Problem z Yamaha RXV2600 i HDMI

minio

New member
Witam
Zachciało mi się wzmacniacza z przełącznikiem, konwersją i skalowaniem video przez HDMI. Wybór padła na Yamaha RXV 2600 i tu zaczął się problem. Objaw jest taki ze nie zależnie od kabli, ustawień, różnych wariacji źródeł sygnału po kilku minutach pracy wzmacniacz zgłasza na wyświetlaczu błąd HDMI. Objaw jest tym dziwniejszy ze postępuje w czasie, to znaczy wszystko chodzi dobrze przez powiedzmy 5 minut potem krótka przerwa sygnału, potem w ciągu następnych 5 minut coraz dłuższe przerwy, aż do sytuacji ze brak jest obrazu w ogóle. Jeśli zostawię wzmacniacz wyłączony na powiedzmy godzinę to sytuacja zaczyna się od początku. Sugeruje to problem z nagrzewaniem się, ale to raczej nie wina samego wzmacniacza bo sprzedawca wymienił mi ją na drugą sztukę i objaw jest taki sam. Poeksperymentowałem nieco z elektryką i też bez widocznego rezultatu. Wymieniłem kable w rożnych wariantach, przejściówki itp., bez rezultatu.

Telewizor to LG RZ42PY10X, bardzo fajna plazma która bez najmniejszego problemu pracuje z DVD Panasonic S97 przez HDMI z przejściówką do DVI (plazma ma jeden port DVI). LG nie podaje dokładnie czy DVI ma HDCP ale gdyby nie miało objaw byłby inny, i prawdopodobnie nie chodziłby Panasonic.

Oczywiście poczytałem trochę na różnych forach, ale bez żadnych wniosków. Dużo narzekania na problemy z różnymi urządzeniami jako źródłami sygnału i HDCP, ale nigdzie problemów podobnych do moich.

Macie może jakieś sugestie, co jeszcze można sprawdzić ?

kamon

New member
Czytalem juz

o podobnym problemie przy wspolpracy tej Yamachy z kilkoma projektorami, ale tam nie bylo obrazu od poczatku a nie po kilku minutach wiec nie wiem czy to wina HDCP.
P.S. Tez sie zastanawialem nad zakupem 2600.

Pozdrawiam

minio

New member
Jednak HDCP ???

Witam
Nieco jeszcze poszukałem i w sumie to najbardziej podejrzane wydaje się jednak HDCP. W sumie to nie da się jednoznacznie stwierdzić czy mój telewizor ma HDCP. Jest sporo testów i materiałów na jego temat w necie, ale jakoś nigdzie na stronach LG nie znalazłem wyraźnej informacji o HDCP. Nic nie mówi o tym instrukcja obsługi. Jest za to wiele informacji, również na tym forum, ze taki to a taki model LG nie ma HDCP.
No właśnie i tu następne pytanie do specjalistów, jaki powinien być objaw braku HDCP w telewizorze ? Jeśli telewizor nie ma HDCP to jakim cudem działa z nim bez problemu Panasonic S97 ? I wreszcie największa zagadka, jakim cudem Yamaha działa z telewizorem przez kilka minut a potem zaczyna gubić sygnał ?

Co do samego wzmacniacza to w sumie bardzo fajny sprzęt. Po raz pierwszy naprawdę czuję ze mam oprócz dźwięku pełna obsługę sygnału video. Ładne i nieźle działające OSD, z którego chce się korzystać, a nie czarno białe "coś" z Pioneera AX3 którego miałem wcześniej. Znakomita konfigurowalność, zaskakująco szybko działająca kalibracja z możliwością późniejszych ręcznych zmian. Zresztą sam equalizer to chyba bije na głowę to co było w AX3. Ogólnie funkcjonalnie jest super. No tak tylko to HDMI ......

Celowo pomijam jakie mam wrażenia co do gry tej Yamahy, bo na razie za mało mam doświadczeń a poza tym ja zazwyczaj byłam wierny Pioneerowi. To pierwsza zdrada od kilku lat i zdecydowanie muszę się jeszcze przyzwyczaić.

DeeBass

New member
Bez reklam
Witam,
problem może jednak jest w dvd panasa albo w jego jakiś ustawiniach. Jeżeli idzie bezpośrednio do tv to jest OK ponieważ dźwięk idzie chyba dwukanałowy, przynajmniej tv taki przyjmuje (tak mi się wydaje). Z założenia HDMI powinien iść obraz i dźwięk jednak gdzieś kiedyś czytałem że w pierwszych jego wersjach był problem z przesyłem ścieżek wielokanałowych. Stąd ciągłe udoskonalanie przez producentów tego interfejsu. Najnowsza jego wersja to 1.2 (najnowsze pioneery). Nie wiem jaką ma ten panas ale jest to model, który jest na rynku z dobre 1,5 roku. Spróbuj z innym odtwarzaczem :D Ciekawi mnie ten problem bo również brałem pod uwagę tę yamaszkę.

minio

New member
Witam
Na 1000 procent to nie odtwarzacz DVD jest problemem, ponieważ wzmacniacz działa mniej więcej tak samo z podłączonym do wejścia przez kabel HDMI odtwarzaczem jak bez niego. Obraz zanika po kilku minutach niezależnie od sygnału jaki podamy na wejściu wzmacniacza, lub nawet jego braku (połączony wzmacniacz tylko z telewizorem). Jak wspominałem sprawdziłem mnóstwo kombinacji z sygnałami, ustawieniami i kablami, nic nie daje specjalnie rezultatu.
Dźwięk jest dla zasady i ominięcia ewentualnych problemów z HDMI puszczony osobnym kablem optycznym, a w setupach urządzeń wyłączony z HDMI o ile to możliwe.
To co mnie dobija to niejednoznaczność objawów, jak by cos było walnięte to po prostu by nie działało, a u mnie jakoś tak dziwnie.
Nadal podtrzymuje ze to całkiem fajny wzmacniacz tyle ze ja mam akurat taki, a nie inny problem. Na różnych forach można wyczytać narzekania na inne sprzęty w tym Yamahe 1600 i różne modele Denona, w różnych kombinacjach sprzętowych.

Jeszcze prośba do znających niemiecki, bo tego języka nie znam akurat ani trochę. Strona http://www.hifi-forum.de/viewthread-141-306.html traktuje jakby o moim telewizorze i problemach z HDCP, czy ktoś mógłby to przeczytać i streścić mi w kilku zdaniach ?

kamon

New member
minio napisał:
Witam
Na 1000 procent to nie odtwarzacz DVD jest problemem, ponieważ wzmacniacz działa mniej więcej tak samo z podłączonym do wejścia przez kabel HDMI odtwarzaczem jak bez niego. Obraz zanika po kilku minutach niezależnie od sygnału jaki podamy na wejściu wzmacniacza, lub nawet jego braku (połączony wzmacniacz tylko z telewizorem). Jak wspominałem sprawdziłem mnóstwo kombinacji z sygnałami, ustawieniami i kablami, nic nie daje specjalnie rezultatu.
Dźwięk jest dla zasady i ominięcia ewentualnych problemów z HDMI puszczony osobnym kablem optycznym, a w setupach urządzeń wyłączony z HDMI o ile to możliwe.
To co mnie dobija to niejednoznaczność objawów, jak by cos było walnięte to po prostu by nie działało, a u mnie jakoś tak dziwnie.
Nadal podtrzymuje ze to całkiem fajny wzmacniacz tyle ze ja mam akurat taki, a nie inny problem. Na różnych forach można wyczytać narzekania na inne sprzęty w tym Yamahe 1600 i różne modele Denona, w różnych kombinacjach sprzętowych.

Jeszcze prośba do znających niemiecki, bo tego języka nie znam akurat ani trochę. Strona http://www.hifi-forum.de/viewthread-141-306.html traktuje jakby o moim telewizorze i problemach z HDCP, czy ktoś mógłby to przeczytać i streścić mi w kilku zdaniach ?

Przeczytalem ten topic na hi-fi forum.de i na szybko powiem Ci, ze niestety problem lezy po stronie LG i byl juz opisany w tescie tej plazmy ( czasopismo Audiovision 5-6 2005 ). W tym przypadku chodzi o problem z dzwiekiem podczas odtwarzania zwyklej plytki CD w Denonie 1920 podlaczonym do ampa 3806 kablem HDMI. Czescia tego zestawu jest plazma RZ-42 PY 10X, ktora w trybie standby wysyla poprzez polaczenie DVI/HDMI jakies elektroniczne "smieci", ktore powoduja brak dzwieku podczas odtwarzania plyty CD Audio. Po odlaczeniu plazmy z pradu wszystko wraca do normy. Przy podlaczeniu tych dwoch klockow Denona do LCD Sharp ten problem nie wystapil. Gosc napisal do LG, ale Ci oczywiscie o niczym nie wiedzieli, choc jak juz pisalem taki sam problem mieli testerzy z gazetki Audiovision, ktorzy stwierdzili po prostu brak zgodnosci plazmy LG RZ-42 PY 10X z protokolem HDCP o czym LG uparcie zapewnia. Oprocz tego u goscia, ktory ma ta plazme wystapil problem z ustawieniem czasu na zegarze, ktory po pewnym czasie sie kasowal. To tak z grubsza. Jesli interesuje Cie wiecej to daj znac, bo teoretycznie LG proponuje rozwiazac ten problem poprzez zakup konkretnych kabli.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

minio

New member
Jednak HDCP

Witam
Wielkie dzięki za pomoc z niemieckim tekstem. Czyli jednak pie..... LG i jego HDCP. Czy można poprosić o więcej szczegółów dotyczących ewentualnej kwestii kabelków ?
Napisałem jeszcze do LG list ale jakoś nie sądzę by to cokolwiek dało :(

kamon

New member
minio napisał:
Witam
Wielkie dzięki za pomoc z niemieckim tekstem. Czyli jednak pie..... LG i jego HDCP. Czy można poprosić o więcej szczegółów dotyczących ewentualnej kwestii kabelków ?
Napisałem jeszcze do LG list ale jakoś nie sądzę by to cokolwiek dało :(

W informacji od LG byly namiary na kabel i przejsciowke, konkretnie na te dwie rzeczy:

http://www.reichelt.de/index.html?S...ARTIKELID=60292;FAQAUTO=1;ACTION=3;GRUPPE=ID2

http://www.reichelt.de/inhalt.html?...=AND;WHOLE_WORD_SEARCH=0;SORT_SEARCH=standard

ze strony http://www.reichelt.de/

Pozdrawiam

minio

New member
Jednak Yamaha ?

Hmmm, kabelki to ja już sprawdzałem najróżniejsze i nie było raczej większego rezultatu. Nie sądzę by kupienie konkretnej przejściówki cokolwiek zmieniło.

Jest jeszcze jedna kwestia, a mianowicie podobno Yamaha przyznała się do jakiegoś błędu w złączu HDMI w moim modelu. Naprawia się to wlutowaniem elementu na jakaś płytkę w środku. Podobno modele produkowane od kwietnia tego roku mają to już poprawione. Nie potrafię teraz podać linku do oryginalnej wiadomości, ale gość twierdzi ze oddał już swój wzmacniacz do serwisu i ma napisać co się poprawiło.

minio

New member
LG bez HDCP

Witam
Pan z LG odpisał ze mój telewizor nie ma po prostu HDCP i już. To jakim cudem chodzi z odtwarzaczem DVD i na chwile odpala ze wzmacniaczem ???????

minio

New member
Jest już OK

Witam
W sumie problem rozwiązany, zmieniłem telewizor. Kupiłem ACER-a 3705, tego z matrycą 1920x1080. Wszystko działa teraz jak trzeba, najmniejszych zastrzeżeń. Czyli jednak problemem było LG, swoją droga nadal zastanawiają mnie dziwne objawy współpracy ze wzmacniaczem.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Chłopaki wchodzą nowe modele :)

yahama-rx-v2700.jpg

Do góry