rozsadne ceny
"A to wszystko nie wyjdzie", "a drogie będzie", "a naoszukują", "a programy do..." :p

I tylko wybór telewizorka zostaje nadal otwarty, myślałem że wszyscy podzielicie ten wybór plazmy a tu raczej przewaga porad dla LCD, podajcie co warto kupić może nie widziałem jeszcze tych najnowszych modeli.
Generalnie różnice pomiędzy technologiami zaczynają się obecnie zacierać i bardziej zasadne jest rozmawianie o konkretnych modelach, niż jałowe dyskusje czy Coca-Cola jest lepsza od Pepsi. Najlepiej podaj przedział cenowy i wielkość przekątnej, jaka cię interesuje.

cm812

New member
super konkret!

Tak jak wspominałem wcześniej, aneks kuchenny z pokojem, dwa okna (wsch i płd) telewizor ma przygotowaną wnękę na ścianie zachodniej. Odleglość do rogówki to w najbliższym miejscu ok. 3m. W sklepie powiedziano nam, że odległość od telewizora powinna wynosić ok. 4 x przekątna - u mnie przy 40" powinno byc ok. 4m ale jakoś tak chcielibyśmy coś od min. 40" wzwyż! Do tego zestaw kina domowego z amplitunerem może jakaś nagrywarka z HDD (albo nowy tuner ITI) nie za bardzo wiem czy teraz jest czas na nowe technologie ale jest okazja trzeba to wykożystać! Kompletnie nie wiem co by to miało być nawet nie wiem gdzie szukać, dodam że audiofilem nie jestem ale przygłuchy też nie! ;)
Co do kasy..... wiadomo nie najdrożej ani nie najtaniej ;)
telewizor min. 5000 max ??? 8000 może 9000 aby był wart tej ceny ale też bez przesadyzmu!!
dodatkowy zestaw??? tak jak wspomniałem kompletnie nie wiem co by to miało być, ale rozsądna kwota to - 2-4000 ???
wiadomo jak będzie okazja na jakiś wypas to się dołoży ale jesteśmy normalni i nic za wszelką cenę:bober:

podajcie proszę jakiekolwiek Wasze sugestie i typy telewizorka jak i całej reszty abym sie mógł jakoś do tego ustosunkować - żonka nagli zakup a ja ... waga jestem - muszę dojrzeć!!!

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
OOOpssss... znowu problem:)

marcintgr - Wow... człowieku ile wykrzykników. Hmmmmmmmm to pewnie zwiększa wartość Twojej wypowiedzi, bo argumenty to raczej mało. Od razu powiem Ci, ŻE NIE JESTEM WŁAŚCICIELEM PLAZMY. Argumentacja zerowa, przedstawiająca tylko wyświechtane argumenty, jakich pełno tu na forum. Człowiek takie rzeczy to sobie mógł już poczytać wcześniej. Może coś bardziej merytorycznego, jak np. Mazoku??

marcintgr napisał:
Jak myslisz o HD to tylko LCD plazma swieci troche tak jak kineskop!!! nie ma takiej ostrości i kontrastu jak na LCD!!!

Nic nie świeci tak jak kineskop, a jeżeli już coś porównywać to właśnie plazmę. Jak to już ktoś wspomniał - plazma, podobnie jak kineskop ma obraz trochę analogowy, miękki.

marcintgr napisał:
i reszta wad mniejsza rozdzielczości i do tego nie proporcjonalna, wypalanie sie obrazu, szyba z przodu w której sie wszystko odbija, czy duży pobór mocy!!! to tylko nie które wady plazmy!

Ale czego w swojej wspaniałej wypowiedzi nie wspomniałeś o wadach LCD, czyżby ich nie miały? To czemu ich WSZYSCY nie kupują. Aha - pewnie są skołowani przez nieuczciwych sprzedawców. Akurat większa rozdzielczość LCD w SD jest ich największą wadą - obraz jest tragiczny. Zgoda w HD świecą świetnie (podobnie zresztą jak dobre plazmy), ale nastawić się musisz na SD, tradycyjne DVD. Jak już będzie wszystko w HD - to się zmieni pewnie technologia i tak będziesz chciał kupić coś nowego. Weź jeszcze pod uwagę CENĘ plazmy 42 cale i LCD 42 cale - faktycznie powala na kolana:) No i w nocy spójrz na czerń, aha zapomniałem, przecież LCD nie maja wad. I nie mów mi tu o nowym Sharpie, oki?? - bo cena w porównianiu z plazmą będą większę i na razie taki TV jest jeden. Aha no i został jeszcze, cytuję "duży pobór mocy!!!", hmmm... temat już był tyle razy wałkowany, że aż się płakać chce czytając. Może w takim razie zacytuję słowa z oficjalnej strony Panasonica pt. Faty i mity -
  • Czy telewizor plazmowy zużywa więcej energii niż telewizor LCD?
Nie, zużycie energii w przypadku plazmy zmienia się w poszczególnych momentach (scenach), natomiast telewizory LCD mają stały pobór mocy ze względu na technologię tylnego podświetlania. Telewizory LCD i plazmowe o podobnych rozmiarach ekranu charakteryzują się zbliżonym zużyciem energii.

żródło - http://www.panasonic.pl/technologie/?id=11

No i sprzeczaj się dalej, wiem, że TY WIESZ LEPIEJ. I jeszcze raz powiadam, wymieniając niektóre wady plazmy (jestem ciekawy czy potrafisz wymienić ich więcej, bo mam wrażenie, że amunicja CI się wyczerpała), wymień nie które wady LCD (tak tylko z czystej ciekawości - czy je znasz). Odnośnie wypalania, jest podobnie jak ze smużeniem LCD - jest coraz lepiej i są już panele gdzie użytkownicy piszą, że nie widzą problemu.

marcintgr napisał:
Nie którzy mówia ze plazma ma więcej kolorów od LCD tylko szkoda że oko ludzkie tych kolorów juz nie dostrzega!!!

Tu się mylisz i to bardzo. Może oko ludzkie nie dostrzega tych wszystkich kolorów, ale doskonale dostrzega przejścia tonalne. Im więcej kolorów, tym przechodzenie odcieni ładniejsze. OKo ludxkie ma zdolność rozróżniania 100000 odcieni każdego koloru, czyli tak naprawdę MNÓSTWO. I od ilości wyświetlanych kolorów zależy czy zobaczysz niebo czy rzędyu niebieskich linii.

marcintgr napisał:
Z resztą postaw sobie LCD i PLAZME koło siebie to odrazu sam zobatrzysz różnice

No własnie, sam się waham między technologiami, bo planuję zakup TV. I postawienie obok siebie plazmy i LCD - niestety w większości przypadków pokazuje mi wyższość tej pierwszej. Mówię o SD i DVD, bo w HD obraz jest podobny, może z niewielką przewagą LCD (z drugiej strony niewartą przepłacania paru tysięcy złotych).

Reansumując, pewnie nowy Sharp przełamie moje opory wobec LCD - nie wiem tylko czy zaakceptuję cenę. A dla osoby mającej :) problem z żonką (fajna taka żonka) - proponuję (oświadczam, ze nie jestem związany z Kikim w ŻADEN sposób, cokolwiek miałoby to oznaczać) PREZENTACJĘ DOMOWĄ. Kiki przywiezie Ci kilka TV - pomęczysz je z różnymi ustawieniami i RAZEM z żonką dokonacie wyboru. Nie pytajcie na forum - bo zaraz się zgłosi tłum zwolenników jednej lub drugiej technologii i zrobi Wam więszy mętlik w głowie niż sprzedawcy w MM.

ps. a Marcinowi radzę poczytać w jaki sposób pisze Mazoku i brać przykład. Widać, ze jest zwolennikiem LCD, ale nie jest ich niewolnikiem i wyraża konkretne poglądy.

PZDR

Ostatnia edycja:

cm812

New member
no to @pooh1968 dowaliłeś! ;)
co do żonki to .... wiadomo FAJNA (przecierz chce kupić TV i resztę - tak na marginesie) to czy nie jest oki??? :blagam:
Bardzo ciekawie obaliłeś i przybliżyłeś mi faktyczny stan obu technologi co w rzeczywistości nie przekreśla zakupu plazmy choć też nie wyklucza LCD. Ale nie ukrywam przyszedłem tu z asem w rękawie (panas TH 42PV60E) i myślałem, że forumowicze potwierdza trafny wybór a tu.. klapa, przeważały głosy nawrócenia się do LCD? Ale widać każdy chwali swoje i każdy ma inne widzimisię!
Co do kol. @kiki to jak wygląda sprawa z takim pokazem? Mieszkam pod Bielskiem i nie ukrywam jestem przekonany do zakupu telewizora wraz z ew. osprzentem nowej generacji, plazma czy LCD - tu liczę na pomoc fachowców. Czy @kiki jest w stanie dobrać sprzęt teoretycznie do moich wymagań/wymogów i przywieźć kilka modeli do przetestowania i dokonania trafnego wyboru? Jak wygląda to cenowo, może mieszka w Gdańsku i podróż na podkarpacie to dla niego nie jest przecież wycieczką.
a może kol. kiki wypowie sie w temacie i podpowie jaki sprzęt wg. niego mógłby "zadowolić" ;) żonę i mnie?

pozdr

@pooh1968 na jaki TV "polujesz" - może się podwieszę w poszukiwaniach?

i niech mi ktoś wytłumaczy po co i co to jest ten tuner tv, oraz PIP, PAP , POP i coś tam jeszcze - panas tego nie ma ale czy to jest ważne???

Ostatnia edycja:

marcintgr

New member
Do pooh1968 Jak jestes tak przekonany do PLAZMY to nie rozumiem czemu jeszcze jej nie kupiłeś!!! Tylko piszesz że sie wachasz która technologie wybrac!!!!

A tak prawde mówiąc HD bedzie szybciej niz nam sie wydaje! tak jak było z telawizja satelitarną analogowa, co to nie była telewizja satelitarna cyfrowa!! i co pare lat mineło i juz wszystko jest nadawane cyfrowo podobnie bedzie z HD tym bardziej ze TVN rusza juz teraz to pewnie polsat bedzie nie bawem w HD. Ja nikogo nie na mawiam do kupowania LCD bo sam byłem na kupnie plazmy LG 42PX5R ale jak sobie porównałem obraz z plazmy HD do LCD HD to szybko zmieniłem zdanie. Może plazma ma faktycznie lepsza czern ale wiekszośc czasu tv sie oglada albo w dzien albo przy jakimś oświetleniu. ja np. przy zgaszonym świetle telewizora nie ogladam wogule. Takze jak dla mnie LCD ma wiecej zalet od PLAZMY i dlatego padnie na LCD prawdopodobnie na Samsunga 46m51b w HD naprawde super chodzi !!!;)

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witaj w klubie niezdecydowanych..

Ja osobiście poluję na Panasonica 42 PV600, ale czekam z niecierpliwością, żeby zobaczyć "na żywo" Sharpa XD. Wtedy się zdecyduję, o ile cena mnie nie przerazi. O Panasonicu napisał mnóstwo DNC i jest to chyba najbardziej udokumentowany TV na tym forum. Opisane jest chyba wszystko, łącznie z zaletami i wadami. Co do prezentacji Kikiego, to miejsce nie ma znaczenia. Dogadaj się z nim na priv, a jak będziesz chciał u niego kupic więcej rzeczy to pewnie możesz liczyć na zniżki. Oczywiście musisz sobie zdać sprawę, że prezentacja nie jest za darmo, ale warto zapłacić za prezentację, a potem nie żałować. Ja napewno tak zrobię, a mieszkam też na podkarpaciu. Odnośnie kina domowego rozmawiaj z masajem lub blackninja. Ten ostatni pracuje u kikiego. Ich uwagi są naprawdę cenne i tu będzie Ci dużo łatwiej niż przy zakupie TV. Uzyskasz KOMPETENTNE informacje. Pozdrawiam i napisz na co się ostatecznie zdecydujesz:)
ps. Osobne pozdrowienia dla żonki:)

Do góry